Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Kopytka mogą być mięciutkie i delikatne za każdym razem, ale musisz wiedzieć jedną rzecz - nie zawsze przepis i proporcje są najważniejsze. Owszem, warto się nimi kierować, ale tak jak przy wyrabianiu ciasta drożdżowego, tak również przy robieniu ciasta na kopytka najważniejsze jest wyczucie. Jakie powinno być idealne ciasto na kopytka? Miałkie - to dobre określenie. Nie powinno kleić się do dłoni i powinno z łatwością odkształcać się pod naciskiem. Jeśli dodasz za dużo mąki, najpewniej będzie twarde. Jak zatem "wyczuć" kopytka? Sprawa zaczyna się już na zakupach - zarówno do kopytek, jak również klusków śląskich najlepiej używać ziemniaków mączystych, czyli takich, które mają dużo skrobi. Dlaczego to ważne? Skrobia zawarta w ziemniakach sama "zwiąże" składniki i nie będzie potrzeby używania dużej ilości mąki. Niektórzy czasami dodają do kopytek mąkę ziemniaczaną - nie jest to błąd, jeśli jednak wybierzesz mączyste ziemniaki, ten dodatek będzie zbędny.
Składniki:
Uwaga. Kopytka są delikatne i nie powinny gotować się w mocno bulgoczącej wodzie, która może "rozszarpać" ich delikatną strukturę. Woda na kopytka powinna wrzeć, ale niezbyt intensywnie - wystarczy, że będzie "puszczać oczka" jak rosół.