Zupa z "dupek". Żaden kawałek szparagów się nie zmarnuje, a ser doda niesamowitego smaku

Zupa z dupek. Jak to w ogóle brzmi... Ale nie ma wybrzmiewać - ma smakować. A smakuje wybornie. Jeśli dodasz do tego trochę warzyw, przypraw i odrobinę sera, zrobisz obiad jak z najlepszej restauracji. Już nigdy nie wyrzucisz końcówek szparagów.

Więcej przepisów bez marnowania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Sezon na szparagi właśnie wystartował i do woli możemy zajadać się jędrnymi, zielonymi łodygami. Bez znaczenia, czy lubimy jeść szparagi z grilla, gotowane, czy może szparagi z boczkiem, zawsze odłamujemy lub odcinamy zdrewniałe końcówki, czyli dupki. Niestety, zazwyczaj szparagowe dupki lądują w koszu, a to wielki błąd, ponieważ w końcówkach szparagów jest najwięcej smaku. Co w takim razie można z nich zrobić, skoro są twarde i włókniste? Odpowiedź jest prosta - ugotuj je i zrób z nich najpyszniejszą zupę. Nic się nie zmarnuje, a smak będzie nie do podrobienia.

Zobacz wideo

Zupa z "dupek"

Składniki:

  • końcówki szparagów (z dwóch pęczków)
  • 3 ziemniaki
  • mała cebula
  • pół pęczka pietruszki
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek sera gorgonzola (w zależności od  upodobania 50-100 g)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • masło
  • grzanki do podania

Sposób wykonania:

  1. W garnku roztop masło i zeszklij na nim posiekaną cebulę. Następnie dodaj pokrojoną marchewkę, ziemniaki i końcówki szparagów. Dopraw posiekanym czosnkiem i duś przez 5 minut. 
  2. Podduszone warzywa zalej bulionem (może być to nawet woda, w której wcześniej gotowały się szparagi) i na wolnym ogniu gotuj do miękkości warzyw. 
  3. Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj pokruszony ser, natkę pietruszki i dopraw pieprzem i gałką muszkatołową. Na sól uważaj - ser jest słony sam w sobie. 
  4. Z wywaru wyjmij szparagowe końcówki i zmiksuj resztę na gładki krem. Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Wskazówka: Taką zupę możesz ugotować na rosole lub dowolnym bulionie. Dla wzmocnienia smaku możesz dodać końcówki brokułów, szczypiorek lub koperek - wszystko, co masz pod ręką.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.