Prosty sposób na aromatyczne skrzydełka z grilla. Wystarczą trzy składniki, a wszystkim pocieknie ślinka

Dla Polaków osób grill stanowi nieodłączny element majówki. Wówczas chętnie przygotowujemy szaszłyki, karkówki czy różnego rodzaju kiełbasy. Popularnym gościem na ruszcie są również skrzydełka, które dla niektórych bywają prawdziwym wyzwaniem w przygotowaniu. Dziś odczarowujemy ten przysmak i podpowiadamy, jak przyprawić je w prosty sposób.

Skrzydełka z grilla są uznawane za jedno z najsmaczniejszych dań. Chrupiąca skórka i soczyste mięso w połączeniu z aromatycznymi przyprawami to prawdziwy strzał w dziesiątkę zarówno podczas spotkań towarzyskich, jak i w domowym zaciszu. Jak przyprawić je, by wszystkim pociekła ślinka? Podpowiadamy. 

Zobacz wideo Przepis na skrzydełka buffalo z sosem serowym

Więcej informacji na temat aktualnych wydarzeń znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Skrzydełka z grilla - przepis 

Do przygotowania niezwykle aromatycznych skrzydełek z grilla wystarczą wam trzy główne składniki. Doświadczeni miłośnicy dań z rusztu wprost uwielbiają wykorzystywać do tego miód! Łącząc go z sosem sojowym oraz musztardą, otrzymujemy fantastyczne słodko-słone połączenie. Aby bezdyskusyjnie zaimponować rodzinie, warto dodać do nich także inne składniki. 

Jeśli sprawnie operujesz grillem, możesz zrezygnować z oleju. Jego dodatek może przyspieszyć przypalanie mięsa na zewnątrz. Pozostanie jednak surowe w środku. W jego miejsce możesz zdecydować się na dodatkową ilość sosu sojowego lub dodać odrobinę octu.

Polecane są dodatki takie jak chilli i kolendra - dla fanów ostrego - oraz kieliszek whisky. Skrzydełka otrzymają wówczas smak niczym z amerykańskiego barbecue.

Składniki na opakowanie skrzydełek (500-600 gram):

  • Łyżka sosu sojowego,
  • Łyżka miodu (płynnego),
  • Łyżka musztardy.

Dodatkowo:

  • Łyżka oleju rzepakowego,
  • Dwa ząbki czosnku,
  • Łyżeczka papryki słodkiej,
  • Łyżeczka papryki słodkiej wędzonej,
  • Sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Skrzydełka oczyszczamy, myjemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie odkrawamy końcową, najkrótszą część.
  2. Teraz przechodzimy do przygotowania marynaty. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i zalewamy nimi mięso. 
  3. Skrzydełka wkładamy do szczelnego naczynia i odkładamy do lodówki na trzy lub cztery godziny, a jeśli mamy czas - na całą noc. 
  4. 30 minut przed rozpoczęciem grillowania wyjmujemy je z lodówki.
  5. Rozgrzewamy grilla i grillujemy skrzydełka z obu stron, często odwracając. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.