Klasyczny sernik to wspaniałe rozwiązanie na przepyszny deser. Aby był naprawdę lekki i puszysty, warto zamienić tradycyjny twaróg na serek homogenizowany. To właśnie dzięki niemu ciasto będzie rozpływało się w ustach.
Zobacz wideo Pasta Amatriciana - błyskawiczny przepis na pyszny makaron
Zamiast twarogu można wykorzystać serek homogenizowany
Składniki:
- kilogram serka homogenizowanego,
- szklanka cukru,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- siedem jajek,
- dwa opakowania budyniu waniliowego,
- półtorej kostki masła,
- szklanka mąki tortowej,
- pół szklanki cukru do masy serowej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
Opcjonalnie na polewę kakaową:
- pół kostki masła,
- trzy łyżki mleka,
- pół szklanki cukru,
- ćwierć szklanki kakao.
Przygotowanie sernika nie jest trudne, ale będzie wymagało poświęcenia czasu
Przygotowanie:
- Przygotuj spód. Przesiej szklankę mąki tortowej z proszkiem do pieczenia do miski i połącz ją ze szklanką cukru i dwoma jajkami. Zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne i o jednolitej konsystencji. Wstaw je do lodówki na około trzydzieści minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj i rozłóż w formie do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na około dziesięć minut.
- Roztop pół kostki masła w rondlu. Serek homogenizowany zmiksuj na małych obrotach z jajkiem, cukrem i budyniem waniliowym. Na koniec dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj całość.
- Przygotowaną masę serową wyłóż na upieczony spód i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C na około jedną godzinę. Sernik powinien studzić się w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Ciasto można udekorować polewą kakaową. Aby ją przygotować, wystarczy rozpuścić masło z cukrem, dodać kakao oraz mleko i dokładnie połączyć wszystkie składniki. Tak przyrządzoną polewą można ozdobić przestudzony sernik.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl