Cilbir to nic innego jak jajka w koszulkach ze znakomitym sosem, polane mocno przyprawionym masłem. Dodatek świeżych ziół podkreśli ostry smak potrawy, a zimny jogurt doskonale będzie komponował się z gorącym, wypływającym żółtkiem. Grunt to dobrze rozplanować przygotowanie tego tureckiego dania. Wraz z tym przepisem zmienisz śniadanie w prawdziwą ucztę.
Przygotowanie jajek po turecku warto rozpocząć od przyrządzenia sosu. Do czystego naczynia przekładamy gęsty jogurt grecki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę wprost do naczynia z jogurtem, a następnie dokładnie mieszamy sos i odstawiamy do lodówki
Do głębokiego i szerokiego garnka wlewamy wodę. Co ważne, dodajemy do niej dwie łyżki octu. To dzięki temu dodatkowi można z łatwością przygotować jajka w koszulkach. Ocet sprawi, że białko zetnie się szybciej. Wodę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu. Gdy na powierzchni pojawi się charakterystyczne, delikatne bulgotanie, ostrożnie wbijamy lub wlewamy jajka uprzednio wbite do czystych naczyń (każde osobno). Skutecznym trikiem jest również zamieszanie wodą z pomocą łyżki, tuż przed wlaniem jajek do wody. Tworzący się wir pomoże w tym, by białko otoczyło całkowicie żółtko. Gotowe jaja w koszulkach wyławiamy i odsączamy na ręczniku papierowym. Ich wnętrze powinno być płynne, a wierzch dobrze ścięty.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła i doprawiamy przyprawami, tj. papryką słodką, chilli oraz solą i pieprzem. W międzyczasie siekamy garść natki pietruszki oraz koperku. Na sam koniec pozostaje już jedynie ozdobienie talerza smakowitą potrawą. Na talerz wykładamy grubą warstwę jogurtu z czosnkiem, na mieszankę wykładamy jajka w koszulkach, a całość polewamy doprawionym i schłodzonym masłem. Na koniec posypujemy jajka świeżymi ziołami i możemy zajadać się wyśmienitym śniadaniem. Smacznego!
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl