Mizeria często stanowi dodatek do dania głównego na polskim stole. Zazwyczaj spożywa się ją z jajkiem sadzonym, ziemniakami lub kotletem schabowym. Przepis na nią jest banalnie prosty, a lista składników bardzo krótka. Choć tradycyjnie przygotowuje się ją na śmietanie, to warto czasem urozmaicić dietę o niskokaloryczną maślankę.
Maślanka to napój mleczny, który powstaje jako produkt uboczny przy wytwarzaniu masła. Zawiera w swoim składzie kwas mlekowy oraz bakterie wspomagające florę jelitową. Jest lekkostrawna i ma mało kalorii, co czyni dania z jej udziałem "fit posiłkami". W większości składa się z wody (91 proc.), a dodatkowo dostarcza organizmowi wapnia i lecytyny, które wpływają na kondycję kości i zębów, a także obniżają poziom cholesterolu i poprawiają krążenie krwi.
Produkt ten ma również działanie odkwaszające, co wspomaga regulację trawienia. Kwas mlekowy chroni florę jelitową przed infekcjami. Ponadto zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów jelita grubego. Eksperci żywieniowi zalecają, aby urozmaicić swoją codzienną dietę o posiłki na bazie maślanki. Mogą to być ciasta, zupy, a nawet koktajle.
Do wykonania mizerii z maślanką będziesz potrzebować zaledwie kilku składników. Zanim zaczniesz przygotowania, pamiętaj o dokładnym umyciu i obraniu warzyw. Porcje możesz zmniejszać lub zwiększać w zależności od tego, dla ilu osób gotujesz.
Obrane ogórki pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce i wrzuć do miski. Następne zalej je maślanką. Dodaj soli, pieprzu i ewentualnie innych przypraw w zależności od upodobania. Na koniec możesz powstałą mizerię udekorować posiekanym drobno szczypiorkiem. Smacznego!
Więcej podobnych tematów znajdziesz na Gazeta.pl