Wiosenny przysmak, który znika ze sklepowych półek. Lepiej go zamrozić, bo zimą go nie dostaniesz

Sezonowe owoce i warzywa najlepiej jeść wtedy, kiedy jest na nie odpowiedni czas w roku. Wtedy mają najlepszy smak i konsystencję. Jednak jeśli chcesz je zachować na zimowe gotowanie, musisz odpowiednio je przygotować. Jak mrozić najpopularniejszy wiosenny przysmak? Czy szparagi można w ogóle mrozić? Odpowiadamy.
Zobacz wideo Blanszowane szparagi z masłem czosnkowym i prażonymi migdałami

Każda pora roku ma swoje owoce i warzywa, które w tym okresie są najsmaczniejsze. Dzięki temu w kuchni można operować najlepszymi i najwyższej jakości produktami. A co jeśli chce się zamknąć smak wiosennych darów na dłuższy czas? Jest to oczywiście możliwe z pomocą zamrażarki. Umieszczenie w niej smakołyków sprawi, że jesienią i zimą będzie można zasmakować tego, na co sezon dawno się skończył. Jak co roku w maju, szał miłośników gotowania padł na szparagi. To właśnie one znikają ze sklepowych półek w błyskawicznym tempie. Czy da się zamrozić najbardziej pożądane warzywo tej wiosny? Jak je przygotować, by po rozmrożeniu zachowały swój smak i formę? Niezwłocznie odpowiadamy.

Mrożenie szparagów - przygotowanie jest najważniejsze

Zdania na temat tego, czy szparagi można zamrozić, są podzielone. Wszyscy ci, którzy lubują się w tym warzywie podpowiadają, że po rozmrożeniu nie będą one tak smaczne, jak wtedy, gdy są świeże. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by umieścić je w zamrażarce. Aby jesienią czy zimą cieszyć się ich smakiem odpowiednio je przygotuj. Po zakupie od razu dokładnie je umyj, osusz, a następnie obetnij wszystkie końcówki. Następnie - już według uznania - możesz je pokroić na mniejsze części lub w całości umieść je w opakowaniach. Do przechowywania tego warzywa najlepiej sprawdzą się foliowe woreczki strunowe. Jeśli jednak nie masz takich na stanie, możesz również użyć plastikowych opakowań.

Mrożenie szparagów jednak wiąże się z ryzykiem, że po rozmrożeniu nie będą smakować tak samo. Jeśli więc chcesz zachować ich smak w jak najlepszej jakości, najlepiej, jeśli włożysz je do słoika i zamarynujesz. Dzięki temu po wyjęciu będą odpowiednio smaczne.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: