-
Haps
-
Jak przygotować
- Mięso smakuje lepiej z tym sosem. Można kupić go w sklepie, lecz w domowej wersji deklasuje wszystko
Mięso smakuje lepiej z tym sosem. Można kupić go w sklepie, lecz w domowej wersji deklasuje wszystko
Ketchup to dodatek, którego nie może zabraknąć na stole i w lodówce. Jednak ten, który można zakupić w sklepie nie zawsze jest smaczny. Aby za każdym razem mieć gwarancje dobrego smaku, warto zrobić go samodzielnie. Z tego przepisu będzie obłędnie smaczny i aromatyczny.
Zobacz wideo Keczup z cukinii - serio, serio!
Domowe sosy to pyszna alternatywa dla wszystkich dodatków, które można znaleźć w sklepie. Okazuje się, że zrobienie ich całkowicie samodzielnie w domu nie jest wcale takie trudne. Dobrym przykładem sosu, który jest dużo lepszy, niż w wersji sklepowej jest ketchup. Wykonanie go zajmuje tylko kilka chwil, a lista składników wcale nie jest taka długa. Gdy zastosujesz się do podanego przepisu i zrobisz wszystkie kroki, przełóż sos do słoiczków i umieść w lodówce. Tak przygotowany może stać w urządzeniu nawet kilka tygodni. Jeśli jednak chcesz, aby był dobry przez dłuższy czas, zawekuj go. Ta czynność zagwarantuje świeżość nawet przez rok.
Przepis na domowy ketchup
Składniki
- 2 kg pomidorów,
- duża cebula,
- 2 łyżki masła,
- 3 ząbki czosnku,
- łyżka soli,
- 3 łyżki drobnego cukru,
- pół szklanki octu winnego lub jabłkowego,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- łyżka suszonej bazylii.
Sposób przygotowania
- Pomidory sparz i obierz ze skórki. Następnie pozostaw je do ostudzenia i pokrój w ćwiartki.
- Cebulę i czosnek obierz z łupin i pokrój na drobne kawałki.
- Do większego garnka wrzuć masło, rozpuść je i podsmaż na nim czosnek i cebulę.
- Do podsmażonych warzyw dodaj pokrojone pomidory. Wrzuć również liście laurowe i ziele angielskie. Na koniec wsyp cukier, sól, ostrą paprykę w proszku i suszoną bazylię, dokładnie wymieszaj. Całość trzymaj na średnim ogniu pod przykryciem przez około 30 minut. Jeśli po tym czasie ketchup będzie rzadki, gotuj go nieco dłużej.
- Po tym czasie wyjmij z sosu liście laurowe i ziela angielskie. Następnie zblenduj całość na gładką masę.
- Tak przygotowany ketchup przelej do słoiczków, mocno zakręć i wstaw do lodówki.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl