Jajka w chrupiącej panierce to nie dziwny wymysł, a smaczne danie. Zrób więcej, bo ze stołu znikną w okamgnieniu

Jedzenie, które może zabrać nas w oryginalną i niecodzienną podróż do nowych smaków jest na wagę złota. Taką potrawą są właśnie te jajka. Zrobienie ich to bułka z masłem, a zjedzenie nie potrwa nawet 5 minut. Lepiej przygotować ich więcej, bo znikną w tempie ekspresowym.
Zobacz wideo Jak gotować jajka, by później dobrze się obierały? Oto sztuczki naszego szefa kuchni

Jajka to produkt, który bryluje na polskich stołach. Najwięcej potraw z tym składnikiem podawanych jest w okresie świąt wielkanocnych, jednak na co dzień również nam ich nie brakuje. Najczęściej to pierwszy wybór, gdy przygotowuje się śniadanie. W wersji obiadowej także pełnią ważne funkcje. Obok ziemniaków i surówki często można zobaczyć ich wysmażone wersje. Okazuje się, że nie tylko Polacy tak bardzo lubią jeść jajka. Szkoci również są ich fanami i nawet stworzyli swoją nietuzinkową wersję sycącego dania. Jest to nic innego, jak jajka po szkocku, które charakteryzują się chrupiącą panierką. Tę przekąskę robi się też z mięsem mielonym, które obtoczone jest w bułce tartej. Smażenie jajeczno-mięsnych kulek na głębokim oleju gwarantuje najlepsze doznania smakowe.

Przepis na jajka po szkocku

Składniki:

  • pół kilo mięsa mielonego,
  • 12 średnich jajek,
  • średnia cebula czerwona,
  • 2 łyżki ostrej musztardy,
  • szklanka bułki tartej,
  • szklanka mąki pszennej,
  • świeża natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • butelka oleju do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. 10 jajek umieść w rondelku z wodą i gotuj je przez około 5 minut od momentu zagotowania wody. Następnie ostudź w garnku z zimną wodą, obierz ze skorupek i odstaw.
  2. Mięso mielone umieść w misce. Posyp je solą, pieprzem, dodaj również posiekaną natkę pietruszki. Cebulę obierz, drobno posiekaj i dodaj wraz z musztardą do miski z mięsem. Całość dokładnie ze sobą wymieszaj.
  3. Ugotowane całe jajka oblep przygotowanym mięsem mielonym i formuj na kształt kuli.
  4. Do miseczki wbij 2 jajka i energicznie je roztrzep, do dwóch pozostałych misek wsyp bułkę tartą i mąkę pszenną.
  5. Przygotowane jajka z mięsem w pierwszej kolejności obtocz w mące, następnie zamocz w jajku i posyp bułką tartą.
  6. Do garnka wlej 1 l oleju i podgrzej go na średnim ogniu. Przyrządzone kulki wrzucaj na rozgrzany tłuszcz i smaż z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
  7. Po wysmażeniu przenieś je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu zostanie wsiąknięty nadmiar tłuszczu.
  8. Gotowe jajka serwuj z ulubionym sosem i dodatkami.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.