Ta surówka jest lepsza niż klasyczna mizeria. Zrobienie jej nie zajmie nawet 10 minut

Sałatki, surówki i mizerie to dodatki, które uwielbiamy serwować przy rodzinnym obiedzie. Mamy nawet kilka propozycji, które wpisują się w tradycyjną polską kuchnię. Jednak czasem można zamienić ogórki i pomidory na coś innego. Ta surówka jest przykładem, że warto to zrobić. Wykonanie jej nie zajmie 10 minut.
Zobacz wideo Klasyczna sałatka szopska

Ziemniaczki z kotletem lub smażonym jajkiem nie mogą się obyć bez sałatki, która dopełnia całą potrawę. Najczęściej jako ten dodatek wybiera się klasyczną mizerię, która zrobiona jest z zielonego ogórka i śmietany. Inni zaś postanawiają wybrać sałatkę z pomidorów, która też króluje na polskich stołach. Okazuje się jednak, że nie tylko takie tradycyjne i wszystkim znane sałatki mogą być pyszne. Prosta surówka zrobiona z kapusty pekińskiej równie dobrze sprawdzi się w takiej roli. Dodaj do niej kolorowe papryki, przyprawy i majonez, a się nie zawiedziesz. Aby jej smak był ciekawszy i słodszy polecamy dodać ocet jabłkowy i niewielką ilość cukru. Tak przyrządzona sałatka nie tylko dobrze smakuje jako uzupełnienie dania obiadowego. Możesz ją również jeść ze świeżym pieczywem.

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej

Składniki

  • kapusta pekińska,
  • czerwona papryka,
  • żółta papryka,
  • cebula dymka,
  • szczypiorek,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 5 łyżek majonezu,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Obie papryki przemyj pod bieżącą wodą. Następnie usuń gniazda nasienne i pokrój wszystko w kostkę.
  2. Cebulę dymkę obierz i drobno posiekaj. Szczypiorek przemyj i również pokrój. Z kapusty pekińskiej wytnij głąb, następnie drobno ją posiekaj.
  3. Wszystkie pokrojone składniki umieść w większej misce i wymieszaj. Do tak przygotowanych warzyw wlej oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, wsyp cukier, sól i pieprz. Na koniec dorzuć majonez i wymieszaj do połączenia.
  4. Tak przygotowaną surówkę podawaj z pieczywem lub jako dodatek do dań obiadowych.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: