Wyciągnięcie od babci tej receptury było nie lada wyzwaniem. Zdradzam rodzinny przepis, który ma ponad 100 lat

Kuchnia polska znana jest z mącznych smakołyków, które robione są od wielu wielu lat. Każda babcia może pochwalić się choć jedną taką recepturą. Moja babcia przekazała mi przepis na pyszne placki. Są miękkie i elastyczne, a z tym dodatkiem smakują obłędnie.
Zobacz wideo Placki ziemniaczane

Gdy sięgam pamięcią do lat dzieciństwa, przypominam sobie letnie wieczory u mojej babci. Zawsze częstowała mnie pysznymi i domowymi smakołykami, które pamiętam do dziś. Jednym z nich były placki na sodzie, które nazywała "rowerami". Dlaczego zostały określone taką nazwą? Podejrzewam, że dlatego, ponieważ swoim kształtem przypominają koła od roweru. Babcia przygotowywała je bardzo szybko, a swój wyjątkowy smak zdobywały na starym piecu kaflowym. Ich przygotowanie jest czymś banalnie prostym, dlatego bardzo często wykorzystuję ten przepis na co dzień. Aby je wykonać wystarczy połączyć mąkę z sodą i innymi składnikami, które są już w domu. Następnie smaży się je na gorącym tłuszczu i podaje z kwaśnymi dodatkami. W moim domu serwuje się je z sałatką z pomidorów i śmietany.

Przepis na placki na sodzie mojej babci

Składniki

  • pół kilo mąki pszennej,
  • szklanka maślanki,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3 łyżeczki drobnego cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 całe jajko,
  • 1 żółtko,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie placków zacznij od przesiania mąki do większej miski. Następnie dodaj do niej sodę oczyszczoną, sól i cukier. Delikatnie zamieszaj.
  2. Do suchych składników wbij jedno całe jajko i oddzielone od białka żółtko.
  3. Kolejnym krokiem jest umieszczenie dwóch łyżek kwaśnej śmietany i wlanie maślanki. Tak przygotowane składniki dokładnie zagnieć za pomocą dłoni. Ciasto powinno być elastyczne i jednolite, dodatkowo powinno z łatwością odklejać się od ręki. Jeśli jednak będzie zbyt mokre, podsyp je mąką.
  4. Powstałe ciasto podziel na kilka równych części. Każdą z nich uformuj na kształt kuli i umieść na oprószoną niewielką ilością mąki stolnicę. Następnie za pomocą wałka, z każdej części uformuj placek. Powinien mieć około 1-1,5 cm grubości.
  5. Na patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej i smaż na nim przygotowane kawałki. Najlepiej robić to pod przykrywką, aby placki ładnie wyrosły.
  6. Każdą część ciasta smaż z dwóch stron na złoty kolor. Następnie zdejmij z ognia i podawaj z kwaśną śmietaną lub sałatką z pomidorów.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.