Grillowane ziemniaki to must have z rusztu. Kąpiel w przyprawach gwarantuje chrupkość i obłędny smak

Grillowane ziemniaczki to prawdziwa rozkosz na talerzu. Klasyczny comfort food kosztuje grosze, a odpowiednio przygotowany podbije podniebienie najbardziej wymagających gości. Efekt "wow" zapewnią świeże zioła i odpowiednia mieszanka przypraw. Warzywa wyjdą kremowe w środku i z chrupiącą skórką, jeśli zastosujesz ten banalny trik.

Więcej smacznych przepisów na grilla i nie tylko znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Biesiadowanie przy ruszcie to niemalże tradycja Polaków, szczególnie w okresie majówki. Poza mięsnymi klasykami takimi jak karkówka, kiełbasa czy skrzydełka, warto dodać warzywnego, zdrowego akcentu, który przy okazji podbije podniebienia gości. Ziemniaki sprawdzą się w tej roli doskonale - a im prostszy sposób, tym lepiej smakują! 

Grillowane ziemniaki, czyli obłędny hit, który smakiem prześciga inne dodatki 

Ziemniaczki z grilla to nie lada rarytas. Wyjdą idealnie chrupiące z zewnątrz i kremowe w środku, jeśli przygotujesz je według banalnie prostej receptury. Czasami mniej, znaczy więcej, a zyska na tym zarówno smak, jak i przyjemne dla oka podanie. 

Grillowane ziemniaczki to nic innego jak powrót do korzeni, gdy nasi przodkowie wrzucali bulwy do popiołu, a później zajadali się nimi z dodatkiem soli i masła. Aby odtworzyć smak dawnych lat, nie trzeba jednak rezygnować z grillowania, a wystarczy przygotować bulwy według naszego ekspresowego i rewelacyjnego przepisu. Sekretem smaku jest wcześniejsze podgotowanie ziemniaków, a następnie nacieranie bulw odpowiednią mieszanką przypraw

Zobacz wideo Młode ziemniaki z gzikiem - pyszny przepis

Ziemniaczki z grilla - idealny smak w pół godziny 

Jak zatem przygotować ziemniaczki z grilla, by miały idealnie chrupiącą skórkę, kremowy, maślany środek i były ładnie podpieczone? Przygotowanie jest banalnie proste -  wystarczy je wcześniej ugotować, naciąć i doprawić odpowiednią mieszanką ziół i przypraw. Reszta dosłownie robi się sama po wrzuceniu na ruszt! Warto jednak pamiętać o pierwszej obróbce termicznej - obgotowanie warzyw gwarantuje, że nie będą surowe i niedopieczone, co może doprowadzić nie tylko do kulinarnej porażki, ale i bólu brzucha. 

Składniki potrzebne do grillowanych ziemniaków: 

  • kg młodych, drobnych ziemniaków,
  • około 50 g masła - najlepiej klarowanego lub ewentualnie oleju
  • garść świeżego koperku i szczypiorku,
  • chlust oliwy,
  • kilka łyżek masła,
  • sól,
  • słodka papryka,
  • majeranek,
  • suszony czosnek,
  • opcjonalnie chili,
  • cząber, 
  • czarny grubo mielony pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Młode ziemniaki dokładnie umyj - nie trzeba ich obierać, ze skórką smakują o niebo lepiej. 
  2. Następnie ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Jeśli masz do dyspozycji tylko większych rozmiarów warzywa pokrój je, by czas gotowania się nie dłużył. 
  3. Podgotowane bulwy odcedź i przełóż do dużego garnka. Hojnie polej je oliwą i dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, papryką, majerankiem, cząbrem i ewentualnie chili. 
  4. Całość dokładnie wymieszaj i  przełóż na tacki aluminiowe, ruszt lub żeliwnego naczynia, a następnie opiekaj na ogniu. Co jakiś czas przewróć ziemniaki na drugą stronę, by równomiernie się przypiekły. 
  5. Podawaj z masłem i drobno posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.