• Link został skopiowany

Jajka w chrupiącej panierce to nie dziwny wymysł, a smaczne danie. Zrób więcej, bo ze stołu znikną w okamgnieniu

Jedzenie, które może zabrać nas w oryginalną i niecodzienną podróż do nowych smaków jest na wagę złota. Taką potrawą są właśnie te jajka. Zrobienie ich to bułka z masłem, a zjedzenie nie potrwa nawet 5 minut. Lepiej przygotować ich więcej, bo znikną w tempie ekspresowym.
Jajka po szkocku
Fot. Shutterstock, Koarakko
Zobacz wideo Jak gotować jajka, by później dobrze się obierały? Oto sztuczki naszego szefa kuchni

Jajka to produkt, który bryluje na polskich stołach. Najwięcej potraw z tym składnikiem podawanych jest w okresie świąt wielkanocnych, jednak na co dzień również nam ich nie brakuje. Najczęściej to pierwszy wybór, gdy przygotowuje się śniadanie. W wersji obiadowej także pełnią ważne funkcje. Obok ziemniaków i surówki często można zobaczyć ich wysmażone wersje. Okazuje się, że nie tylko Polacy tak bardzo lubią jeść jajka. Szkoci również są ich fanami i nawet stworzyli swoją nietuzinkową wersję sycącego dania. Jest to nic innego, jak jajka po szkocku, które charakteryzują się chrupiącą panierką. Tę przekąskę robi się też z mięsem mielonym, które obtoczone jest w bułce tartej. Smażenie jajeczno-mięsnych kulek na głębokim oleju gwarantuje najlepsze doznania smakowe.

Przepis na jajka po szkocku

Składniki:

  • pół kilo mięsa mielonego,
  • 12 średnich jajek,
  • średnia cebula czerwona,
  • 2 łyżki ostrej musztardy,
  • szklanka bułki tartej,
  • szklanka mąki pszennej,
  • świeża natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • butelka oleju do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. 10 jajek umieść w rondelku z wodą i gotuj je przez około 5 minut od momentu zagotowania wody. Następnie ostudź w garnku z zimną wodą, obierz ze skorupek i odstaw.
  2. Mięso mielone umieść w misce. Posyp je solą, pieprzem, dodaj również posiekaną natkę pietruszki. Cebulę obierz, drobno posiekaj i dodaj wraz z musztardą do miski z mięsem. Całość dokładnie ze sobą wymieszaj.
  3. Ugotowane całe jajka oblep przygotowanym mięsem mielonym i formuj na kształt kuli.
  4. Do miseczki wbij 2 jajka i energicznie je roztrzep, do dwóch pozostałych misek wsyp bułkę tartą i mąkę pszenną.
  5. Przygotowane jajka z mięsem w pierwszej kolejności obtocz w mące, następnie zamocz w jajku i posyp bułką tartą.
  6. Do garnka wlej 1 l oleju i podgrzej go na średnim ogniu. Przyrządzone kulki wrzucaj na rozgrzany tłuszcz i smaż z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
  7. Po wysmażeniu przenieś je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu zostanie wsiąknięty nadmiar tłuszczu.
  8. Gotowe jajka serwuj z ulubionym sosem i dodatkami.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: