Śniadaniowa uczta po turecku. Spróbujesz tego przepisu raz, a będziesz robić go codziennie. Ten smak uzależnia

Brakuje ci pomysłów na wyśmienite i niecodzienne śniadanie? Tureckie cilbir przygotujesz w banalnie prosty sposób, a będziesz cieszyć się niewiarygodnym smakiem. Jajka w tej wersji będą niezwykle aromatyczne i doprawione.

Cilbir to nic innego jak jajka w koszulkach ze znakomitym sosem, polane mocno przyprawionym masłem. Dodatek świeżych ziół podkreśli ostry smak potrawy, a zimny jogurt doskonale będzie komponował się z gorącym, wypływającym żółtkiem. Grunt to dobrze rozplanować przygotowanie tego tureckiego dania. Wraz z tym przepisem zmienisz śniadanie w prawdziwą ucztę.

Zobacz wideo Udźce kurczaka z winogronami - kuchenny Bliski Wschód

Składniki:

  • 300 g jogurtu greckiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1/2 płatków chilli
  • garść natki pietruszki,
  • garść koperku,
  • 2 łyżki octu,
  • sól i pieprz do smaku. 

Jak przygotować jajka w koszulkach? Dodaj ten składnik podczas gotowania

Przygotowanie jajek po turecku warto rozpocząć od przyrządzenia sosu. Do czystego naczynia przekładamy gęsty jogurt grecki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę wprost do naczynia z jogurtem, a następnie dokładnie mieszamy sos i odstawiamy do lodówki

Do głębokiego i szerokiego garnka wlewamy wodę. Co ważne, dodajemy do niej dwie łyżki octu. To dzięki temu dodatkowi można z łatwością przygotować jajka w koszulkach. Ocet sprawi, że białko zetnie się szybciej. Wodę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu. Gdy na powierzchni pojawi się charakterystyczne, delikatne bulgotanie, ostrożnie wbijamy lub wlewamy jajka uprzednio wbite do czystych naczyń (każde osobno). Skutecznym trikiem jest również zamieszanie wodą z pomocą łyżki, tuż przed wlaniem jajek do wody. Tworzący się wir pomoże w tym, by białko otoczyło całkowicie żółtko. Gotowe jaja w koszulkach wyławiamy i odsączamy na ręczniku papierowym. Ich wnętrze powinno być płynne, a wierzch dobrze ścięty. 

Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła i doprawiamy przyprawami, tj. papryką słodką, chilli oraz solą i pieprzem. W międzyczasie siekamy garść natki pietruszki oraz koperku. Na sam koniec pozostaje już jedynie ozdobienie talerza smakowitą potrawą. Na talerz wykładamy grubą warstwę jogurtu z czosnkiem, na mieszankę wykładamy jajka w koszulkach, a całość polewamy doprawionym i schłodzonym masłem. Na koniec posypujemy jajka świeżymi ziołami i możemy zajadać się wyśmienitym śniadaniem. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: