Włóż do słoika i zalej zalewą. Szparagi w tej wersji będą najpyszniejsze, ale uważaj na ocet

Ze szparagami można robić prawdziwe cuda. Chociaż najczęściej po prostu je grillujemy lub zapiekamy owinięte boczkiem, warto znać jeszcze jeden, bardzo uniwersalny i łatwy przepis na szparagi. Lubisz marynowane ogórki, grzybki lub rzodkiewki? Jeśli tak, mamy dla ciebie przepis marynowane szparagi. Będą idealne do wszystkiego, ale zrezygnuj z octu spirytusowego, inny sprawdzi się lepiej.

Więcej przepisów na szparagi znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Sezon szparagowy właśnie wystartował. Niestety, trwa dosyć krótko, dlatego trzeba go w pełni wykorzystać. Dziś zdradzimy wam przepis, który będzie idealnym dodatkiem do mięs z grilla, sałatek, ale także do nocnego podjadania, kiedy złapie was nagły głód. Marynowane szparagi to przepis tak prosty, co smaczny a ocet jabłkowy podkreśli ich smak, jednak go nie zdominuje. Zdecydowanie warto postawić w spiżarni kilka słoiczków z zielonymi szparagami, by zachować smak lata na dłużej. 

Zobacz wideo

Marynowane szparagi - przepis idealny do mięs i sałatek

Składniki:

  • 2 pęczki zielonych szparagów o łącznej wadze 500-600 g
  • 2 niewielkie główki czosnku (potrzeba ok. 10-12 ząbków)
  • świeży koperek (po dwie gałązki do każdego słoika
  • 500 ml wody
  • 3 łyżki cukru
  • 100 ml octu jabłkowego
  • opcjonalnie kieliszek białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka soli

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku wyczyść i wyparz słoiki. Powinny być dość wysokie i w miarę możliwości wąskie. Na dnie każdego słoika połóż gałązkę koperku i obrane ząbki czosnku. W każdym słoiku powinno być ich tyle samo. 
  2. Szparagi oczyść i odłam końcówki. Następnie pionowo włóż je do słoików. Powinny być ułożone dość ciasno, koniecznie łebkami do góry. 
  3. Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, dodaj ocet, wino, sól i cukier. Zagotuj całość i gotuj, aż odparuje alkohol. Następnie zalej zalewą słoiki i szczelnie zakręć. 
  4. Szparagi warto zapasteryzować. Przygotuj duży i szeroki garnek i dno wyłóż ściereczką. Następnie ułóż słoiki i zalej je wodą poniżej ok. 3 cm od zakrętki. Na wolnym ogniu zagotuj i gotuj 5 minut. Następnie pozostaw w garnku do całkowitego ostygnięcia. 

Wskazówka. Jeśli chcesz podrasować swoje szparagi, do zalewy możesz dodać łyżeczkę curry lub ostrej papryki. Jednak należy z tym uważać, by ostrą przyprawą nie zdominować smaku warzyw. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.