-
Haps
-
Jak przygotować
- To ostatnia chwila, aby zrobić to danie. Będziesz zwlekać, a na główny składnik poczekasz cały rok
To ostatnia chwila, aby zrobić to danie. Będziesz zwlekać, a na główny składnik poczekasz cały rok
Znane nam placki ziemniaczane to nie jedyna odsłona takiego dania. Okazuje się, że inne warzywo smakuje w takiej odsłonie lepiej, co w swoim przepisie pokazuje Kinga Paruzel. Aby nacieszyć się tym smakiem, nie zwlekaj z wykonaniem tej potrawy. Podobno najlepsze okazy występują właśnie w maju.
Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii
W okresie wiosennym i letnim o botwince jest naprawdę głośno. Nic dziwnego, ponieważ wykonane z niej potrawy smakują rewelacyjnie. Jak można przeczytać na mangovegan.pl, sezon na nią rozpoczyna się w drugiej połowie kwietnia, a szczyt przypada na maj i czerwiec. Okazuje się, że można ją dorwać również w lipcu i sierpniu. Jednak jej smak jest dużo lepszy, gdy skosztuje się jej nieco wcześniej. Dlaczego? Podobno majowa odmiana botwinki ma najlepsze i najbardziej świeże liście, które w daniach smakują wyśmienicie. Sugerując się tym zdaniem, nie ma więc czasu do stracenia. Warto z niej zrobić najróżniejsze pyszności. Jedną z propozycji, którą można wykonać są placki. Wykonywane są na wzór ziemniaczanych, lecz buraczany akcent sprawia, że są dużo smaczniejsze.
Przepis na placki z botwinki Kingi Paruzel
Składniki na placki
- 300 g botwinki - buraczki i liście,
- 4 ziemniaki,
- 2 średnie cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 3 jajka,
- pół szklanki mąki pszennej,
- natka świeżego koperku,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Składniki na sos chrzanowy
- ¾ szklanki jogurtu naturalnego,
- 50 ml kwaśnej śmietany 18%,
- 3 łyżki tartego chrzanu,
- łyżeczka musztardy,
- kopiasta łyżka świeżego kopru,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności zajmij się przygotowaniem sosu chrzanowego, aby składniki miały czas na przegryzienie się. Koperek drobno posiekaj, śmietanę, jogurt, chrzan i musztardę przenieś do miseczki i z sobą wymieszaj. Całość posyp koperkiem, solą i pieprzem, ponownie zamieszaj do połączenia. Przygotowany sos odstaw do lodówki.
- Botwinkę i koperek dokładnie umyj, osusz i drobno posiekaj. Buraczki i cebulę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek również obierz z łupin i przeciśnij go przez praskę. Wszystkie wymienione składniki umieść w większej misce, dorzuć do nich jajka, sól i pieprz. Całość dokładnie z sobą połącz.
- Ziemianki obierz, przemyj i zetrzyj do osobnej miski. Odczekaj chwilę, aby warzywo puściło soki, następnie dokładnie je odsącz i wyciśnij i dodaj do reszty składników.
- Wszystkie produkty wymieszaj z sobą i z czasem dodawaj stopniowo mąkę. Dzięki niej masa uzyska odpowiednią konsystencję. Jeśli jednak nie będzie ona zwarta, dodaj więcej mąki.
- Na patelni rozgrzej olej. Na gorącym tłuszczu, za pomocą łyżki formuj placuszki. Smaż je z dwóch stron do zarumienienia.
- Gdy placki będą gotowe, przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Pozostaw je do odsączenia tłuszczu.
- Podawaj je na ciepło z wcześniej przygotowanym sosem chrzanowym, a także z posiekanym koperkiem.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl