Dodawanie chrzanu do ogórków kiszonych zapewnia ich chrupkość i sprężystość, jednak pikantna roślina może zdominować smak domowych przetworów. Jest jednak sposób, żeby podkreślić smak warzyw i wydobyć z nich to, co najlepsze. Wystarczy, że dodamy do słoików ziarna gorczycy.
Ogórki kiszone bez chrzanu można wzbogacić liśćmi czarnej porzeczki lub wiśni, które nie zdominują smaku warzyw, a wydobędą z nich to, co najlepsze. Ponadto rośliny te są cennym źródłem witamin i wzmacniają odporność.
Ogórki do przetworów powinny być jak najświeższe - idealne będą takie, którym nie odpadły jeszcze kwiaty z końcówek. Nie powinny być również zbyt duże - mają już duże pestki i mogą wyjść puste i miękkie w środku.
Słoiki umyj, wyparz, wytrzyj i włóż do nich po liściu czarnej porzeczki i gałązce kopru. Ogórki gruntowe dokładnie umyj i osusz, a następnie ciasno ułóż w słoikach. Ząbki czosnku przekrój na pół i dodawaj do słoików razem z nasionami gorczycy.
W garnku zagotuj dwa litry wody, wsyp sól i zagotuj. Solankę przestudź przez chwilę, a następnie zalej nią ogórki. Zalewa powinna przykryć warzywa w całości. Nałóż pokrywki, szczelnie je zakręć i pozostaw słoiki na kilka dni w temperaturze pokojowej. Gdy woda zmętnieje, wynieś je w chłodne i ciemne miejsce. Ogórki będą ukiszone po około dwóch-trzech tygodniach.
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.