Mięso smakuje lepiej z tym sosem. Można kupić go w sklepie, lecz w domowej wersji deklasuje wszystko

Ketchup to dodatek, którego nie może zabraknąć na stole i w lodówce. Jednak ten, który można zakupić w sklepie nie zawsze jest smaczny. Aby za każdym razem mieć gwarancje dobrego smaku, warto zrobić go samodzielnie. Z tego przepisu będzie obłędnie smaczny i aromatyczny.
Zobacz wideo Keczup z cukinii - serio, serio!

Domowe sosy to pyszna alternatywa dla wszystkich dodatków, które można znaleźć w sklepie. Okazuje się, że zrobienie ich całkowicie samodzielnie w domu nie jest wcale takie trudne. Dobrym przykładem sosu, który jest dużo lepszy, niż w wersji sklepowej jest ketchup. Wykonanie go zajmuje tylko kilka chwil, a lista składników wcale nie jest taka długa. Gdy zastosujesz się do podanego przepisu i zrobisz wszystkie kroki, przełóż sos do słoiczków i umieść w lodówce. Tak przygotowany może stać w urządzeniu nawet kilka tygodni. Jeśli jednak chcesz, aby był dobry przez dłuższy czas, zawekuj go. Ta czynność zagwarantuje świeżość nawet przez rok.

Przepis na domowy ketchup

Składniki

  • 2 kg pomidorów,
  • duża cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżka soli,
  • 3 łyżki drobnego cukru,
  • pół szklanki octu winnego lub jabłkowego,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • łyżka suszonej bazylii.

Sposób przygotowania

  1. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Następnie pozostaw je do ostudzenia i pokrój w ćwiartki.
  2. Cebulę i czosnek obierz z łupin i pokrój na drobne kawałki.
  3. Do większego garnka wrzuć masło, rozpuść je i podsmaż na nim czosnek i cebulę.
  4. Do podsmażonych warzyw dodaj pokrojone pomidory. Wrzuć również liście laurowe i ziele angielskie. Na koniec wsyp cukier, sól, ostrą paprykę w proszku i suszoną bazylię, dokładnie wymieszaj. Całość trzymaj na średnim ogniu pod przykryciem przez około 30 minut. Jeśli po tym czasie ketchup będzie rzadki, gotuj go nieco dłużej.
  5. Po tym czasie wyjmij z sosu liście laurowe i ziela angielskie. Następnie zblenduj całość na gładką masę.
  6. Tak przygotowany ketchup przelej do słoiczków, mocno zakręć i wstaw do lodówki.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.