Zupa z "dupek". Żaden kawałek szparagów się nie zmarnuje, a ser doda niesamowitego smaku

Zupa z dupek. Jak to w ogóle brzmi... Ale nie ma wybrzmiewać - ma smakować. A smakuje wybornie. Jeśli dodasz do tego trochę warzyw, przypraw i odrobinę sera, zrobisz obiad jak z najlepszej restauracji. Już nigdy nie wyrzucisz końcówek szparagów.

Więcej przepisów bez marnowania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Czy szypułki należy usuwać przed, czy po myciu? Kiedy odcinamy szypułki truskawek? Lepiej nie popełniać tego błędu

Sezon na szparagi właśnie wystartował i do woli możemy zajadać się jędrnymi, zielonymi łodygami. Bez znaczenia, czy lubimy jeść szparagi z grilla, gotowane, czy może szparagi z boczkiem, zawsze odłamujemy lub odcinamy zdrewniałe końcówki, czyli dupki. Niestety, zazwyczaj szparagowe dupki lądują w koszu, a to wielki błąd, ponieważ w końcówkach szparagów jest najwięcej smaku. Co w takim razie można z nich zrobić, skoro są twarde i włókniste? Odpowiedź jest prosta - ugotuj je i zrób z nich najpyszniejszą zupę. Nic się nie zmarnuje, a smak będzie nie do podrobienia.

Zobacz wideo

Zupa z "dupek"

Składniki:

  • końcówki szparagów (z dwóch pęczków)
  • 3 ziemniaki
  • mała cebula
  • pół pęczka pietruszki
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek sera gorgonzola (w zależności od  upodobania 50-100 g)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • masło
  • grzanki do podania

Sposób wykonania:

  1. W garnku roztop masło i zeszklij na nim posiekaną cebulę. Następnie dodaj pokrojoną marchewkę, ziemniaki i końcówki szparagów. Dopraw posiekanym czosnkiem i duś przez 5 minut. 
  2. Podduszone warzywa zalej bulionem (może być to nawet woda, w której wcześniej gotowały się szparagi) i na wolnym ogniu gotuj do miękkości warzyw. 
  3. Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj pokruszony ser, natkę pietruszki i dopraw pieprzem i gałką muszkatołową. Na sól uważaj - ser jest słony sam w sobie. 
  4. Z wywaru wyjmij szparagowe końcówki i zmiksuj resztę na gładki krem. Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Czeskie buchty Czeski przysmak w delikatnym wydaniu. Polskie gospodynie też go znają

Wskazówka: Taką zupę możesz ugotować na rosole lub dowolnym bulionie. Dla wzmocnienia smaku możesz dodać końcówki brokułów, szczypiorek lub koperek - wszystko, co masz pod ręką.

Więcej o: