-
Haps
-
Jak przygotować
- Hiper prosty przepis na naleśniki mojej babci, która była kucharką w przedszkolu. "Nie kombinuj"
Proste naleśniki z truskawkami babci Tereski. Była kucharką w przedszkolu i mówiła: Nie kombinuj!
Prosty przepis na naleśniki, czy inne dania to klucz w kuchni szkolnej lub przedszkolnej. Wiem, co mówię, moja babcia była kucharką w przedszkolu. Podczas przygotowywania posiłków istotne były proporcje i czas. Dzieciaki uwielbiały kuchnię mojej babci, a ta zawsze wiedziała i wie do tej pory, żeby nie kombinować, a każda potrawa wyjdzie idealnie.
Zobacz wideo Wszyscy lubimy niespodzianki! Amerykańskie naleśniki z nutellą w środku
Moja babcia przez wiele lat pracowała w szkole i przedszkolu jako główna kucharka. Nakarmić głośną zgraję dzieci każdego dnia to nie lada wyzwanie. Dlatego liczyła się prostota. Nie było czasu i środków na przekombinowane receptury. Przepis na naleśniki składał się z kilku podstawowych składników, dzięki czemu zawsze wychodziły idealnie. Chcecie poznać sekret kuchni babci Tereski? Wykorzystajcie jej doświadczenie.
Naleśniki babci Tereski. Szybki przepis na sukces w kuchni
Przepisy babci towarzyszą mi na każdym kroku. Już kiedy byłam mała, uczyła mnie wielu prostych dań. Między nimi były właśnie naleśniki. Najczęściej babcia nadziewała je twarożkiem i polewała truskawkami utartymi z cukrem. Najistotniejsze jednak było ciasto na naleśniki. Wszystko robiła na oko, a zawsze były udane. Cieniutkie, elastyczne i miękkie. Poznajcie sekrety najukochańszej babci na świecie.
Składniki:
- dwie szklanki mleka,
- szklanka mąki pszennej,
- jajko,
- cukier waniliowy,
- szczypta soli.
Nadzienie:
- 250 g twarogu,
- 2 łyżki śmietany,
- truskawki (mogą być mrożone),
- cukier.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Naleśniki z truskawkami. Przepis krok po kroku
- Do wysokiej miski wlej mleko, wbij jajko, wsyp cukier, sól i mąkę.
- Przy użyciu trzepaczki, miksera lub blendera dokładnie wymieszaj całość, aż powstanie jednolita konsystencja.
- Na rozgrzaną patelnię wlej kilka kropli oleju. Chochelką wymieszaj ciasto, nabierz połowę i wlej na patelnię. Usmaż z obu stron na złocisty kolor.
- Przed każdym naleśnikiem wlewaj kilka kropel oleju, ale nie przesadzaj.
- Przygotuj nadzienie. Twarożek wrzuć do miseczki, wlej śmietanę i rozgnieć wszystko widelcem.
- Na każdy naleśnik połóż łyżkę nadzienia. Zwiń w rulonik lub złóż w trójkąty.
- Truskawki mrożone wrzuć do garnka. Wstaw na średni ogień. Kiedy się rozpuszczą wsyp nieco cukru. Całość zmiksuj.
- Naleśniki polej truskawkami i gotowe.