Sezon na polskie ogórki gruntowe zaczyna się w czerwcu i trwa aż do października, lecz najlepszy moment na ich sadzenie przypada na koniec kwietnia i maj. Warzywa te należą do jednych z najczęściej i najchętniej uprawianych w kraju. Niemal w każdym przydomowym lub działkowym ogródku znaleźć można zagonki wypełnione zielonymi pnączami. Czy ich hodowla jest jednak łatwa? Ogórki są dość wymagające, potrzebują kilku stałych czynników, aby rosły duże i zdrowe. Podpowiadamy dziś, w jaki sposób wzbogacić swoje plony bez wydawania pieniędzy na drogie specyfiki.
Ogórki gruntowe, choć bardzo popularne, potrzebują do rozwoju konkretnych warunków.
Jedyne składniki, jakich potrzebujesz to woda, soda oczyszczona i kurkuma. Sposób przygotowania jest równie prosty. Wystarczy, że do słoika lub wiadra wlejesz pół litra przegotowanej wody, a następnie dodasz łyżeczkę kurkumy i łyżkę sody oczyszczonej. Zamieszaj miksturę dokładnie, po czym odstaw ją na około dwie godziny. Ostatnim etapem jest zmieszanie i rozcieńczenie gotowego preparatu z kolejnymi trzema litrami przegotowanej wody. Nawóz możesz stosować co 10-12 dni.
Kurkuma jest znana ze swoich cennych właściwości. Indyjska przyprawa wykorzystywana jest od ponad dwóch tysięcy lat, a swoje zastosowanie znalazła między innymi w medycynie, kosmetologii, gastronomii i, jak widać, ogrodnictwie. Działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie oraz przeciwgrzybiczo, dzięki czemu chroni rośliny przed chorobami.
Soda oczyszczona najczęściej wykorzystywana jest w kuchni, lecz jej zastosowanie sięga o wiele dalej. Stosowana w ogrodzie pomaga w walce ze szkodnikami. Chroni przed mszycami, mączlikami i wszelkiego rodzaju roztoczami, które negatywnie wpływają na rozwój roślin i warzyw. Ponadto soda zapobiega rozwojowi chwastów.
Więcej podobnych tematów znajdziesz na Gazeta.pl