Ogórki małosolne - przepis. Metoda "na sucho" jest łatwa i szybka, wystarczy worek, przyprawy i jutro są gotowe

Ogórki małosolne to najprościej mówiąc ogórki, które są krótko kiszone, stąd ich delikatny smak. W tradycyjnym przepisie, ogórki małosolne "dojrzewają" w zalewie kilka dni, w zależności od warunków. A jeśli podpowiemy, że możesz mieć pyszne małosolne w jeden dzień? Kiszenie "na sucho" świetny patent na pyszne ogórki, a potrzeba jedynie przypraw i foliowego woreczka.

Więcej przepisów na ogórki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

W marketach i sklepach warzywnych już zaczynają pojawiać się pierwsze ogórki gruntowe i wszyscy miłośnicy małosolnych mogą w końcu cieszyć się ulubioną podgryzajką. Jednak wcale nie musisz czekać trzech dni, by twoje ogórki się podkisiły. Sprytny sposób z workiem foliowym sprawi, że już w jeden dzień pyszne małosolne będą gotowe. Umyte ogórki z odciętymi "dupkami" wkładasz do worka, dodajesz sól, czosnek, gorczyce i koperek i następnego dnia masz pyszne ogóraski. Nic tylko chrupać. 

Ogórki małosone - przepis "na sucho". Kilka godzin i gotowe

Składniki:

  • ok. 0,5 kg niewielkich ogórków gruntowych (warto wybierać te z jasną skórką)
  • korzeń chrzanu (ok. 10 cm)
  • 5-6 ząbków czosnku
  • pęczek kopru
  • łyżka soli
  • opcjonalnie 2-3 listki laurowe
  • łyżka ziaren gorczycy

Sposób wykonania:

  1. Ogórki dokładnie wymocz, odetnij końcówki i w każdym końcu zrób pionowe nacięcie na głębokość ok. 2 cm (wówczas ogórki szybciej przegryzą się z przyprawami).
  2. Ząbki czosnku obierz z łupin z gnieć nożem. Koper porwij w dłoniach i włóż je do woreczka foliowego (najlepiej użyć do tego woreczków strunowych wielokrotnego użycia). Dodaj także sól, pokrojony korzeń chrzanu, gorczycę i listki laurowe.
  3. Wypuść nadmiar powietrza z woreczka, zamknij go i całość dokładnie masuj i potrząsaj, by przyprawy dokładnie otuliły ogórki, a sól szybciej wycisnęła soki. 
  4. Woreczek z ogórkami odłóż na dobę do lodówki, w międzyczasie co kilka godzin potrząsaj nim i masuj zawartość. Już następnego dnia będą pyszne, ale możesz przechowywać je dłużej, by nabrały intensywności. 

Wskazówka: Do ogórków możesz dodać odrobinę ostrej papryczki i posiekanego imbiru. Wówczas nabiorą azjatyckiego smaku, a ich smak udoskonali każdy posiłek.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.