Zawekowane przetwory i dania są doskonałym rozwiązaniem, kiedy nie ma się czasu na ugotowanie obiadu. Często jednak zdarza się, że ciężko jest takie słoiki otworzyć. W tym przypadku pomoże nie siła, lecz odpowiednia technika i spryt. Podajemy kilka prostych metod, dzięki którym będzie można dostać się do wnętrza słoika.
Jeden z najprostszych sposobów na otwarcie słoika dotyczy użycia noża. Mocno zakręcone wieczko można spróbować nim podważyć. Niestety otwartego w ten sposób słoika nie będzie można zawekować kolejny raz. Inną metodą na otwarcie słoika będzie postukanie drewnianą łyżką w nakrętkę. Dzięki temu powinna ona odkręcić się bez używania dużej siły.
Na instagramowym profilu countryhomes.charm można zobaczyć filmik, który ukazuje jeszcze jeden banalnie prosty sposób na otwarcie mocno zamkniętego słoika. Kobieta na nagraniu korzysta z prostego otwieracza do butelek. Przedstawiony trik został podpisany słowami:
Jak to się stało, że nie wiedzieliśmy o tym aż do dzisiaj?! Ten sposób na otwieranie mocno zamkniętych słoików jest bardzo sprytny i łatwy! Co o tym myślicie?
Warto dodać, że oprócz podważania wieczka i korzystania z otwieracza można otworzyć słoik w jeszcze jeden genialnie prosty sposób. Do tego będzie potrzebna tylko wrząca woda.
Aby otworzyć mocno zamknięty słoik, wystarczy podgrzać jego wieczko. Jak to zrobić? Wieczko słoika należy zanurzyć we wrzątku - dzięki temu otwarcie słoika nie będzie już kłopotem. Podgrzana nakrętka powinna odkręcić się bez problemu.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl