Przyszedł sezon na truskawki, dlatego warto sięgnąć po przepis na drożdżówki. Jak je przygotować, aby miały odpowiednią strukturę i znakomity smak? Najważniejsze to dobrać właściwe proporcje składników. Truskawki do nadzienia można połączyć z innymi ulubionymi owocami.
Zobacz wideo Protesty w Belgradzie po strzelaninach, które miały miejsce w Serbii
Drożdżówki z truskawkami. Przepis na idealną słodką przekąską
Składniki:
Na ciasto:
- szklanka letniego mleka,
- 20 g świeżych drożdży,
- pół szklanki cukru,
- jajko,
- pół kilograma mąki pszennej,
- ćwierć kostki masła,
- szczypta soli.
Na nadzienie i kruszonkę:
- pół kilograma truskawek,
- pół szklanki mąki pszennej,
- trzy łyżki masła,
- dwie łyżki cukru.
Zrobisz je w kilku prostych krokach. Truskawkowe małe co nieco
Przygotowanie:
- Wymieszaj letnie mleko z łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i pięcioma łyżkami mąki. Odstaw do wyrośnięcia na kwadrans.
- Przesiej pozostałą mąkę do miski i połącz ją z resztą cukru i solą. Wymieszaj składniki, dodaj jajko, masło i zaczyn. Wyrabiaj całość na jednolitą, gładką, elastyczną masę.
- Po około godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie przygotuj kruszonkę. Zagnieć w misce mąkę z cukrem i masłem. Wstaw kruszonkę do lodówki.
- Przygotuj truskawki. Umyj je, osusz i usuń szypułki.
- Z wyrośniętego ciasta wykrawaj okrągłe fragmenty i układaj je w odstępach na blacie posypanym mąka. Poczekaj kolejne 15 minut, aż ciasto ponownie wyrośnie.
- W każdym kawałku ciasta wygnieć wgłębienie i układaj w nim truskawki. Posyp drożdżówki kruszonką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na około 20 minut. Ciasto powinno się ładnie zarumienić.
Drożdżówki z truskawkami przed wstawieniem do piekarnika można posmarować rozkłóconym jajkiem. Gotowe smakują najlepiej z kubkiem dobrej kawy, o każdej porze dnia.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl