Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Nie ma chały, jest ciasto z chałki!
Bułka chałka jest bardzo lubianym wypiekiem z kuchni żydowskiej, zwłaszcza przez dzieci. Nic dziwnego - polska wersja jest słodka i zawiera kruszonkę. Jednak nie zawsze udaje się tak pyszna, jak ta ze sklepu. Jak to obejść? Wykorzystaj ten jeden składnik, a upieczesz chałkę z marzeń.
Bułka chałka to ciasto drożdżowe. Poza podstawowymi składnikami ważny jest ten jeden
Do upieczenia idealnej bułki chałki potrzebujesz w większości podstawowych produktów. Na jeden wypiek potrzebne są następujące składniki:
Ciasto:
- mąka (najlepiej tortowa) - dwie pełne szklanki,
- cukier - 5/6 łyżek,
- masło - ćwierć kostki (należy je wcześniej roztopić),
- jajka - dwie sztuki.
Zaczyn:
- kefir - szklanka (to jest najważniejszy składnik).
- drożdże - cztery łyżki (suszonych - dwie),
- mąka - łyżka,
- cukier - łyżka.
Kruszonka:
- mąka - dwie łyżki,
- masło - łyżka łyżki,
- cukier puder - czubata łyżka,
- szczypta proszku do pieczenia.
Idealna bułka chałka z kefirem. Jej przygotowanie nie jest wcale takie trudne
Pieczenie pysznej chałki zacznijcie od przygotowania zaczynu - połączcie kefir (w temperaturze pokojowej!) z drożdżami, łyżką mąki i taką samą ilością cukru. Wymieszajcie dobrze składniki i odstawcie masę na pół godziny w ciepłe miejsce. Gdy zaczyn wyrośnie, postępujcie według poniższej instrukcji:
- Wymieszajcie gotowy zaczyn z mąką, cukrem, jajkami i masłem;
- Miksujcie na gładką masę na wolnych obrotach przez około pół godziny;
- Odstawcie gotowe ciasto do wyrośnięcia na około godzinę;
- Wyrośnięte ciasto podzielcie na trzy równe części i z każdej zróbcie wałek, po czym zaplećcie je w warkocz;
- Tak przygotowaną bułkę chałkę ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawcie na pół godziny, aby jeszcze nieco podrosła;
- W tym czasie zróbcie kruszonkę z masła, cukru i mąki;
- Na koniec posmarujcie bułkę roztrzepanym jajkiem i posypcie kruszonką;
- Pieczcie chałkę w 180 st. C przez około 40 - 45 minut, najlepiej z termoobiegiem.
Gotowy wypiek najlepiej smakuje w towarzystwie szklanki herbaty, kakao bądź samego mleka. Smacznego!