Więcej przepisów z truskawkami znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Gdybyśmy zapytali o ulubione ciasto, na pewno bardzo dużo osób wskazałoby sernik. Serniki rzeczywiście są na szczycie listy, jeśli chodzi o desery. Zwłaszcza że można robić je na multum sposobów. Jednak dość ciężka, serowa masa nie jest czymś, na co mamy ochotę wiosną i latem, gdy zaczynają królować sezonowe owoce i lekkie przepisy. Sernik oczywiście też można zrobić z ich dodatkiem, ale dużo lepiej w tym czasie sprawdzi się szybkie ciasto z truskawkami. Na szczęście w naszych zasobach mamy świetny przepis na ten deser. Jest prosty, a ciasto wychodzi miękkie, słodkie i puszyste jak chmurka.
Zaletą tego ciasta jest również to, że bardzo dobrze pasują do niego również inne sezonowe owoce. Jeśli nie jesteś wielkim fanem czy fanką truskawek, spokojnie możesz dodać do niego maliny, borówki albo pokrojony na kawałki rabarbar. Wypiek wcale na tym nie ucierpi, a w twoich oczach może jeszcze zyskać. Możesz też wymieszać kilka rodzajów owoców.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Masło, którego używamy powinno być miękkie. Owoce umyte i, w przypadku truskawek, pozbawione oczywiście szypułek. Truskawki najlepiej przekroić na pół.
Do miski wkładamy masło, dosypujemy cukier, cukier brązowy oraz waniliowy i ucieramy mikserem. Masa powinna zrobić się jasna i puszysta. Następnie stopniowo dodajemy jajka: najpierw jedno i chwilę miksujemy, potem drugie i znów miksujemy, a na koniec trzecie, po dodaniu którego również chwilę miksujemy składniki.
Na misce kładziemy sitko. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i przesiewamy do mokrych składników. Mieszamy szpatułką i wsypujemy owoce. Ponownie mieszamy. Szybkie ciasto z truskawkami przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy przez około 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Można do dekoracji ułożyć też kilka listków mięty, a także owoce.
Szybkie ciasto z truskawkami to fantastyczny letni deser. Jest lekkie i puszyste, a owoce dobrze komponują się z pozostałymi składnikami. Zrobisz je naprawdę ekspresowo i nawet nie musisz być mistrzem pieczenia, bo ten deser uda się każdemu. Smacznego!