Pierogi to niemalże symbol polskiej kuchni i wiele osób lubi zajadać się nimi częściej niż wyłącznie na święta. W szczególności do tych podawanych na słono, pasuje wyśmienity i mocno kremowy sos. Można śmiało zastąpić nim tradycyjną okrasę z boczku i cebulki. Jest wegetariański, bezglutenowy i banalnie prosty w przygotowaniu. Jego przyrządzenie zajmie ci jedynie kilka minut, a smak będziesz wspominać tygodniami.
Dawniej ten dodatek do pierogów nikogo nie dziwił, jednak dziś mówi się o nim coraz rzadziej. Sos ze smażonej śmietany smakuje wyśmienicie, a dodatkowo mogą stosować go osoby na diecie wegetariańskiej czy ketogenicznej. Warto jednak pamiętać, by nie użyć omyłkowo słodkiej śmietanki. Choć taki sos pasowałby do pierogów z owocami to raczej nie będzie współgrał ze słonym farszem. Dobrze również wybrać składniki wysokiej jakości o dobrym składzie. Wówczas sos będzie perfekcyjny.
Na patelnię wykładamy dwie czubate łyżki dobrej jakości masła i rozpuszczamy na małym ogniu, uważając, by tłuszcz się nie przypalił. Gdy doprowadzimy masło do wrzenia, cienkim strumieniem wlewamy na patelnię śmietanę energicznie mieszając. Gdy składniki się połączą, zwiększamy moc palnika i dalej mieszamy sos drewnianą łyżką. Śmietana zacznie gęstnieć i zmieniać kolor na złoty. Jeśli na powierzchni pojawią się grudki, należy ponownie zmniejszyć ogień i podgrzewać sos na słabej mocy palnika. Opcjonalnie możemy dodać szczyptę soli pod koniec smażenia, jeśli smak sosu jest zbyt mdły. Gotowa śmietana będzie obłędnie kremowa i delikatnie kwaśna. Wystarczy polać nią pierogi, lub podsmażyć je w gorącym sosie. Taki obiad będzie palce lizać. Smacznego!
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl