Zapomniany sos do domowych pierogów. Nasze mamy i babcie uwielbiały ten smakowity dodatek. Jest palce lizać

O tym, że warto słuchać kulinarnych rad babć przekonają się ci, którzy wypróbują ten znakomity dodatek do pierogów. Zapomniany już sos, przygotowywany z dwóch składników to smaczna i wegetariańska alternatywa dla okrasy z boczku. Wystarczy w odpowiedni sposób przygotować śmietanę. Będzie smakować kremowo i obłędnie.

Pierogi to niemalże symbol polskiej kuchni i wiele osób lubi zajadać się nimi częściej niż wyłącznie na święta. W szczególności do tych podawanych na słono, pasuje wyśmienity i mocno kremowy sos. Można śmiało zastąpić nim tradycyjną okrasę z boczku i cebulki. Jest wegetariański, bezglutenowy i banalnie prosty w przygotowaniu. Jego przyrządzenie zajmie ci jedynie kilka minut, a smak będziesz wspominać tygodniami.

Zobacz wideo Dlaczego ruskie są najlepsze i jak zareagują na wątróbkę? Cudzoziemcy próbują - zobaczcie, co z tego wyszło

Smażona śmietana lepsza od okrasy?

Dawniej ten dodatek do pierogów nikogo nie dziwił, jednak dziś mówi się o nim coraz rzadziej. Sos ze smażonej śmietany smakuje wyśmienicie, a dodatkowo mogą stosować go osoby na diecie wegetariańskiej czy ketogenicznej. Warto jednak pamiętać, by nie użyć omyłkowo słodkiej śmietanki. Choć taki sos pasowałby do pierogów z owocami to raczej nie będzie współgrał ze słonym farszem. Dobrze również wybrać składniki wysokiej jakości o dobrym składzie. Wówczas sos będzie perfekcyjny.

Składniki:

  • 1 opakowanie śmietany (co najmniej 18 proc.),
  • 2 łyżki dobrego masła,
  • opcjonalnie szczypta soli.

Przygotuj zapomniany sos do pierogów. Nie ma prostszego przepisu

Na patelnię wykładamy dwie czubate łyżki dobrej jakości masła i rozpuszczamy na małym ogniu, uważając, by tłuszcz się nie przypalił. Gdy doprowadzimy masło do wrzenia, cienkim strumieniem wlewamy na patelnię śmietanę energicznie mieszając. Gdy składniki się połączą, zwiększamy moc palnika i dalej mieszamy sos drewnianą łyżką. Śmietana zacznie gęstnieć i zmieniać kolor na złoty. Jeśli na powierzchni pojawią się grudki, należy ponownie zmniejszyć ogień i podgrzewać sos na słabej mocy palnika. Opcjonalnie możemy dodać szczyptę soli pod koniec smażenia, jeśli smak sosu jest zbyt mdły. Gotowa śmietana będzie obłędnie kremowa i delikatnie kwaśna. Wystarczy polać nią pierogi, lub podsmażyć je w gorącym sosie. Taki obiad będzie palce lizać. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.