Więcej przepisów na domowe ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ciasto rabarbarowe jest banalne i pyszne. Oczywiście smaku dodaje mu wiosenne warzywo (tak, rabarbar jest warzywem) to konsystencja ciasta i jego puszystość zależą od mąki. Oczywiście można próbować robić ciasto z mąk pełnoziarnistych, lub gotowych mieszanek bezglutenowych, jednak trzeba wiedzieć, że wówczas raczej nie wyrośnie i szybko obeschnie. W przypadku ciasta z rabarbarem, ale także np. ciasta jogurtowego czy na przykład ciasta ze śliwkami, ważna jest zawartość glutenu w mące. Im będzie jej więcej, tym lepiej zwiąże składniki i nada ciastu lekkości i puszystości. Ponadto mąki niskiego typu łatwiej jest "unieść", dlatego przy ich życiu nie ma konieczności dodawania dużej ilości proszku do pieczenia czy drożdży. Jeśli więc masz w planach ciasto z rabarbarem, wybierz mąkę niskiego typu z dużą zawartością glutenu. Będą to mąki typu niższego niż 650. Jednak najbardziej polecam typ 450 - z niego ciasto wychodzi jak marzenie.
Składniki:
Tak przygotowane ciasto oprósz cukrem pudrem i podawaj kiedy tylko chcesz. Zamiast roztopionego masła możesz użyć oleju roślinnego, jednak uważam, że masło nadaje ciastu delikatności i lepszego smaku.