-
Haps
-
Jak przygotować
- Gospodyni dała mi ten przepis, zrobiłam go na obiad i przepadłam. Nic lepszego w życiu nie jadłam
Gospodyni dała mi ten przepis, zrobiłam go na obiad i przepadłam. Nic lepszego w życiu nie jadłam
Podstawę tego dania stanowią swojskie mięsa i wędliny. Dorzuca się także dużo warzyw i przypraw. Tak prezentująca się całość ma swój smak, którego nie da się podrobić. Niedawno zrobiłam to danie i wiem, że będę częściej je powtarzać.
Zobacz wideo Zupa gulaszowa - pyszna i pożywna
Forszmak to danie, które przewinęło się u większości z was. Wiele osób o nim także słyszało, ale nigdy nie miało okazji go skosztować. Ci, którzy jeszcze go nie jedli, mają dużo do nadrobienia. Przepis, który dostałam od zaprzyjaźnionej gospodyni może być inspiracją dla domowego obiadu. Aby potrawa wyszła naprawdę smaczna, nie można żałować składników i przypraw. Jeśli będzie ich za mało, to już nie będzie to samo.
Przepis na forszmak
Składniki
- pół kilo podpieczonej łopatki wieprzowej,
- 300 g swojskiej kiełbasy,
- 200 g boczku,
- średnia cebula,
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- 3 ogórki kiszone,
- 2 papryki o dowolnym kolorze,
- 3 ząbki czosnku,
- 200 g pieczarek,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- masło,
- olej,
- łyżka mąki pszennej,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziela angielskie,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- łyżeczka suszonego majeranku,
- świeża natka pietruszki,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Przed przygotowaniem potrawy umieść łopatkę wieprzową w rozgrzanym do 180°C piekarniku. Piecz ją przez około 2 godziny. Po tym czasie pozostaw ją do przestudzenia i podziel na mniejsze kawałki.
- Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę i wraz z kawałkami łopatki podsmaż wszystko na rozgrzanym oleju. Gotowe mięso umieść w dużym garnku.
- Cebulę i czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę. Następnie podsmaż na tej samej patelni, na której smażone było mięso. Obsmażone również przenieś do garnka.
- Składniki znajdujące się w garnku zalej bulionem drobiowym i ustaw na średnim ogniu. Do całości dodaj liście laurowe, ziele angielskie. Wsyp również majeranek, słodką i ostrą paprykę i dokładnie zamieszaj.
- Pieczarki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, paprykę przemyj i usuń gniazda nasienne. Warzyw posiekaj w paski i umieść w wywarze. Ogórki kiszone również pokrój w plastry i wrzuć je do garnka. Całość gotuj przez około 10 minut.
- Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy, wsyp także sól i pieprz.
- Na osobnej patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Na gorący tłuszcz wsyp mąkę pszenną, energicznie wymieszaj. Powstałą zasmażkę wlej do dania, zamieszaj. W razie potrzeby przypraw do smaku.
- Tak przygotowaną potrawę podawaj ze świeżym pieczywem i posiekaną natką pietruszki.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl