Puszysta i wilgotna babka to marzenie każdego. Włoski dodatek zagwarantuje najlepszy smak

Babka to ciasto, które nie tylko kojarzy się ze świętami wielkanocnymi. Można ją zrobić również bez okazji, by jej smakiem cieszyć się przy porannej kawie. Ten rodzaj tego wypieku z pewnością zasmakuje każdemu. Dlaczego? Włoski dodatek podkręci jej smak.
Zobacz wideo Pojedynek: Chałka z pastą jajeczną vs. babka z majonezem

Babka to symbol świąt wielkanocnych i to właśnie z tej okazji najczęściej się ją wykonuje. Jednak nie tylko Wielkanoc może być dobrym pretekstem, aby ją przygotować. Aby zasmakować oryginalnego smaku i cieszyć się nim przy kawie lub herbacie, wystarczy zrobić kilka kroków. Okazuje się, że aby wypiek był odpowiednio wilgotny i puszysty trzeba dodać do niego włoskiego produktu. Jest nim ser ricotta, który daje właśnie taki efekt. Zaledwie kilka jego łyżek wystarczy, aby babka była najsmaczniejsza.

Przepis na babkę serową

Składniki

  • 300 g serka ricotta,
  • 4 jajka,
  • 3/4 kostki masła,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 50 g zmielonych migdałów,
  • 120 g drobnego cukru,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • kilka kropelek aromatu waniliowego.

Sposób przygotowania

  1. Białka oddziel od żółtek, te pierwsze ubij na sztywną pianę.
  2. Do średniej miski włóż lekko miękkie masło i za pomocą miksera je utrzyj. Stopniowo dodawaj cukier, a także żółtka. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia.
  3. Cały czas mieszając, dodawaj po łyżce sera ricotta. Dodaj także aromat waniliowy i zmielone migdały. 
  4. Do takiej mieszanki wsyp proszek do pieczenia i mąkę pszenną. Na średnich obrotach miksera wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Na koniec dodaj wcześniej ubite białka i delikatnie je wymieszaj z resztą produktów.
  6. Formę do pieczenia babek wysmaruj masłem i obsyp delikatnie mąką. Przygotowane ciasto wlej do blaszki i wstaw ją do nagrzanego do 170°C piekarnika.  Piecz je przez około 1 godzinę.
  7. Wypieczoną babkę wystudź i obsyp cukrem pudrem lub oblej czekoladową polewą.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA