Więcej przepisów na szparagi znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Sezon szparagowy właśnie wystartował. Niestety, trwa dosyć krótko, dlatego trzeba go w pełni wykorzystać. Dziś zdradzimy wam przepis, który będzie idealnym dodatkiem do mięs z grilla, sałatek, ale także do nocnego podjadania, kiedy złapie was nagły głód. Marynowane szparagi to przepis tak prosty, co smaczny a ocet jabłkowy podkreśli ich smak, jednak go nie zdominuje. Zdecydowanie warto postawić w spiżarni kilka słoiczków z zielonymi szparagami, by zachować smak lata na dłużej.
Marynowane szparagi - przepis idealny do mięs i sałatek
Składniki:
- 2 pęczki zielonych szparagów o łącznej wadze 500-600 g
- 2 niewielkie główki czosnku (potrzeba ok. 10-12 ząbków)
- świeży koperek (po dwie gałązki do każdego słoika
- 500 ml wody
- 3 łyżki cukru
- 100 ml octu jabłkowego
- opcjonalnie kieliszek białego wytrawnego wina
- 1 łyżka soli
Sposób wykonania:
- Na samym początku wyczyść i wyparz słoiki. Powinny być dość wysokie i w miarę możliwości wąskie. Na dnie każdego słoika połóż gałązkę koperku i obrane ząbki czosnku. W każdym słoiku powinno być ich tyle samo.
- Szparagi oczyść i odłam końcówki. Następnie pionowo włóż je do słoików. Powinny być ułożone dość ciasno, koniecznie łebkami do góry.
- Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, dodaj ocet, wino, sól i cukier. Zagotuj całość i gotuj, aż odparuje alkohol. Następnie zalej zalewą słoiki i szczelnie zakręć.
- Szparagi warto zapasteryzować. Przygotuj duży i szeroki garnek i dno wyłóż ściereczką. Następnie ułóż słoiki i zalej je wodą poniżej ok. 3 cm od zakrętki. Na wolnym ogniu zagotuj i gotuj 5 minut. Następnie pozostaw w garnku do całkowitego ostygnięcia.
Wskazówka. Jeśli chcesz podrasować swoje szparagi, do zalewy możesz dodać łyżeczkę curry lub ostrej papryki. Jednak należy z tym uważać, by ostrą przyprawą nie zdominować smaku warzyw.