Na imprezach nikt nie może się od niej oderwać i znika w kilka chwil. Dodaj domowy akcent, a się nie zawiedziesz

Nie ma wątpliwości, że ciasta są najpopularniejszym deserem, jaki zna świat. Lecz w takiej odsłonie mało kto serwuje tę słodką przekąskę. Dodaj do niej kilka łyżek tego, co skrywa twoja spiżarnia, a nikt nie oderwie się od tego wypieku. To naprawdę niebo w gębie.
Zobacz wideo Przepis na karpatkę

Ciasta to wypieki, które robi się nawet bez okazji. Na liście najpopularniejszych widnieje tylko kilka pozycji, dlatego warto trochę je przekształcić i zrobić z nich coś nowego. Wypiek, który proponujemy, jest podobny do karpatki, lecz odróżnia go od niej pewien owocowy twist. Przede wszystkim do masy budyniowej dodaje się odrobinę syropu wiśniowego, a pomiędzy placki i krem układa się wiśnie i dżem. Tak przygotowane ciasto może zrobić furorę na każdej rodzinnej imprezie.

Przepis na ciasto triumf teściowej

Składniki na ciasto:

  • 6 średnich jajek,
  • 250 ml letniej wody,
  • 125 g masła,
  • szklanka mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na masę budyniową:

  • 2 opakowania budyniu o smaku waniliowym,
  • pół litra mleka,
  • 50 g cukru,
  • 200 g miękkiego masła,
  • wiśnie w syropie.

Składniki dodatkowe:

  • dżem wiśniowy,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

  1. Przyrządzanie tego deseru zacznij od przygotowania ciasta. Do większego rondelka wrzuć masło, a także wlej wodę. Podgrzewaj aż do rozpuszczenia. Następnie stopniowo wsypuj przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość energicznie mieszaj, do momentu uzyskania jednolitej masy. Gdy ciasto będzie odklejać się od spodu, zdejmij je z ognia i odstaw do ostudzenia.
  2. W momencie gdy ciasto stanie się zimne, dodaj resztę składników. Cały czas miksując wbijaj jajka jedno po drugim. Produkty dokładnie z sobą zmiksuj. Tak przygotowaną masę podziel na dwie równe części.
  3. Pierwszą część ciasta wyłóż na blaszce, która jest wyłożona papierem do pieczenia. Włóż ją do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 30 minut. Po wypieczeniu powtórz czynność z drugą częścią masy.
  4. Teraz czas na przygotowanie masy budyniowej. W szklance mleka rozpuść oba budynie i cukier. Drugą połowę mleka wlej do rondelka i doprowadź do wrzenia. Następnie budyniową masę powolnym strumieniem wlewaj do gotującego się napoju, cały czas mieszaj. Gotuj całość na wolnym ogniu, aż stanie się gęste.
  5. Miękkie masło umieść w misce i rozgnieć je za pomocą miksera. Następnie stopniowo dodawaj masę budyniową, cały czas miksując. Na koniec wlej niewielką ilość syropu z wiśni, wymieszaj.
  6. Jedną część wypieczonych placków obficie wysmaruj dżemem wiśniowym. Następnie umieść na nim krem budyniowy, na którym ułóż wiśnie odsączone z syropu. Górę przykryj drugim wypieczonym plackiem.
  7. Całość odstaw do lodówki, by masa stężała. Przed podaniem obsyp wierzch cukrem pudrem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.