Domowa kostka rosołowa, którą zrobisz samemu. Bezpieczna i smaczna, a do tego bez chemii

Miłośników zup w naszym kraju nie brakuje. A miłośników rosołu, czyli zupy narodowej, tym bardziej. Nic nie smakuje lepiej niż obiad domowy, zrobiony z troską, uwagą i odpowiednimi składnikami, lecz nie zawsze znajdujemy czas na przygotowanie takiego dania. W takiej sytuacji przydatna staje się kostka rosołowa, która nada potrawom smaku i aromatu.

Sklepy oferują wiele kostek rosołowych, bulionetek czy innych zamienników, jednak żadne z nich nie smakuje tak jak kostka bulionowa domowej roboty. Jej wykonanie wcale nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Poniżej prezentujemy listę składników oraz sposób wykonania w wersji wegetariańskiej i mięsnej.

Składniki potrzebne do domowej kostki rosołowej - wersja warzywna

  • Cebula
  • Korzeń pietruszki
  • Pęczek pietruszki
  • Pęczek lubczyku
  • Dwie marchewki
  • Dwa lub trzy ząbki czosnku
  • Dwie łodygi selera naciowego
  • Pięć lub sześć ziaren pieprzu
  • Cztery ziarna ziela angielskiego
  • Liść laurowy
  • Pół pora
  • Łyżeczka kurkumy
  • Łyżeczka ziaren kolendry
  • Dwie łyżki oliwy z oliwek
  • Dwie łyżki sosu sojowego (opcjonalnie)
  • Pół łyżeczki tymianku
  • Cztery lub pięć łyżeczek soli (w zależności od upodobania)

Sposób przygotowania domowej kostki rosołowej - wersja warzywna

Pietruszkę, seler oraz marchewkę ścieramy na tarce, a następnie dodajemy pokrojone cienko por oraz cebulę. W moździerzu ucieramy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, tymianek, kolendrę, kurkumę, a na desce siekamy lubczyk i natkę pietruszki.

Do rondelka z rozgrzaną oliwą wrzucamy warzywa, dodając przy tym ząbki czosnku. Po delikatnym przysmażeniu dodajemy przyprawy z moździerza oraz deski i podsmażamy kolejną chwilę. Dolewamy około dwóch szklanek wody i opcjonalnie sos sojowy. Trzymamy na małym ogniu przez dziewięć do dwunastu minut. Na koniec dodajemy pozostałe składniki i blendujemy je na gładką, jednolitą masę. Odstawiamy do ostygnięcia, a potem przekładamy do słoiczków lub pojemników na lód.

Składniki potrzebne do domowej kostki rosołowej - wersja mięsna

  • Dwie duże marchewki
  • Cały por
  • Około 300 gramów mięsa (np. podudzia z kurczaka)
  • Korzeń pietruszki
  • Cebula
  • Ćwierć łodygi selera
  • Liść laurowy
  • Kilka ząbków czosnku
  • Około 150 gramów soli
  • Pęczek lubczyku
  • Pęczek pietruszki
Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?

Sposób przygotowania domowej kostki rosołowej - wersja mięsna

Mięso miksujemy przy pomocy blendera. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce, a przyprawy (oprócz liścia laurowego) siekamy na desce. Do garnka wlewamy pół szklanki wody, dodajemy zmiksowane mięso oraz warzywa i liść laurowy. Gotujemy przez około pół godziny, nie zapominając o częstym mieszaniu. Powstałą miksturę jeszcze raz blendujemy i wylewamy do słoiczków lub pojemników, pozostawiając do ostygnięcia. Na koniec wkładamy je do zamrażarki lub lodówki.

Więcej podobnych tematów znajdziesz na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA