Proste naleśniki z truskawkami babci Tereski. Była kucharką w przedszkolu i mówiła: Nie kombinuj!

Prosty przepis na naleśniki, czy inne dania to klucz w kuchni szkolnej lub przedszkolnej. Wiem, co mówię, moja babcia była kucharką w przedszkolu. Podczas przygotowywania posiłków istotne były proporcje i czas. Dzieciaki uwielbiały kuchnię mojej babci, a ta zawsze wiedziała i wie do tej pory, żeby nie kombinować, a każda potrawa wyjdzie idealnie.
Zobacz wideo Wszyscy lubimy niespodzianki! Amerykańskie naleśniki z nutellą w środku

Moja babcia przez wiele lat pracowała w szkole i przedszkolu jako główna kucharka. Nakarmić głośną zgraję dzieci każdego dnia to nie lada wyzwanie. Dlatego liczyła się prostota. Nie było czasu i środków na przekombinowane receptury. Przepis na naleśniki składał się z kilku podstawowych składników, dzięki czemu zawsze wychodziły idealnie. Chcecie poznać sekret kuchni babci Tereski? Wykorzystajcie jej doświadczenie.

Naleśniki babci Tereski. Szybki przepis na sukces w kuchni

Przepisy babci towarzyszą mi na każdym kroku. Już kiedy byłam mała, uczyła mnie wielu prostych dań. Między nimi były właśnie naleśniki. Najczęściej babcia nadziewała je twarożkiem i polewała truskawkami utartymi z cukrem. Najistotniejsze jednak było ciasto na naleśniki. Wszystko robiła na oko, a zawsze były udane. Cieniutkie, elastyczne i miękkie. Poznajcie sekrety najukochańszej babci na świecie.

Składniki:

  • dwie szklanki mleka,
  • szklanka mąki pszennej,
  • jajko,
  • cukier waniliowy,
  • szczypta soli.

Nadzienie:

  • 250 g twarogu,
  • 2 łyżki śmietany,
  • truskawki (mogą być mrożone),
  • cukier.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Naleśniki z truskawkami. Przepis krok po kroku

  1. Do wysokiej miski wlej mleko, wbij jajko, wsyp cukier, sól i mąkę.
  2. Przy użyciu trzepaczki, miksera lub blendera dokładnie wymieszaj całość, aż powstanie jednolita konsystencja.
  3. Na rozgrzaną patelnię wlej kilka kropli oleju. Chochelką wymieszaj ciasto, nabierz połowę i wlej na patelnię. Usmaż z obu stron na złocisty kolor.
  4. Przed każdym naleśnikiem wlewaj kilka kropel oleju, ale nie przesadzaj.
  5. Przygotuj nadzienie. Twarożek wrzuć do miseczki, wlej śmietanę i rozgnieć wszystko widelcem. 
  6. Na każdy naleśnik połóż łyżkę nadzienia. Zwiń w rulonik lub złóż w trójkąty.
  7. Truskawki mrożone wrzuć do garnka. Wstaw na średni ogień. Kiedy się rozpuszczą wsyp nieco cukru. Całość zmiksuj. 
  8. Naleśniki polej truskawkami i gotowe.  
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.