Jak wykorzystać obeschnięte naleśniki? Niejeden Włoch zemdleje, ale ten sposób jest genialny

Znasz to? Robisz naleśniki albo krokiety i zostaje ci kilka samotnych placuszków, z którymi nie wiadomo co zrobić? Najpewniej wkładasz je do lodówki i są tam, dopóki sobie o nich nie przypomnisz. Tylko co wtedy z nimi zrobić? Zdradzimy dziś patent, który odmieni twoje obiady i sprawi, że dasz suchym naleśnikom drugie życie. Dla pewności - nie chwal się tym trikiem przed włoskimi znajomymi - po co ich denerwować?

Więcej przepisów zero waste znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Co zrobić z wczorajszych, lub nawet przedwczorajszych naleśników? Jeśli przeszło ci przez myśl wyrzucenie ich do śmieci, to udzielamy ci delikatnej nagany. Mało kto wie, że naleśniki to nie tylko bita śmietana, owoce i dżem. Naleśniki to także zupa pomidorowa i sos. Jak to ma działać? No cóż - pokrój w paski i wrzuć do zupy. Nic prostszego, a jaki smak!

Jak wykorzystać obeschnięte naleśniki?

Oczywiście możesz na przykład naładować do naleśnika twarogu i podpiec na patelni, to też jest świetny sposób. My dziś jednak troszkę pokombinujemy i zdradzimy przepis na "makaron" z wczorajszych naleśników. To fantastyczny dodatek do zupy, szczególnie pomidorowej, ale świetnie smakuje także z sosem bolońskim (Włosi niech nie czytają dalej), ze szpinakiem i serem feta lub najzwyklejszym sosem mięsnym albo pieczarkowym. Jak to zrobić? Prostszego sposobu nie ma i mogę to powiedzieć z pełną odpowiedzialnością. 

Oszukany makaron - sposób na "wczorajsze naleśniki"

Jeśli twoje naleśniki są cieniuteńkie, to fantastycznie. Jeśli są jednak troszkę grubsze - jeszcze lepiej. Żeby dać im drugie życie wystarczy jedynie pokroić je w paski i wrzucić do gorącej zupy lub sosu, by zmiękły i przejęły temperaturę. Taki naleśnikowy makaron nie tylko świetnie smakuje, ale także sprawi, że nic pysznego się nie zmarnuje, a w twojej kieszeni zostanie kilka złotych. 

Jeśli jednak chcesz z naleśników wyczarować coś ekstra, przygotuj następujące składniki:

  • kilka "wczorajszych" naleśników
  • 1 łyżka masła
  • słodka papryka
  • sól i pieprz
  • czosnek granulowany
  • starty parmezan lub inny ser

Sposób wykonania:

  1. Naleśniki pokrój w cienkie paski (nie grubsze niż 0,5 cm). 
  2. Na patelni roztop masło i dodaj naleśnikowy makaron. Następnie dopraw przyprawami i podduszaj przez 5-7 minut. 
  3. Kiedy makaron naleśnikowy apetycznie się zarumieni, podawaj na talerz. Posyp go startym serem i udekoruj szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.