Nie uwierzysz, że te kotlety są lepsze od mielonych. Są sycące i soczyste jak nic innego

Kuchnia to miejsce, gdzie wiele osób czuje się jak ryba w wodzie. Mogą tam poeksperymentować i poznać nowe smaki. Dla właśnie takich osób stworzone jest to danie. To coś nowego, co może zastąpić popularne mielone. Obok nich nie można przejść obojętnie.
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Kotlety to nieodłączne elementy dań obiadowych. Polacy wręcz je uwielbiają, a na podium stoją między innymi schabowe, kotlety z mięsa mielonego czy dewolaj. Nieważne, w jakiej formie są one podane, z pewnością smakują wyśmienicie. Jednak i takie pyszne klasyki warto czymś czasem zastąpić. Okazuje się, że dobrym zamiennikiem będzie to danie. Pozbawione jest mięsa, a w środku znajdziesz ryż, warzywa i przyprawy. Takie połączenie to miła odmiana dla miłośników gotowania.

Przepis na kotlety ryżowe

Składniki:

  • 2 woreczki ryżu,
  • średnia cebula,
  • 400 g pieczarek,
  • 10 jajek,
  • szklanka bułki tartej,
  • świeża natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź i pozostaw do wystudzenia.
  2. W rondelku z wodą umieść 9 jajek i gotuj je przez około 10 minut. Powinny być ugotowane na twardo. Po ugotowaniu ostudź, obierz ze skorupki i pokrój w niewielkie kawałki.
  3. Pieczarki dokładnie przemyj pod bieżącą wodą, cebulę obierz. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę i podsmaż na gorącym tłuszczu przez kilka chwil.
  4. Ryż, jajka, cebulę, pieczarki, jedno surowe jajko, a także posiekaną natkę pietruszki wrzuć do większej miski. Dopraw całość solą i pieprzem i podsyp łyżką bułki tartej. Składniki dokładnie wyrób za pomocą dłoni, do połączenia.
  5. Po wyrobieniu, z powstałej masy uformuj kotleciki na kształt mielonych. Każdy kawałek obtocz w bułce tartej i ułóż na gorącym tłuszczu. Kotlety smaż z dwóch stron na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.