Uwielbiasz nabiał? Lepiej żebyś to wiedział. Eksperci wskazali najzdrowsze sery, a zwycięzca nie jest oczywisty

Wiele osób spożywa nabiał na każdy posiłek, a sery stanowią dla nich niesamowity przysmak. Są doskonałym dodatkiem do makaronów, dań mięsnych, ciast, ale smakują wyśmienicie również same w sobie. Eksperci przyjrzeli się najpopularniejszym rodzajom serów i wybrali te, które są najlepsze dla zdrowia. Z innymi warto nieco przystopować.

Polacy spożywają duże ilości nabiału. W końcu większość z nas, która nie stosuje się do diety roślinnej, nie wyobraża sobie dnia bez twarożku, mleka, masła czy sera. Statystycznie, każdy dorosły Polak je około 13 kilogramów sera rocznie. Niestety, nie każdy jego rodzaj jest zdrowy i służy naszemu zdrowiu. Warto wiedzieć, które wybierać, a które lepiej omijać szerokim łukiem.

Zobacz wideo Lasagne z ricottą i szpinakiem według Matteo Brunettiego

Dietetycy są zgodni. Ricotta jest najlepsza nie tylko ze względu na smak

Dietetyczka z Uniwersytetu w Bostonie, oraz założycielka platformy dietetycznej Emily Morgan Nutrition nie ma wątpliwości, że to właśnie ricotta jest najzdrowszym serem. Ten kremowy i lekki ser zawiera wysokie stężenia białka serwatkowego oraz nie należy do wyrobów tłustych (jedyne 11 g tłuszczu na 100 g produktu), co czyni go doskonałym wyborem dla osób będących na diecie wysokobiałkowej i uprawiających sport. Proteiny zawarte w tym serze są łatwo przyswajalne, dzięki czemu z łatwością zbudujemy tkankę mięśniową. Dodatkową zaletą ricotty jest również jej uniwersalność. Pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich, dzięki czemu nie musimy sięgać np. po tłuste i ciężkie mascarpone, czy kaloryczną mozzarellę. Ricotta jest również dobrym źródłem witaminy B12, która jest istotna w prawidłowej pracy układu nerwowego, oraz wapnia, który bierze udział w procesach kurczliwości mięśni.

Co z twardymi serami? Te trzy są godne uwagi

Z serem jak ze wszystkim, warto zachować umiar. Nie oznacza to jednak, że musimy całkowicie eliminować sery twarde z diety. Dietetyczka i dyrektorka nowojorskiego laboratorium żywności NYU Food Lab Lourdes Castro Mortillaro twierdzi, że parmezan, pecorino czy gouda mogą być również zdrowym dodatkiem do dań. Są wyjątkowo sycące i charakteryzują się wysoką zawartością białka.

  • Parmezan - dokładniej parmigiano reggiano tak jak ricotta bogaty jest w witaminę B12 oraz witaminę B2, która pozytywnie wpływa na układ nerwowy i wzrokowy. Dodatkowo charakteryzuje się wysokim stężeniem fosforu, cynku, magnezu, selenu i miedzi.
  • Pecorino - za jego niewątpliwą zaletę uznaje się wysoką zawartość sprzężonego kwasu linolowego (CLA), który jest niezwykle ważny w profilaktyce nowotworów i chorób układu krążenia. Jest również serem bogatym w kwasy omega-3.
  • Gouda - jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych serów żółtych. Jest to nabiał bogaty w wapń, który odpowiada za siłę mięśni czy zdrowie układu kostnego.

Warto jednak pamiętać, że wszystkie te sery są również bogate w sód, który jest niewskazany dla osób cierpiących na nadciśnienie, choroby nerek lub mają za wysoki cholesterol. Mimo to okazyjnie można pozwolić sobie na ulubiony ser, tak długo jak łączymy go z innymi zdrowymi składnikami.

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.