Grzyby mun: przepisy dla każdego
Grzyby mun to składnik wykorzystywany w daniach kuchni azjatyckiej. Z roku na rok jest coraz bardziej popularnym i rozpoznawalnym elementem w różnych częściach świata. Grzyby mun są nie tylko pyszne i aromatyczne, ale mają też wiele zalet zdrowotnych. Dlatego coraz więcej osób docenia je w swoich daniach. Grzyby mun można wykorzystywać w różnych daniach – od zup i sałatek po mięsa i ryby. Najpopularniejszym sposobem przygotowania jest smażenie na patelni z dodatkiem cebuli, czosnku i przypraw. Można je dusić w sosie sojowym, a później podawać jako jeden z dodatków do ryżu i warzyw. Oto przepisy z grzybami mun, które możesz wykorzystać we własnej kuchni:
- Sałatka z grzybów mun i krewetek – podsmaż pokrojone grzyby na patelni, dodaj krewetki i smaż jeszcze przez kilka minut. Podawaj na liściach sałaty z dodatkiem pomidora i ogórka.
- Risotto z grzybami mun – ugotuj ryż na maśle, dodaj pokrojone grzyby i smaż przez kilka minut. Stopniowo dolewaj bulion warzywny i gotuj, aż ryż będzie miękki. Na koniec dodaj starty parmezan i posyp natką pietruszki.
- Pieczony łosoś z grzybami mun – na patelni podsmaż pokrojone grzyby, dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze przez kilka minut. Na blasze ułóż filet z łososia, posmaruj sosem sojowym i posyp pokrojonymi grzybami. Piecz w piekarniku przez około 15 minut.
Kurczak z grzybami mun. Odrobina orientu w Twoim menu
Kurczak z grzybami mun to danie, które idealnie wpasuje się w gust osób, które lubią poznawać nowe smaki. Połączenie delikatnego mięsa z grzybami, które nadają intensywny aromat to niezwykła kompozycja, której mało kto się oprze.
Składniki:
- 4 pojedyncze filety z kurczaka
- 200 g grzybów mun
- średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- łyżka sosu sojowego
- łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Filety z kurczaka oczyść i pokrój w mniejsze kawałki. Posól i popieprz do smaku.
- Grzyby mun umyj i osusz. Pokrój je w plastry lub mniejsze kawałki.
- Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez około 2-3 minuty.
- Dodaj grzyby mun i smaż przez około 5 minut, aż zmiękną.
- Na patelnię dodaj kurczaka i smaż na złoty kolor.
- W osobnej miseczce wymieszaj sos sojowy i olej sezamowy. Wlej mieszankę na patelnię z kurczakiem i grzybami.
- Całość smaż przez około 5-7 minut, aż kurczak będzie miękki i soczysty.
- Przed podaniem posyp danie natką pietruszki
Kurczaka z grzybami można podawać z ryżem i makaronem. Idealnym dodatkiem będzie sałata. Danie sprawdzi się jako obiad lub na kolację, ponieważ jest proste i szybkie.
Zobacz wideo Inessa Kim z Top Chefa i przepis na azjatyckie pierożki
Grzyby mun: przygotowanie do podania
Sposobów na przygotowanie grzybów mun jest kilka. Każdy sposób sprawia, że grzyby zyskują na smaku i aromacie, tym samym wzbogacając smak dań. Przed przygotowaniem grzybów mun, należy je dokładnie oczyścić. Można to zrobić ręcznikiem papierowym. Należy usunąć każde zanieczyszczenie, piasek i liście. Nie powinniśmy ich na tym etapie moczyć, ponieważ wchłaniają wodę, która będzie wypływać na ich smak. Krojenie grzybów zależy od preferencji każdego z nas. Mogą być to duże lub małe kawałki, cienkie lub grube, plastry lub kostka. Tak naprawdę najważniejszą rzeczą jest to, by kroić je równe kawałki. A co z obróbką?
- Smażenie grzybów – najpopularniejszy sposób. Dodajemy na patelnię olej i rozgrzewamy. Po dodaniu grzybów smażymy na małym ogniu przez 5-7 minut aż do miękkości. Można dodać przed wrzuceniem grzybów cebulkę lub czosnek i lekko podsmażyć. Sprawi to, że grzyby zyskają wyrazisty smak.
- Gotowanie grzybów – umieszczamy oczyszczone i pokrojone grzyby w osolonej wodzie. Należy je gotować przez około 15 minut. Gotować grzyby można ze świeżymi ziołami, co podbije ich smak.
- Pieczenie grzybów – na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia umieszczamy grzyby. Pieczemy je w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 10-15 minut. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do past, zapiekanek czy sałatek.
Zupa z grzybami mun. Prosta i łatwa w przygotowaniu
Zupa z grzybami mun to idealna propozycja na chłodne dni. Jest prosta w przygotowaniu i doskonale rozgrzewa organizm. Do jej wykonania potrzebować będziemy:
Składniki:
- 500 g grzybów mun
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- litr bulionu drobiowego lub warzywnego
- łyżeczka suszonego tymianku
- łyżeczka suszonego rozmarynu
- łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Grzyby mun dokładnie oczyścić i pokroić w plastry.
- Cebulę i czosnek posiekać.
- W garnku rozgrzać olej i dodać cebulę oraz czosnek. Smażyć na złoty kolor.
- Dodać grzyby mun i smażyć przez chwilę, aż zmiękną.
- Dodać do garnka bulion oraz suszone zioła i przyprawy. Wymieszać i gotować na małym ogniu przez 20-25 minut.
- Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać na gorąco, udekorowaną świeżymi ziołami lub prażonymi orzeszkami.
Grzyby mun w ciąży. Czy mogą je spożywać kobiety spodziewające się dziecka?
Grzyby mun, podobnie jak wiele innych grzybów, mogą być bezpieczne dla ciężarnych pod warunkiem, że są z pewnego źródła. Należy je odpowiednio przygotować i przechowywać. Najlepiej skonsultować się z lekarzem prowadzącym, by upewnić się, czy nie ma przeciwwskazań do spożycia grzybów mun w ciąży, a konkretnie w danym przypadku.
Zobacz też: Orientalna zupa z grzybów leśnych