Więcej smacznych przepisów na grilla i nie tylko znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Biesiadowanie przy ruszcie to niemalże tradycja Polaków, szczególnie w okresie majówki. Poza mięsnymi klasykami takimi jak karkówka, kiełbasa czy skrzydełka, warto dodać warzywnego, zdrowego akcentu, który przy okazji podbije podniebienia gości. Ziemniaki sprawdzą się w tej roli doskonale - a im prostszy sposób, tym lepiej smakują!
Ziemniaczki z grilla to nie lada rarytas. Wyjdą idealnie chrupiące z zewnątrz i kremowe w środku, jeśli przygotujesz je według banalnie prostej receptury. Czasami mniej, znaczy więcej, a zyska na tym zarówno smak, jak i przyjemne dla oka podanie.
Grillowane ziemniaczki to nic innego jak powrót do korzeni, gdy nasi przodkowie wrzucali bulwy do popiołu, a później zajadali się nimi z dodatkiem soli i masła. Aby odtworzyć smak dawnych lat, nie trzeba jednak rezygnować z grillowania, a wystarczy przygotować bulwy według naszego ekspresowego i rewelacyjnego przepisu. Sekretem smaku jest wcześniejsze podgotowanie ziemniaków, a następnie nacieranie bulw odpowiednią mieszanką przypraw.
Jak zatem przygotować ziemniaczki z grilla, by miały idealnie chrupiącą skórkę, kremowy, maślany środek i były ładnie podpieczone? Przygotowanie jest banalnie proste - wystarczy je wcześniej ugotować, naciąć i doprawić odpowiednią mieszanką ziół i przypraw. Reszta dosłownie robi się sama po wrzuceniu na ruszt! Warto jednak pamiętać o pierwszej obróbce termicznej - obgotowanie warzyw gwarantuje, że nie będą surowe i niedopieczone, co może doprowadzić nie tylko do kulinarnej porażki, ale i bólu brzucha.
Składniki potrzebne do grillowanych ziemniaków:
Sposób przygotowania: