Więcej przepisów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Polski grill to tradycyjnie kiełbaski, karkówka, kurczak i kaszanka. Nie można też zapomnieć o szaszłykach, również tych warzywnych, a także dodatkach, które również bardzo lubią się z grillowym rusztem. Są to na przykład camembert, halloumi, pokrojone na plastry cukinia lub bakłażan czy faszerowane pieczarki. To wszystko już samo w sobie smakuje wyśmienicie, ale jeszcze lepszego aromatu nabierze w towarzystwie sosów. Keczup i musztarda to oczywiście niepomijalne klasyki, ale pamiętajcie, że jest jeszcze jeden ważny dodatek, którego nie może zabraknąć na żadnym grillu - sos barbecue. Przepis jest bardzo prosty i zrobicie go w mgnieniu oka.
Składniki:
Sos barbecue - przepis. Sposób przygotowania:
Czosnek i cebulę drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy do momentu, aż się zeszklą. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem mieszamy. Sos powinien nabrać ładnego, ciemnobrązowego koloru. Podsmażamy przez kilkanaście minut na małym ogniu uważnie, aby go nie przypalić. Doprawiamy, a gdy nabierze już charakterystycznego smaku, przekładamy go z patelni do miseczki. Lub miseczek, jeśli zrobiliśmy go więcej. Czekamy, aż przestygnie i podajemy razem z mięsami z grilla.
Do czego pasuje sos barbecue? Świetnie sprawdzi się jako dodatek do karkówki, kurczaka czy żeberek. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zanurzyć w nim też kiełbaskę, jeśli macie taką ochotę. Gdyby zdarzyło się tak, że sos po grillowaniu zostanie, nie wyrzucajcie go! Będzie świetnie pasował na przykład do kanapek z mięsem. A nie oszukujmy się - kanapki jemy wszyscy, więc zachowajcie na później sos barbecue. Przepis, mamy nadzieję, już zapisaliście?