Bułka chałka lekka jak piórko? Z tym jednym składnikiem jak najbardziej będzie smakować nieziemsko

Zastanawiasz się, jak upiec bułkę chałkę, aby była idealnie puszysta i lekka jak piórko? Wystarczy, że dodasz do ciasta ten jeden składnik. Dzięki temu wypiek będzie miał naprawę nieziemski smak i wygląd.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Nie ma chały, jest ciasto z chałki!

Bułka chałka jest bardzo lubianym wypiekiem z kuchni żydowskiej, zwłaszcza przez dzieci. Nic dziwnego - polska wersja jest słodka i zawiera kruszonkę. Jednak nie zawsze udaje się tak pyszna, jak ta ze sklepu. Jak to obejść? Wykorzystaj ten jeden składnik, a upieczesz chałkę z marzeń. 

Bułka chałka to ciasto drożdżowe. Poza podstawowymi składnikami ważny jest ten jeden

Do upieczenia idealnej bułki chałki potrzebujesz w większości podstawowych produktów. Na jeden wypiek potrzebne są następujące składniki:

Ciasto:

  • mąka (najlepiej tortowa) - dwie pełne szklanki,
  • cukier - 5/6 łyżek,
  • masło - ćwierć kostki (należy je wcześniej roztopić),
  • jajka - dwie sztuki.

Zaczyn:

  • kefir - szklanka (to jest najważniejszy składnik).
  • drożdże - cztery łyżki (suszonych - dwie),
  • mąka - łyżka,
  • cukier - łyżka.

Kruszonka:

  • mąka - dwie łyżki,
  • masło - łyżka łyżki,
  • cukier puder - czubata łyżka,
  • szczypta proszku do pieczenia.

Idealna bułka chałka z kefirem. Jej przygotowanie nie jest wcale takie trudne

Pieczenie pysznej chałki zacznijcie od przygotowania zaczynu - połączcie kefir (w temperaturze pokojowej!) z drożdżami, łyżką mąki i taką samą ilością cukru. Wymieszajcie dobrze składniki i odstawcie masę na pół godziny w ciepłe miejsce. Gdy zaczyn wyrośnie, postępujcie według poniższej instrukcji:

  1. Wymieszajcie gotowy zaczyn z mąką, cukrem, jajkami i masłem;
  2. Miksujcie na gładką masę na wolnych obrotach przez około pół godziny;
  3. Odstawcie gotowe ciasto do wyrośnięcia na około godzinę;
  4. Wyrośnięte ciasto podzielcie na trzy równe części i z każdej zróbcie wałek, po czym zaplećcie je w warkocz;
  5. Tak przygotowaną bułkę chałkę ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawcie na pół godziny, aby jeszcze nieco podrosła;
  6. W tym czasie zróbcie kruszonkę z masła, cukru i mąki;
  7. Na koniec posmarujcie bułkę roztrzepanym jajkiem i posypcie kruszonką;
  8. Pieczcie chałkę w 180 st. C przez około 40 - 45 minut, najlepiej z termoobiegiem.

Gotowy wypiek najlepiej smakuje w towarzystwie szklanki herbaty, kakao bądź samego mleka. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.