Szybkie ciasto rabarbarowe. Jak je zrobić, żeby było mięciutkie i długo wilgotne? Zwróć uwagę na typ mąki

Ciasto z rabarbarem to smak i zapach wiosennego popołudnia spędzonego na werandzie z filiżanką dobrej kawy. Ciasto z rabarbarem jest błyskawiczne i banalne w wykonaniu i mam wrażenie, że od tego przepisu warto zaczynać swoją przygodę z domowymi wypiekami. Jak zrobić ciasto rabarbarowe, żeby były puszyste i długo wilgotne? Patrz na mąkę - nie każda dobrze się sprawdzi.

Więcej przepisów na domowe ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Ciasto rabarbarowe jest banalne i pyszne. Oczywiście smaku dodaje mu wiosenne warzywo (tak, rabarbar jest warzywem) to konsystencja ciasta i jego puszystość zależą od mąki. Oczywiście można próbować robić ciasto z mąk pełnoziarnistych, lub gotowych mieszanek bezglutenowych, jednak trzeba wiedzieć, że wówczas raczej nie wyrośnie i szybko obeschnie. W przypadku ciasta z rabarbarem, ale także np. ciasta jogurtowego czy na przykład ciasta ze śliwkami, ważna jest zawartość glutenu w mące. Im będzie jej więcej, tym lepiej zwiąże składniki i nada ciastu lekkości i puszystości. Ponadto mąki niskiego typu łatwiej jest "unieść", dlatego przy ich życiu nie ma konieczności dodawania dużej ilości proszku do pieczenia czy drożdży. Jeśli więc masz w planach ciasto z rabarbarem, wybierz mąkę niskiego typu z dużą zawartością glutenu. Będą to mąki typu niższego niż 650. Jednak najbardziej polecam typ 450 - z niego ciasto wychodzi jak marzenie. 

Proste ciasto rabarbarowe - przepis 

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej niskiego typu przemiału
  • 4 średnie jajka (osobno żółtka i białka)
  • 0,5 kostki masła (trzeba je roztopić)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • kilka lasek rabarbaru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Łodygo rabarbaru opłucz i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie natrzyj je cukrem waniliowym i cynamonem. Cukier "wyciągnie" z rabarbaru sok, który pod wpływem temperatury skarmelizuje się, dzięki czemu ciasto będzie smaczniejsze.
  2. . Roztop masło i rozbij jajka. Z białek ubij sztywną pianę. Żółtka wlej do miski, dodaj cukier i za pomocą miksera na dużych obrotach, utrzyj całość na jasny kogel-mogel. Następnie dodawaj partiami przesianą mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Każdą partię mąki krótko wymieszaj, a na samym końcu cienką strużką wlewaj roztopione masło. 
  3. Do gotowego ciasta przełóż pianę z białek i za pomocą łopatki krótko ją wmieszaj. Ciasto przelej do formy do pieczenia wyłożonej papierem. Na wierzchu połóż kawałki rabarbaru. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 40-50 minut. 

Tak przygotowane ciasto oprósz cukrem pudrem i podawaj kiedy tylko chcesz. Zamiast roztopionego masła możesz użyć oleju roślinnego, jednak uważam, że masło nadaje ciastu delikatności i lepszego smaku. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA