To ostatnia chwila, aby zrobić to danie. Będziesz zwlekać, a na główny składnik poczekasz cały rok

Znane nam placki ziemniaczane to nie jedyna odsłona takiego dania. Okazuje się, że inne warzywo smakuje w takiej odsłonie lepiej, co w swoim przepisie pokazuje Kinga Paruzel. Aby nacieszyć się tym smakiem, nie zwlekaj z wykonaniem tej potrawy. Podobno najlepsze okazy występują właśnie w maju.
Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

W okresie wiosennym i letnim o botwince jest naprawdę głośno. Nic dziwnego, ponieważ wykonane z niej potrawy smakują rewelacyjnie. Jak można przeczytać na mangovegan.pl, sezon na nią rozpoczyna się w drugiej połowie kwietnia, a szczyt przypada na maj i czerwiec. Okazuje się, że można ją dorwać również w lipcu i sierpniu. Jednak jej smak jest dużo lepszy, gdy skosztuje się jej nieco wcześniej. Dlaczego? Podobno majowa odmiana botwinki ma najlepsze i najbardziej świeże liście, które w daniach smakują wyśmienicie. Sugerując się tym zdaniem, nie ma więc czasu do stracenia. Warto z niej zrobić najróżniejsze pyszności. Jedną z propozycji, którą można wykonać są placki. Wykonywane są na wzór ziemniaczanych, lecz buraczany akcent sprawia, że są dużo smaczniejsze.

Przepis na placki z botwinki Kingi Paruzel

Składniki na placki

  • 300 g botwinki - buraczki i liście,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 średnie cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 jajka,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • natka świeżego koperku,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Składniki na sos chrzanowy

  • ¾ szklanki jogurtu naturalnego,
  • 50 ml kwaśnej śmietany 18%,
  • 3 łyżki tartego chrzanu,
  • łyżeczka musztardy,
  • kopiasta łyżka świeżego kopru,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności zajmij się przygotowaniem sosu chrzanowego, aby składniki miały czas na przegryzienie się. Koperek drobno posiekaj, śmietanę, jogurt, chrzan i musztardę przenieś do miseczki i z sobą wymieszaj. Całość posyp koperkiem, solą i pieprzem, ponownie zamieszaj do połączenia. Przygotowany sos odstaw do lodówki.
  2. Botwinkę i koperek dokładnie umyj, osusz i drobno posiekaj. Buraczki i cebulę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek również obierz z łupin i przeciśnij go przez praskę. Wszystkie wymienione składniki umieść w większej misce, dorzuć do nich jajka, sól i pieprz. Całość dokładnie z sobą połącz.
  3. Ziemianki obierz, przemyj i zetrzyj do osobnej miski. Odczekaj chwilę, aby warzywo puściło soki, następnie dokładnie je odsącz i wyciśnij i dodaj do reszty składników.
  4. Wszystkie produkty wymieszaj z sobą i z czasem dodawaj stopniowo mąkę. Dzięki niej masa uzyska odpowiednią konsystencję. Jeśli jednak nie będzie ona zwarta, dodaj więcej mąki.
  5. Na patelni rozgrzej olej. Na gorącym tłuszczu, za pomocą łyżki formuj placuszki. Smaż je z dwóch stron do zarumienienia.
  6. Gdy placki będą gotowe, przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Pozostaw je do odsączenia tłuszczu.
  7. Podawaj je na ciepło z wcześniej przygotowanym sosem chrzanowym, a także z posiekanym koperkiem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.