Sernik z wiaderka to nie profanacja. Puszyste i delikatne ciasto zrobisz w kilka minut, ale nie popełnij mojego błędu

Sernik to dobro, sernik to smak, sernik to niemal świętość. Czy warto do tego używać gotowego sera z wiaderka? Ależ jak najbardziej, a my dziś podpowiemy, jak zrobić sernik z wiaderka, żeby był delikatny i wyrośnięty. Sprawa jest prosta - ciepło, ciepło i jeszcze raz ciepło.

Więcej przepisów na ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na sernik z wiaderka jest bardzo prosty i szybki i jeśli komuś podskoczyło ciśnienie z powodu "że jak to, z wiaderka?!" natychmiast uspokajamy. Ser z wiaderka to w zasadzie ten sam ser, który kupuje się w kostkach, tyle że zmielony i gotowy do użycia. Sernik z wiaderka jest w sumie tym samym sernikiem, który robiły nasze babcie, tylko bez mielenia twarogu i innych różnych ceregieli. Jak zrobić najlepszy sernik? Nie popełnij mojego błędu, a na pewno nie opadnie. Chodzi o piekarnik, a dokładniej o zbyt szybkie otwarcie drzwiczek. 

Zobacz wideo

Sernik z wiaderka - przepis, który zawsze się udaje

Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka (najlepiej półtłustego)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 1 szklanka cukru do wypieków
  • 5 większych jajek
  • kostka masła (należy je roztopić)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • herbatniki lub biszkopty na sód

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku zadbaj o to, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. W tym czasie roztop masło w rondelku. 
  2. Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, żółtka utrzyj z cukrem i twarogiem. Następnie dodaj proszki budyniowe i wlej mleko. Całość zmiksuj.
  3. Do masy sernikowej stopniowo wlewaj roztopione masło i ponownie zmiksuj. Do gotowej masy dodaj pianę z białek i za pomocą szpatułki delikatnie ją wymieszaj.
  4. Blaszkę do pieczenia i wyłóż papierem i posmaruj masłem. Następnie ułóż na nim herbatniki lub biszkopty. Ostrożnie wylej na nie masę sernikową - najpierw łyżką, by herbatniki nie podpłynęły do góry. 
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Piecz go przez godzinę i po upływie tego czasu studź ciasto w piekarniku, by nie opadło. Po godzinie możesz delikatnie uchylić drzwiczki.
Więcej o: