Lekki i puszysty sernik? Jeden składnik sprawi, że wyjdzie doskonały i każdy będzie sięgał po dokładkę

Sernik to jedno z tradycyjnych ciast, które sprawdzają się doskonale w różnych okolicznościach. Jak go przygotować, aby miał lekką i puszystą strukturę? Kluczem do idealnej konsystencji będzie jeden specjalny składnik.

Klasyczny sernik to wspaniałe rozwiązanie na przepyszny deser. Aby był naprawdę lekki i puszysty, warto zamienić tradycyjny twaróg na serek homogenizowany. To właśnie dzięki niemu ciasto będzie rozpływało się w ustach.

Zobacz wideo Pasta Amatriciana - błyskawiczny przepis na pyszny makaron

Zamiast twarogu można wykorzystać serek homogenizowany

Składniki:

  • kilogram serka homogenizowanego,
  • szklanka cukru,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • siedem jajek,
  • dwa opakowania budyniu waniliowego,
  • półtorej kostki masła,
  • szklanka mąki tortowej,
  • pół szklanki cukru do masy serowej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,

Opcjonalnie na polewę kakaową:

  • pół kostki masła,
  • trzy łyżki mleka,
  • pół szklanki cukru,
  • ćwierć szklanki kakao.

Przygotowanie sernika nie jest trudne, ale będzie wymagało poświęcenia czasu

Przygotowanie:

  1. Przygotuj spód. Przesiej szklankę mąki tortowej z proszkiem do pieczenia do miski i połącz ją ze szklanką cukru i dwoma jajkami. Zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne i o jednolitej konsystencji. Wstaw je do lodówki na około trzydzieści minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj i rozłóż w formie do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na około dziesięć minut.
  2. Roztop pół kostki masła w rondlu. Serek homogenizowany zmiksuj na małych obrotach z jajkiem, cukrem i budyniem waniliowym. Na koniec dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj całość.
  3. Przygotowaną masę serową wyłóż na upieczony spód i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C na około jedną godzinę. Sernik powinien studzić się w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.  

Ciasto można udekorować polewą kakaową. Aby ją przygotować, wystarczy rozpuścić masło z cukrem, dodać kakao oraz mleko i dokładnie połączyć wszystkie składniki. Tak przyrządzoną polewą można ozdobić przestudzony sernik. 

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.