Przepis na ogórki lepsze od kiszonych i małosolnych? Te należy zamarynować, tyle że bez octu

Przetwory z ogórków są bardzo uniwersalne. Większość z nich pasuje zarówno do kanapek, dań mięsnych, jako zakąska czy element imprezowych koreczków. Jedni wolą kiszone, inni małosolne, a jeszcze niektórzy nie mogą oprzeć się marynowanym. Ten przepis na ogórki w marynacie jest jednak wyjątkowy. Nie znajdziecie w nim octu, a pewien kwaśny owoc.

Czy można marynować bez użycia octu? Okazuje się, że tak i to wcale nie takie trudne. Ogórki w cytrusowej marynacie będą smakować doskonale. Wystarczy jedynie włożyć ogórki do słoików i zalać marynatą. Zanim się obejrzysz, chrupiące i soczyste ogórki będą gotowe i smakowite.

Składniki:

  • 600 g niedużych ogórków,
  • 1 l wody,
  • 1 cytryna,
  • 3 ząbki czosnku*,
  • 2 liście laurowe*,
  • 3 ziarna ziela angielskiego*,
  • 2 gałązki świeżego kopru*,
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach*,
  • pół łyżeczki ziaren gorczycy*,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżki soli.

* ilość przypraw na jeden słoik ogórków.

Ogórki marynowane w soku z cytryny. Będą chrupiące i świeże

Zanim zaczniemy marynować ogórki, należy wszystkie namoczyć w zimnej wodzie co najmniej trzy godziny, jednak warto zostawić je na dłużej. W tym czasie warto przygotować słoiki, które należy dokładnie umyć oraz wyparzyć. Z kolei cytrynę kroimy w cienkie plasterki. Po upływie czasu potrzebnego na moczenie ogórków należy każdemu z nich odciąć końcówki. Dzięki temu lepiej wchłoną smak marynaty.

Do każdego czystego i wyparzonego słoika wkładamy koper, obrane ząbki czosnku oraz przyprawy. Następnie dokładnie wykładamy słoik ogórkami, układając je bardzo ciasno, tak by żaden z nich nie wypłynął na powierzchnię. Mogłoby to doprowadzić do zepsucia się przetworu. Na sam koniec wciskamy dwa plastry cytryny na wierzch oraz jeden plaster pomiędzy ogórki. 
Litr wody zagotowujemy w garnku wraz z cukrem i solą. Gorącą zalewę dolewamy do wypełnionych ogórkami i przyprawami słoików i szczelnie dokręcamy przykrywki. Pozostaje jedynie ostrożnie odwrócić słoiki do góry dnem i przykryć ściereczką. W ten sposób przetwory się zawekują. Można je postawić normalnie dopiero gdy będą całkowicie chłodne. Smakowite i chrupiące ogórki będą gotowe do spożycia już po kilku dniach, jednak im dłużej poczekamy, tym intensywniejsze będą w smaku. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: