-
Haps
-
Jak przygotować
- Ten przepis znalazłam w zeszycie mojej mamy. To smak dzieciństwa zrobiony z rosołu
Ten przepis znalazłam w zeszycie mojej mamy. To smak dzieciństwa zrobiony z rosołu
Niektóre dania z dzieciństwa pamięta się po dziś dzień. Ja lubię wracać do tego przepisu, który gościł w moim domu bardzo często. Kremowa konsystencja aż rozpływała się w ustach. Aby zrobić to danie wystarczą resztki z rosołu. Reszta zrobi się sama.
Zobacz wideo
Szalone lata '60 z ziemniakami faszerowanymi potrawką
Wracając do beztroskich lat dzieciństwa można sobie przypomnieć dania, które jadło się na wakacjach u babci, lub w domu po szkole. Gdy sięgam pamięcią do tych chwil, mam przed oczami danie, które wykonuję po dziś dzień. Jest to potrawka z kurczaka, którą robi się z pozostałości z rosołu. Aby ją przygotować należy zaopatrzyć się w mięso, bulion i warzywa. Potrzebna będzie również śmietana i zasmażka. Wszystko to wykończone jest świeżym koperkiem. W moim domu podaje się ją z ugotowanymi ziemniakami. Jednak z makaronem i ryżem również będzie pysznie smakować.
Przepis na potrawkę z kurczaka
Składniki
- 400 g ugotowanego mięsa z kurczaka z rosołu,
- kilka ugotowanych marchewek z rosołu,
- 2 szklanki bulionu,
- 2 łyżki masła,
- czubata łyżka mąki pszennej,
- świeży koperek,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Z wcześniej przygotowanego rosołu wyjmij marchew oraz mięso. Odlej również 2 szklanki bulionu. Jeśli posiadasz mięso z kością, oddziel je od niej i poszarp na części. Marchew pokrój na mniejsze kawałki.
- Do garnka wlej bulion, wrzuć mięso i marchew. Gotuj całość na niewielkim ogniu, staraj się nie doprowadzić płynu do wrzenia.
- Do małej miseczki odlej chochlę wywaru. Połącz go z kwaśną śmietaną i wlej powoli do reszty. Płyn powinien się zabielić.
- Na patelni rozpuść dwie łyżki masła. Na gorący tłuszcz wsyp mąkę, energicznie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Ważne jest, aby powstała zasmażka nie miała mącznych grudek.
- Gdy zasmażka będzie gotowa, wlewaj ją spokojnym strumieniem do bulionu, cały czas mieszaj. Konsystencja sosu powinna się zmieniać. Jeśli potrawka będzie za rzadka, ponownie przygotuj zasmażkę.
- Koperek drobno posiekaj i wrzuć go do przygotowanej potrawki. Dopraw całość solą i pieprzem, wymieszaj.
- Tak przygotowany sos podawaj z ulubionymi dodatkami. W moim domu serwowano go z ziemniakami, lecz ryż i makaron także świetnie do niego pasują.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl