-
Haps
-
Jak przygotować
- Wyciągnięcie od babci tej receptury było nie lada wyzwaniem. Zdradzam rodzinny przepis, który ma ponad 100 lat
Wyciągnięcie od babci tej receptury było nie lada wyzwaniem. Zdradzam rodzinny przepis, który ma ponad 100 lat
Kuchnia polska znana jest z mącznych smakołyków, które robione są od wielu wielu lat. Każda babcia może pochwalić się choć jedną taką recepturą. Moja babcia przekazała mi przepis na pyszne placki. Są miękkie i elastyczne, a z tym dodatkiem smakują obłędnie.
Zobacz wideo Placki ziemniaczane
Gdy sięgam pamięcią do lat dzieciństwa, przypominam sobie letnie wieczory u mojej babci. Zawsze częstowała mnie pysznymi i domowymi smakołykami, które pamiętam do dziś. Jednym z nich były placki na sodzie, które nazywała "rowerami". Dlaczego zostały określone taką nazwą? Podejrzewam, że dlatego, ponieważ swoim kształtem przypominają koła od roweru. Babcia przygotowywała je bardzo szybko, a swój wyjątkowy smak zdobywały na starym piecu kaflowym. Ich przygotowanie jest czymś banalnie prostym, dlatego bardzo często wykorzystuję ten przepis na co dzień. Aby je wykonać wystarczy połączyć mąkę z sodą i innymi składnikami, które są już w domu. Następnie smaży się je na gorącym tłuszczu i podaje z kwaśnymi dodatkami. W moim domu serwuje się je z sałatką z pomidorów i śmietany.
Przepis na placki na sodzie mojej babci
Składniki
- pół kilo mąki pszennej,
- szklanka maślanki,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 3 łyżeczki drobnego cukru,
- pół łyżeczki soli,
- 1 całe jajko,
- 1 żółtko,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Przygotowanie placków zacznij od przesiania mąki do większej miski. Następnie dodaj do niej sodę oczyszczoną, sól i cukier. Delikatnie zamieszaj.
- Do suchych składników wbij jedno całe jajko i oddzielone od białka żółtko.
- Kolejnym krokiem jest umieszczenie dwóch łyżek kwaśnej śmietany i wlanie maślanki. Tak przygotowane składniki dokładnie zagnieć za pomocą dłoni. Ciasto powinno być elastyczne i jednolite, dodatkowo powinno z łatwością odklejać się od ręki. Jeśli jednak będzie zbyt mokre, podsyp je mąką.
- Powstałe ciasto podziel na kilka równych części. Każdą z nich uformuj na kształt kuli i umieść na oprószoną niewielką ilością mąki stolnicę. Następnie za pomocą wałka, z każdej części uformuj placek. Powinien mieć około 1-1,5 cm grubości.
- Na patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej i smaż na nim przygotowane kawałki. Najlepiej robić to pod przykrywką, aby placki ładnie wyrosły.
- Każdą część ciasta smaż z dwóch stron na złoty kolor. Następnie zdejmij z ognia i podawaj z kwaśną śmietaną lub sałatką z pomidorów.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl