Sklepy oferują wiele kostek rosołowych, bulionetek czy innych zamienników, jednak żadne z nich nie smakuje tak jak kostka bulionowa domowej roboty. Jej wykonanie wcale nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Poniżej prezentujemy listę składników oraz sposób wykonania w wersji wegetariańskiej i mięsnej.
Pietruszkę, seler oraz marchewkę ścieramy na tarce, a następnie dodajemy pokrojone cienko por oraz cebulę. W moździerzu ucieramy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, tymianek, kolendrę, kurkumę, a na desce siekamy lubczyk i natkę pietruszki.
Do rondelka z rozgrzaną oliwą wrzucamy warzywa, dodając przy tym ząbki czosnku. Po delikatnym przysmażeniu dodajemy przyprawy z moździerza oraz deski i podsmażamy kolejną chwilę. Dolewamy około dwóch szklanek wody i opcjonalnie sos sojowy. Trzymamy na małym ogniu przez dziewięć do dwunastu minut. Na koniec dodajemy pozostałe składniki i blendujemy je na gładką, jednolitą masę. Odstawiamy do ostygnięcia, a potem przekładamy do słoiczków lub pojemników na lód.
Mięso miksujemy przy pomocy blendera. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce, a przyprawy (oprócz liścia laurowego) siekamy na desce. Do garnka wlewamy pół szklanki wody, dodajemy zmiksowane mięso oraz warzywa i liść laurowy. Gotujemy przez około pół godziny, nie zapominając o częstym mieszaniu. Powstałą miksturę jeszcze raz blendujemy i wylewamy do słoiczków lub pojemników, pozostawiając do ostygnięcia. Na koniec wkładamy je do zamrażarki lub lodówki.
Więcej podobnych tematów znajdziesz na Gazeta.pl