Późna wiosna to co roku cudowny okres jedzenia szparagów. Uwielbiamy je gotowane, smażone, a także pieczone na grillu. Niestety bez odpowiedniej wiedzy, bardzo łatwo z pysznych warzyw zamienić je w niesmaczną zieleninę, a szkoda, ponieważ są nie tylko doskonałym dodatkiem do zup czy dań mięsnych. Szparagi są również drogie i dlatego lepiej wiedzieć, jak odpowiednio je wykorzystać.
Gotowanie szparagów wcale nie jest takie proste i oczywiste. Czubek warzyw jest o wiele delikatniejszy i zmięknie o wiele szybciej niż trzon, dlatego ułożenie warzyw w garnku jest istotne. Do gotowania szparagów najlepiej sprawdza się wysoki rondel. Z kolei warzywa warto związać w pęczek i gotować tak, by główki znajdowały się nad wodą. Gorąca para wodna wystarczająco je "ugotuje". Co warto wiedzieć, to fakt, że kolor szparagów ma tu kluczowe znaczenie. Zielone gotujemy około 5 minut, zaś białe dwa razy dłużej. Wszystko dlatego, że białe szparagi są o wiele twardsze i bardziej włókniste. Te, w przeciwieństwie do zielonych, warto przed gotowaniem obrać skrobaczką. Istnieją nawet specjalnie urządzenia zaprojektowane z myślą o obieraniu właśnie szparagów. Do gotującej się wody warto dodać kilka kropel soku z cytryny i szczyptę soli. Ten drobny zabieg sprawi, że warzywa będą bardziej aromatyczne. Najlepiej podawać je z sosem beszamelowym.
Jeśli decydujesz się na wrzucenie szparagów na grillowy ruszt, warto je wcześniej przygotować. Suche szparagi znad ognia nie będą powalały znakomitym smakiem, dlatego w ruch powinna pójść mocno doprawiona marynata. Najlepiej sprawdzi się mieszanka papryki słodkiej i ostrej, soli i pieprzu wymieszana w wysokiej jakości oliwie lub oleju z dodatkiem kilku kropel soku z cytryny. Kilka godzin przed grillowaniem należy dokładnie nasmarować warzywa. Pod żadnym pozorem nie trzymajmy również główek nad samym żarem, a najlepiej, gdy będą piec się nieco wyżej niż mięso. Ignorując tę zasadę, możemy skończyć z suchymi jak wiór patykami, zamiast cieszyć się aromatycznymi i smakowitymi szparagami.
Jeśli jednak chcemy piec szparagi w domowych warunkach, marynata nie będzie konieczna. Nie oznacza to jednak, że do piekarnika należy wrzucić niedoprawione niczym warzywa, bo również smak może nas zawieść. Do pieczenia szparagów warto wykorzystać masło oraz świeży czosnek. Do brytfanki wystarczy wkroić kilka plastrów masła oraz dodać obrane ząbki czosnku. Całość doprawiamy solą i pieprzem, a po upieczeniu posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. Będą smakować wyśmienicie.
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl