Czosnek doskonale nadaje się jako przyprawa i dodatek do wielu potraw. Niestety, nieodpowiednio przechowywany może nabrać wilgoci i zmienić smak i aromat. Co zrobić, aby tak się nie stało? Najlepiej skorzystać z banalnie prostego rozwiązania, do którego będzie potrzebny... ryż.
Niewłaściwe przechowywanie czosnku może powodować jego kiełkowanie i pogorszenie smaku oraz aromatu. Co zrobić, aby pozostał świeży i nie nabrał wilgoci? Jednym z prostych trików jest przechowywanie go w słoiku z ryżem. W ten sposób nie dopuści się do jego szybkiego zepsucia i utraty smaku.
Warto pamiętać, że czosnek powinno się przechowywać w suchym miejscu o temperaturze pokojowej. Nie powinno się go umieszczać w lodówce, jeśli nie posiada ona specjalnej funkcji no frost. W ten sposób może szybko nabrać wilgoci i się zepsuć. Najlepiej sprawdzi się przechowywanie go na blacie kuchennym.
Czosnek to doskonała przyprawa, dzięki której dania nabierają bogatszego aromatu. To także jeden z produktów, które pomagają w walce z przeziębieniem. Zawiera duże ilości witaminy C, wzmacnia odporność, rozszerza naczynia krwionośne, posiada działanie obniżające ciśnienie krwi w organizmie. Oprócz tego obniża poziom cukru we krwi i stosowany jest podczas leczenia zakażeń układu moczowego. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów jest uważany za jeden z produktów spożywczych, który może hamować rozwój choroby alzheimera i demencji.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl