Więcej przepisów bez marnowania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Sezon na szparagi właśnie wystartował i do woli możemy zajadać się jędrnymi, zielonymi łodygami. Bez znaczenia, czy lubimy jeść szparagi z grilla, gotowane, czy może szparagi z boczkiem, zawsze odłamujemy lub odcinamy zdrewniałe końcówki, czyli dupki. Niestety, zazwyczaj szparagowe dupki lądują w koszu, a to wielki błąd, ponieważ w końcówkach szparagów jest najwięcej smaku. Co w takim razie można z nich zrobić, skoro są twarde i włókniste? Odpowiedź jest prosta - ugotuj je i zrób z nich najpyszniejszą zupę. Nic się nie zmarnuje, a smak będzie nie do podrobienia.
Zupa z "dupek"
Składniki:
- końcówki szparagów (z dwóch pęczków)
- 3 ziemniaki
- mała cebula
- pół pęczka pietruszki
- 1 marchewka
- 3 ząbki czosnku
- kawałek sera gorgonzola (w zależności od upodobania 50-100 g)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- masło
- grzanki do podania
Sposób wykonania:
- W garnku roztop masło i zeszklij na nim posiekaną cebulę. Następnie dodaj pokrojoną marchewkę, ziemniaki i końcówki szparagów. Dopraw posiekanym czosnkiem i duś przez 5 minut.
- Podduszone warzywa zalej bulionem (może być to nawet woda, w której wcześniej gotowały się szparagi) i na wolnym ogniu gotuj do miękkości warzyw.
- Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj pokruszony ser, natkę pietruszki i dopraw pieprzem i gałką muszkatołową. Na sól uważaj - ser jest słony sam w sobie.
- Z wywaru wyjmij szparagowe końcówki i zmiksuj resztę na gładki krem. Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Wskazówka: Taką zupę możesz ugotować na rosole lub dowolnym bulionie. Dla wzmocnienia smaku możesz dodać końcówki brokułów, szczypiorek lub koperek - wszystko, co masz pod ręką.