Ten przepis znalazłam w zeszycie mojej mamy. To smak dzieciństwa zrobiony z rosołu

Niektóre dania z dzieciństwa pamięta się po dziś dzień. Ja lubię wracać do tego przepisu, który gościł w moim domu bardzo często. Kremowa konsystencja aż rozpływała się w ustach. Aby zrobić to danie wystarczą resztki z rosołu. Reszta zrobi się sama.
Zobacz wideo Szalone lata '60 z ziemniakami faszerowanymi potrawką

Wracając do beztroskich lat dzieciństwa można sobie przypomnieć dania, które jadło się na wakacjach u babci, lub w domu po szkole. Gdy sięgam pamięcią do tych chwil, mam przed oczami danie, które wykonuję po dziś dzień. Jest to potrawka z kurczaka, którą robi się z pozostałości z rosołu. Aby ją przygotować należy zaopatrzyć się w mięso, bulion i warzywa. Potrzebna będzie również śmietana i zasmażka. Wszystko to wykończone jest świeżym koperkiem. W moim domu podaje się ją z ugotowanymi ziemniakami. Jednak z makaronem i ryżem również będzie pysznie smakować.

Przepis na potrawkę z kurczaka

Składniki

  • 400 g ugotowanego mięsa z kurczaka z rosołu,
  • kilka ugotowanych marchewek z rosołu,
  • 2 szklanki bulionu,
  • 2 łyżki masła,
  • czubata łyżka mąki pszennej,
  • świeży koperek,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Z wcześniej przygotowanego rosołu wyjmij marchew oraz mięso. Odlej również 2 szklanki bulionu. Jeśli posiadasz mięso z kością, oddziel je od niej i poszarp na części. Marchew pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Do garnka wlej bulion, wrzuć mięso i marchew. Gotuj całość na niewielkim ogniu, staraj się nie doprowadzić płynu do wrzenia.
  3. Do małej miseczki odlej chochlę wywaru. Połącz go z kwaśną śmietaną i wlej powoli do reszty. Płyn powinien się zabielić.
  4. Na patelni rozpuść dwie łyżki masła. Na gorący tłuszcz wsyp mąkę, energicznie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Ważne jest, aby powstała zasmażka nie miała mącznych grudek.
  5. Gdy zasmażka będzie gotowa, wlewaj ją spokojnym strumieniem do bulionu, cały czas mieszaj. Konsystencja sosu powinna się zmieniać. Jeśli potrawka będzie za rzadka, ponownie przygotuj zasmażkę.
  6. Koperek drobno posiekaj i wrzuć go do przygotowanej potrawki. Dopraw całość solą i pieprzem, wymieszaj.
  7. Tak przygotowany sos podawaj z ulubionymi dodatkami. W moim domu serwowano go z ziemniakami, lecz ryż i makaron także świetnie do niego pasują.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.