Kuchnia to miejsce, gdzie wiele osób czuje się jak ryba w wodzie. Mogą tam poeksperymentować i poznać nowe smaki. Dla właśnie takich osób stworzone jest to danie. To coś nowego, co może zastąpić popularne mielone. Obok nich nie można przejść obojętnie.
Fot. Shutterstock, Nataliya Arzamasova
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"
Kotlety to nieodłączne elementy dań obiadowych. Polacy wręcz je uwielbiają, a na podium stoją między innymi schabowe, kotlety z mięsa mielonego czy dewolaj. Nieważne, w jakiej formie są one podane, z pewnością smakują wyśmienicie. Jednak i takie pyszne klasyki warto czymś czasem zastąpić. Okazuje się, że dobrym zamiennikiem będzie to danie. Pozbawione jest mięsa, a w środku znajdziesz ryż, warzywa i przyprawy. Takie połączenie to miła odmiana dla miłośników gotowania.
REKLAMA
Przepis na kotlety ryżowe
Składniki:
2 woreczki ryżu,
średnia cebula,
400 g pieczarek,
10 jajek,
szklanka bułki tartej,
świeża natka pietruszki,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź i pozostaw do wystudzenia.
W rondelku z wodą umieść 9 jajek i gotuj je przez około 10 minut. Powinny być ugotowane na twardo. Po ugotowaniu ostudź, obierz ze skorupki i pokrój w niewielkie kawałki.
Pieczarki dokładnie przemyj pod bieżącą wodą, cebulę obierz. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę i podsmaż na gorącym tłuszczu przez kilka chwil.
Ryż, jajka, cebulę, pieczarki, jedno surowe jajko, a także posiekaną natkę pietruszki wrzuć do większej miski. Dopraw całość solą i pieprzem i podsyp łyżką bułki tartej. Składniki dokładnie wyrób za pomocą dłoni, do połączenia.
Po wyrobieniu, z powstałej masy uformuj kotleciki na kształt mielonych. Każdy kawałek obtocz w bułce tartej i ułóż na gorącym tłuszczu. Kotlety smaż z dwóch stron na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami.