Zapomniany sos do domowych pierogów. Nasze mamy i babcie uwielbiały ten smakowity dodatek. Jest palce lizać

O tym, że warto słuchać kulinarnych rad babć przekonają się ci, którzy wypróbują ten znakomity dodatek do pierogów. Zapomniany już sos, przygotowywany z dwóch składników to smaczna i wegetariańska alternatywa dla okrasy z boczku. Wystarczy w odpowiedni sposób przygotować śmietanę. Będzie smakować kremowo i obłędnie.

Pierogi to niemalże symbol polskiej kuchni i wiele osób lubi zajadać się nimi częściej niż wyłącznie na święta. W szczególności do tych podawanych na słono, pasuje wyśmienity i mocno kremowy sos. Można śmiało zastąpić nim tradycyjną okrasę z boczku i cebulki. Jest wegetariański, bezglutenowy i banalnie prosty w przygotowaniu. Jego przyrządzenie zajmie ci jedynie kilka minut, a smak będziesz wspominać tygodniami.

Zobacz wideo Dlaczego ruskie są najlepsze i jak zareagują na wątróbkę? Cudzoziemcy próbują - zobaczcie, co z tego wyszło

Smażona śmietana lepsza od okrasy?

Dawniej ten dodatek do pierogów nikogo nie dziwił, jednak dziś mówi się o nim coraz rzadziej. Sos ze smażonej śmietany smakuje wyśmienicie, a dodatkowo mogą stosować go osoby na diecie wegetariańskiej czy ketogenicznej. Warto jednak pamiętać, by nie użyć omyłkowo słodkiej śmietanki. Choć taki sos pasowałby do pierogów z owocami to raczej nie będzie współgrał ze słonym farszem. Dobrze również wybrać składniki wysokiej jakości o dobrym składzie. Wówczas sos będzie perfekcyjny.

Ciasto kruche jest idealną bazą do wielu deserów. Z jednego ciasta przygotujesz pięć różnych wypieków. To prawdziwy hit

Składniki:

  • 1 opakowanie śmietany (co najmniej 18 proc.),
  • 2 łyżki dobrego masła,
  • opcjonalnie szczypta soli.

Ciasto na pizzę Przepis na ciasto do pizzy. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia mąka!

Przygotuj zapomniany sos do pierogów. Nie ma prostszego przepisu

Na patelnię wykładamy dwie czubate łyżki dobrej jakości masła i rozpuszczamy na małym ogniu, uważając, by tłuszcz się nie przypalił. Gdy doprowadzimy masło do wrzenia, cienkim strumieniem wlewamy na patelnię śmietanę energicznie mieszając. Gdy składniki się połączą, zwiększamy moc palnika i dalej mieszamy sos drewnianą łyżką. Śmietana zacznie gęstnieć i zmieniać kolor na złoty. Jeśli na powierzchni pojawią się grudki, należy ponownie zmniejszyć ogień i podgrzewać sos na słabej mocy palnika. Opcjonalnie możemy dodać szczyptę soli pod koniec smażenia, jeśli smak sosu jest zbyt mdły. Gotowa śmietana będzie obłędnie kremowa i delikatnie kwaśna. Wystarczy polać nią pierogi, lub podsmażyć je w gorącym sosie. Taki obiad będzie palce lizać. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: