Bez niego nie może się odbyć żaden grill. Dodaj do mięs i poczuj, jak dzieje się magia

Polski grill nieodzownie łączy się z keczupem i musztardą. Wiadomo, tych sosów zabraknąć nie może. Ale razem z nimi na podium stoi jeszcze jeden dodatek, bez którego żaden grill nie może się odbyć - sos barbecue! Przepis na niego jest bardzo prosty, przygotowanie go zajmie wam dosłownie kilka chwil, a potem cały wieczór będzie zachwycać się, że zdecydowaliście się jednak go zrobić.

Więcej przepisów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Polski grill to tradycyjnie kiełbaski, karkówka, kurczak i kaszanka. Nie można też zapomnieć o szaszłykach, również tych warzywnych, a także dodatkach, które również bardzo lubią się z grillowym rusztem. Są to na przykład camembert, halloumi, pokrojone na plastry cukinia lub bakłażan czy faszerowane pieczarki. To wszystko już samo w sobie smakuje wyśmienicie, ale jeszcze lepszego aromatu nabierze w towarzystwie sosów. Keczup i musztarda to oczywiście niepomijalne klasyki, ale pamiętajcie, że jest jeszcze jeden ważny dodatek, którego nie może zabraknąć na żadnym grillu - sos barbecue. Przepis jest bardzo prosty i zrobicie go w mgnieniu oka.

Zobacz wideo Zobaczcie nasz przepis na szaszłyki z kurczaka z sosem jogurtowo-miętowym

Sos barbecue - przepis na dodatek, bez którego grill nie może się odbyć

Składniki:

  • 200 ml keczupu,
  • 60 ml sosu Worcestershire,
  • cebula,
  • trzy ząbki czosnku,
  • 50 g cukru trzcinowego,
  • 150 ml syropu klonowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne,
  • 2 łyżki słodkiej papryki wędzonej,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Ziemniaki z grilla z rozmarynem Jak przygotować grillowane ziemniaki? Ekspresowa marynata zdziała cuda

Sos barbecue - przepis. Sposób przygotowania:

Czosnek i cebulę drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy do momentu, aż się zeszklą. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem mieszamy. Sos powinien nabrać ładnego, ciemnobrązowego koloru. Podsmażamy przez kilkanaście minut na małym ogniu uważnie, aby go nie przypalić. Doprawiamy, a gdy nabierze już charakterystycznego smaku, przekładamy go z patelni do miseczki. Lub miseczek, jeśli zrobiliśmy go więcej. Czekamy, aż przestygnie i podajemy razem z mięsami z grilla.

Aioli to sos zyskujący coraz większą popularność. W moździerzu, blenderze czy przy użyciu rózgi? Jak zrobić pyszny sos aioli?

Do czego pasuje sos barbecue? Świetnie sprawdzi się jako dodatek do karkówki, kurczaka czy żeberek. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zanurzyć w nim też kiełbaskę, jeśli macie taką ochotę. Gdyby zdarzyło się tak, że sos po grillowaniu zostanie, nie wyrzucajcie go! Będzie świetnie pasował na przykład do kanapek z mięsem. A nie oszukujmy się - kanapki jemy wszyscy, więc zachowajcie na później sos barbecue. Przepis, mamy nadzieję, już zapisaliście?

Więcej o: