Grzyby mun. Odrobina Azji w Twojej kuchni

Grzyby mun są popularnym składnikiem kuchni azjatyckiej i coraz bardziej docenianym w innych częściach świata. Mają wiele właściwości zdrowotnych i smakowych. Sprawia to, że są chętnie wykorzystywane przez kucharzy i entuzjastów zdrowego stylu życia.

Grzyby mun: przepisy dla każdego

Grzyby mun to składnik wykorzystywany w daniach kuchni azjatyckiej. Z roku na rok jest coraz bardziej popularnym i rozpoznawalnym elementem w różnych częściach świata. Grzyby mun są nie tylko pyszne i aromatyczne, ale mają też wiele zalet zdrowotnych. Dlatego coraz więcej osób docenia je w swoich daniach. Grzyby mun można wykorzystywać w różnych daniach – od zup i sałatek po mięsa i ryby. Najpopularniejszym sposobem przygotowania jest smażenie na patelni z dodatkiem cebuli, czosnku i przypraw. Można je dusić w sosie sojowym, a później podawać jako jeden z dodatków do ryżu i warzyw. Oto przepisy z grzybami mun, które możesz wykorzystać we własnej kuchni:

  1. Sałatka z grzybów mun i krewetek – podsmaż pokrojone grzyby na patelni, dodaj krewetki i smaż jeszcze przez kilka minut. Podawaj na liściach sałaty z dodatkiem pomidora i ogórka.
  2. Risotto z grzybami mun – ugotuj ryż na maśle, dodaj pokrojone grzyby i smaż przez kilka minut. Stopniowo dolewaj bulion warzywny i gotuj, aż ryż będzie miękki. Na koniec dodaj starty parmezan i posyp natką pietruszki.
  3. Pieczony łosoś z grzybami mun – na patelni podsmaż pokrojone grzyby, dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze przez kilka minut. Na blasze ułóż filet z łososia, posmaruj sosem sojowym i posyp pokrojonymi grzybami. Piecz w piekarniku przez około 15 minut.

Kurczak z grzybami mun. Odrobina orientu w Twoim menu

Kurczak z grzybami mun to danie, które idealnie wpasuje się w gust osób, które lubią poznawać nowe smaki. Połączenie delikatnego mięsa z grzybami, które nadają intensywny aromat to niezwykła kompozycja, której mało kto się oprze.

Składniki:

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 200 g grzybów mun
  • średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki 

Sposób przygotowania:

  1. Filety z kurczaka oczyść i pokrój w mniejsze kawałki. Posól i popieprz do smaku.
  2. Grzyby mun umyj i osusz. Pokrój je w plastry lub mniejsze kawałki.
  3. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę.
  4. Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez około 2-3 minuty.
  5. Dodaj grzyby mun i smaż przez około 5 minut, aż zmiękną.
  6. Na patelnię dodaj kurczaka i smaż na złoty kolor.
  7. W osobnej miseczce wymieszaj sos sojowy i olej sezamowy. Wlej mieszankę na patelnię z kurczakiem i grzybami.
  8. Całość smaż przez około 5-7 minut, aż kurczak będzie miękki i soczysty.
  9. Przed podaniem posyp danie natką pietruszki

Kurczaka z grzybami można podawać z ryżem i makaronem. Idealnym dodatkiem będzie sałata. Danie sprawdzi się jako obiad lub na kolację, ponieważ jest proste i szybkie.

Zobacz wideo Inessa Kim z Top Chefa i przepis na azjatyckie pierożki

Grzyby mun: przygotowanie do podania

Sposobów na przygotowanie grzybów mun jest kilka. Każdy sposób sprawia, że grzyby zyskują na smaku i aromacie, tym samym wzbogacając smak dań. Przed przygotowaniem grzybów mun, należy je dokładnie oczyścić. Można to zrobić ręcznikiem papierowym. Należy usunąć każde zanieczyszczenie, piasek i liście. Nie powinniśmy ich na tym etapie moczyć, ponieważ wchłaniają wodę, która będzie wypływać na ich smak. Krojenie grzybów zależy od preferencji każdego z nas. Mogą być to duże lub małe kawałki, cienkie lub grube, plastry lub kostka. Tak naprawdę najważniejszą rzeczą jest to, by kroić je równe kawałki. A co z obróbką?

  • Smażenie grzybów – najpopularniejszy sposób. Dodajemy na patelnię olej i rozgrzewamy. Po dodaniu grzybów smażymy na małym ogniu przez 5-7 minut aż do miękkości. Można dodać przed wrzuceniem grzybów cebulkę lub czosnek i lekko podsmażyć. Sprawi to, że grzyby zyskają wyrazisty smak.
  • Gotowanie grzybów – umieszczamy oczyszczone i pokrojone grzyby w osolonej wodzie. Należy je gotować przez około 15 minut. Gotować grzyby można ze świeżymi ziołami, co podbije ich smak.
  • Pieczenie grzybów – na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia umieszczamy grzyby. Pieczemy je w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 10-15 minut. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do past, zapiekanek czy sałatek.

Zupa z grzybami mun. Prosta i łatwa w przygotowaniu

Zupa z grzybami mun to idealna propozycja na chłodne dni. Jest prosta w przygotowaniu i doskonale rozgrzewa organizm. Do jej wykonania potrzebować będziemy:

Składniki:

  • 500 g grzybów mun
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • łyżeczka suszonego rozmarynu
  • łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby mun dokładnie oczyścić i pokroić w plastry.
  2. Cebulę i czosnek posiekać.
  3. W garnku rozgrzać olej i dodać cebulę oraz czosnek. Smażyć na złoty kolor.
  4. Dodać grzyby mun i smażyć przez chwilę, aż zmiękną.
  5. Dodać do garnka bulion oraz suszone zioła i przyprawy. Wymieszać i gotować na małym ogniu przez 20-25 minut.
  6. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
  7. Podawać na gorąco, udekorowaną świeżymi ziołami lub prażonymi orzeszkami.

Grzyby mun w ciąży. Czy mogą je spożywać kobiety spodziewające się dziecka?

Grzyby mun, podobnie jak wiele innych grzybów, mogą być bezpieczne dla ciężarnych pod warunkiem, że są z pewnego źródła. Należy je odpowiednio przygotować i przechowywać. Najlepiej skonsultować się z lekarzem prowadzącym, by upewnić się, czy nie ma przeciwwskazań do spożycia grzybów mun w ciąży, a konkretnie w danym przypadku.

Zobacz też: Orientalna zupa z grzybów leśnych

Więcej o:
Copyright © Agora SA