-
Haps
-
Jak przygotować
- Sernik z wiaderka to nie profanacja. Puszyste i delikatne ciasto zrobisz w kilka minut, ale nie popełnij mojego błędu
Sernik z wiaderka to nie profanacja. Puszyste i delikatne ciasto zrobisz w kilka minut, ale nie popełnij mojego błędu
Sernik to dobro, sernik to smak, sernik to niemal świętość. Czy warto do tego używać gotowego sera z wiaderka? Ależ jak najbardziej, a my dziś podpowiemy, jak zrobić sernik z wiaderka, żeby był delikatny i wyrośnięty. Sprawa jest prosta - ciepło, ciepło i jeszcze raz ciepło.
Więcej przepisów na ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na sernik z wiaderka jest bardzo prosty i szybki i jeśli komuś podskoczyło ciśnienie z powodu "że jak to, z wiaderka?!" natychmiast uspokajamy. Ser z wiaderka to w zasadzie ten sam ser, który kupuje się w kostkach, tyle że zmielony i gotowy do użycia. Sernik z wiaderka jest w sumie tym samym sernikiem, który robiły nasze babcie, tylko bez mielenia twarogu i innych różnych ceregieli. Jak zrobić najlepszy sernik? Nie popełnij mojego błędu, a na pewno nie opadnie. Chodzi o piekarnik, a dokładniej o zbyt szybkie otwarcie drzwiczek.
Sernik z wiaderka - przepis, który zawsze się udaje
Składniki:
- 1 kg sera z wiaderka (najlepiej półtłustego)
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 1 szklanka cukru do wypieków
- 5 większych jajek
- kostka masła (należy je roztopić)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szklanka mleka
- herbatniki lub biszkopty na sód
Sposób wykonania:
- Na samym początku zadbaj o to, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. W tym czasie roztop masło w rondelku.
- Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, żółtka utrzyj z cukrem i twarogiem. Następnie dodaj proszki budyniowe i wlej mleko. Całość zmiksuj.
- Do masy sernikowej stopniowo wlewaj roztopione masło i ponownie zmiksuj. Do gotowej masy dodaj pianę z białek i za pomocą szpatułki delikatnie ją wymieszaj.
- Blaszkę do pieczenia i wyłóż papierem i posmaruj masłem. Następnie ułóż na nim herbatniki lub biszkopty. Ostrożnie wylej na nie masę sernikową - najpierw łyżką, by herbatniki nie podpłynęły do góry.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Piecz go przez godzinę i po upływie tego czasu studź ciasto w piekarniku, by nie opadło. Po godzinie możesz delikatnie uchylić drzwiczki.