Prosty trik na przechowywanie czosnku. Skorzystaj z produktu, który z pewnością jest w twojej kuchni

Przedstawiamy bardzo prosty sposób na przechowywanie czosnku. Zaskakująco łatwa metoda sprawi, że pozostanie aromatyczny na dłużej i nie nabierze wilgoci. Produkt, który będzie niezbędny zwykle znajduje się w każdej kuchni.

Czosnek doskonale nadaje się jako przyprawa i dodatek do wielu potraw. Niestety, nieodpowiednio przechowywany może nabrać wilgoci i zmienić smak i aromat. Co zrobić, aby tak się nie stało? Najlepiej skorzystać z banalnie prostego rozwiązania, do którego będzie potrzebny... ryż.

Zobacz wideo Pasta Amatriciana - błyskawiczny przepis na pyszny makaron

Ząbki czosnku najlepiej umieszczać w słoiku z ryżem. Tak zachowa świeżość na dłużej

Niewłaściwe przechowywanie czosnku może powodować jego kiełkowanie i pogorszenie smaku oraz aromatu. Co zrobić, aby pozostał świeży i nie nabrał wilgoci? Jednym z prostych trików jest przechowywanie go w słoiku z ryżem. W ten sposób nie dopuści się do jego szybkiego zepsucia i utraty smaku.

Warto pamiętać, że czosnek powinno się przechowywać w suchym miejscu o temperaturze pokojowej. Nie powinno się go umieszczać w lodówce, jeśli nie posiada ona specjalnej funkcji no frost. W ten sposób może szybko nabrać wilgoci i się zepsuć. Najlepiej sprawdzi się przechowywanie go na blacie kuchennym.

Dlaczego warto dodawać czosnek do potraw? Nie tylko dodaje smaku, ale też wzmacnia odporność

Czosnek to doskonała przyprawa, dzięki której dania nabierają bogatszego aromatu. To także jeden z produktów, które pomagają w walce z przeziębieniem. Zawiera duże ilości witaminy C, wzmacnia odporność, rozszerza naczynia krwionośne, posiada działanie obniżające ciśnienie krwi w organizmie. Oprócz tego obniża poziom cukru we krwi i stosowany jest podczas leczenia zakażeń układu moczowego. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów jest uważany za jeden z produktów spożywczych, który może hamować rozwój choroby alzheimera i demencji.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: