Drożdżówki z truskawkami. Super smaczna przekąska. Już na sam widok ślinka cieknie

Drożdżówki z truskawkami to doskonały pomysł na wyśmienitą przekąskę. Owocowe nadzienie sprawi, że po prostu będą rozpływały się w ustach. Podajemy przepis, z którym wyjdą idealnie i nikt nie będzie mógł się od nich oderwać.

Przyszedł sezon na truskawki, dlatego warto sięgnąć po przepis na drożdżówki. Jak je przygotować, aby miały odpowiednią strukturę i znakomity smak? Najważniejsze to dobrać właściwe proporcje składników. Truskawki do nadzienia można połączyć z innymi ulubionymi owocami.

Zobacz wideo Protesty w Belgradzie po strzelaninach, które miały miejsce w Serbii

Drożdżówki z truskawkami. Przepis na idealną słodką przekąską

Składniki:

Na ciasto:

  • szklanka letniego mleka,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • pół szklanki cukru,
  • jajko,
  • pół kilograma mąki pszennej,
  • ćwierć kostki masła,
  • szczypta soli.

Na nadzienie i kruszonkę:

  • pół kilograma truskawek,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • trzy łyżki masła,
  • dwie łyżki cukru.

Zrobisz je w kilku prostych krokach. Truskawkowe małe co nieco

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj letnie mleko z łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i pięcioma łyżkami mąki. Odstaw do wyrośnięcia na kwadrans.
  2. Przesiej pozostałą mąkę do miski i połącz ją z resztą cukru i solą. Wymieszaj składniki, dodaj jajko, masło i zaczyn. Wyrabiaj całość na jednolitą, gładką, elastyczną masę. 
  3. Po około godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie przygotuj kruszonkę. Zagnieć w misce mąkę z cukrem i masłem. Wstaw kruszonkę do lodówki.
  4. Przygotuj truskawki. Umyj je, osusz i usuń szypułki.
  5. Z wyrośniętego ciasta wykrawaj okrągłe fragmenty i układaj je w odstępach na blacie posypanym mąka. Poczekaj kolejne 15 minut, aż ciasto ponownie wyrośnie.
  6. W każdym kawałku ciasta wygnieć wgłębienie i układaj w nim truskawki. Posyp drożdżówki kruszonką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na około 20 minut. Ciasto powinno się ładnie zarumienić.

Drożdżówki z truskawkami przed wstawieniem do piekarnika można posmarować rozkłóconym jajkiem. Gotowe smakują najlepiej z kubkiem dobrej kawy, o każdej porze dnia.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA