Bez niego nie może się odbyć żaden grill. Dodaj do mięs i poczuj, jak dzieje się magia

Polski grill nieodzownie łączy się z keczupem i musztardą. Wiadomo, tych sosów zabraknąć nie może. Ale razem z nimi na podium stoi jeszcze jeden dodatek, bez którego żaden grill nie może się odbyć - sos barbecue! Przepis na niego jest bardzo prosty, przygotowanie go zajmie wam dosłownie kilka chwil, a potem cały wieczór będzie zachwycać się, że zdecydowaliście się jednak go zrobić.

Więcej przepisów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Polski grill to tradycyjnie kiełbaski, karkówka, kurczak i kaszanka. Nie można też zapomnieć o szaszłykach, również tych warzywnych, a także dodatkach, które również bardzo lubią się z grillowym rusztem. Są to na przykład camembert, halloumi, pokrojone na plastry cukinia lub bakłażan czy faszerowane pieczarki. To wszystko już samo w sobie smakuje wyśmienicie, ale jeszcze lepszego aromatu nabierze w towarzystwie sosów. Keczup i musztarda to oczywiście niepomijalne klasyki, ale pamiętajcie, że jest jeszcze jeden ważny dodatek, którego nie może zabraknąć na żadnym grillu - sos barbecue. Przepis jest bardzo prosty i zrobicie go w mgnieniu oka.

Zobacz wideo Zobaczcie nasz przepis na szaszłyki z kurczaka z sosem jogurtowo-miętowym

Sos barbecue - przepis na dodatek, bez którego grill nie może się odbyć

Składniki:

  • 200 ml keczupu,
  • 60 ml sosu Worcestershire,
  • cebula,
  • trzy ząbki czosnku,
  • 50 g cukru trzcinowego,
  • 150 ml syropu klonowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne,
  • 2 łyżki słodkiej papryki wędzonej,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sos barbecue - przepis. Sposób przygotowania:

Czosnek i cebulę drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy do momentu, aż się zeszklą. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem mieszamy. Sos powinien nabrać ładnego, ciemnobrązowego koloru. Podsmażamy przez kilkanaście minut na małym ogniu uważnie, aby go nie przypalić. Doprawiamy, a gdy nabierze już charakterystycznego smaku, przekładamy go z patelni do miseczki. Lub miseczek, jeśli zrobiliśmy go więcej. Czekamy, aż przestygnie i podajemy razem z mięsami z grilla.

Do czego pasuje sos barbecue? Świetnie sprawdzi się jako dodatek do karkówki, kurczaka czy żeberek. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zanurzyć w nim też kiełbaskę, jeśli macie taką ochotę. Gdyby zdarzyło się tak, że sos po grillowaniu zostanie, nie wyrzucajcie go! Będzie świetnie pasował na przykład do kanapek z mięsem. A nie oszukujmy się - kanapki jemy wszyscy, więc zachowajcie na później sos barbecue. Przepis, mamy nadzieję, już zapisaliście?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.