Włóż do słoika i zalej zalewą. Szparagi w tej wersji będą najpyszniejsze, ale uważaj na ocet

Ze szparagami można robić prawdziwe cuda. Chociaż najczęściej po prostu je grillujemy lub zapiekamy owinięte boczkiem, warto znać jeszcze jeden, bardzo uniwersalny i łatwy przepis na szparagi. Lubisz marynowane ogórki, grzybki lub rzodkiewki? Jeśli tak, mamy dla ciebie przepis marynowane szparagi. Będą idealne do wszystkiego, ale zrezygnuj z octu spirytusowego, inny sprawdzi się lepiej.

Więcej przepisów na szparagi znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Enchiladas Dostałam przepis od zaprzyjaźnionego kucharza. To lepsze niż polskie specjały

Sezon szparagowy właśnie wystartował. Niestety, trwa dosyć krótko, dlatego trzeba go w pełni wykorzystać. Dziś zdradzimy wam przepis, który będzie idealnym dodatkiem do mięs z grilla, sałatek, ale także do nocnego podjadania, kiedy złapie was nagły głód. Marynowane szparagi to przepis tak prosty, co smaczny a ocet jabłkowy podkreśli ich smak, jednak go nie zdominuje. Zdecydowanie warto postawić w spiżarni kilka słoiczków z zielonymi szparagami, by zachować smak lata na dłużej. 

Zobacz wideo

Marynowane szparagi - przepis idealny do mięs i sałatek

Składniki:

  • 2 pęczki zielonych szparagów o łącznej wadze 500-600 g
  • 2 niewielkie główki czosnku (potrzeba ok. 10-12 ząbków)
  • świeży koperek (po dwie gałązki do każdego słoika
  • 500 ml wody
  • 3 łyżki cukru
  • 100 ml octu jabłkowego
  • opcjonalnie kieliszek białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka soli

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku wyczyść i wyparz słoiki. Powinny być dość wysokie i w miarę możliwości wąskie. Na dnie każdego słoika połóż gałązkę koperku i obrane ząbki czosnku. W każdym słoiku powinno być ich tyle samo. 
  2. Szparagi oczyść i odłam końcówki. Następnie pionowo włóż je do słoików. Powinny być ułożone dość ciasno, koniecznie łebkami do góry. 
  3. Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, dodaj ocet, wino, sól i cukier. Zagotuj całość i gotuj, aż odparuje alkohol. Następnie zalej zalewą słoiki i szczelnie zakręć. 
  4. Szparagi warto zapasteryzować. Przygotuj duży i szeroki garnek i dno wyłóż ściereczką. Następnie ułóż słoiki i zalej je wodą poniżej ok. 3 cm od zakrętki. Na wolnym ogniu zagotuj i gotuj 5 minut. Następnie pozostaw w garnku do całkowitego ostygnięcia. 

Pierogi ruskie można podawać na wiele sposobów. Najprostszym z nich jest polanie ich kwaśną śmietaną Już nikt tak nie robi ruskich, a gospodynie starej daty zawsze dodawały ten składnik.

Wskazówka. Jeśli chcesz podrasować swoje szparagi, do zalewy możesz dodać łyżeczkę curry lub ostrej papryki. Jednak należy z tym uważać, by ostrą przyprawą nie zdominować smaku warzyw

Więcej o: