Dania ze szparagami - receptury na popisowe sezonowe potrawy. Każdy będzie Cię pytał o przepis

Dania ze szparagami cieszą się dużą popularnością zwłaszcza w okresie kwietnia i czerwca, kiedy to przypada na nie sezon. Sprawdź, jak możesz przyrządzić szparagi, aby dania zadowoliły nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Danie ze szparagami - makaron ze szparagami, suszoną szynką i sosem z gorgonzoli

Danie ze szparagami w makaronowej odsłonie? Proszę bardzo! Marzą Ci się włoskie akcenty w kulinarnym menu? Spieszymy z pomocą. Oto danie obiadowe ze szparagami z makaronem:

Składniki:

  • 500 g makaronu np. kokardki
  • 3 łyżki oliwy
  • 500 g szparagów
  • kilka ząbków czosnku
  • około 60 g suszonej szynki
  • 100-150 g sera typu gorgonzola
  • około 1/3 szklanki parmezanu
  • posiekany koper
  • 100 ml mleka
  • sól, pieprz – do smaku

 Wykonanie:

  1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie.
  2. Szparagi opłucz, pozbądź się twardych końcówek. Pokrój warzywa.
  3. Dodaj do gotującego się makaronu na około 2-3 minuty przed końcem czasu.
  4. Szynkę pokrój i podsmaż na patelni.
  5. Dodaj ser. Wlej mleko i mieszaj do czasu, aż ser się rozpuści. Masa musi mieć konsystencję gładkiego sosu.
  6. Zachowaj mały ogień.
  7. Zagotuj. Dopraw koperkiem i przyprawami
  8. Dopraw danie solą, pieprzem oraz posiekanym koperkiem.
  9. Odcedź makaron ze szparagami. Dołóż do sosu.
  10. Wymieszaj.
  11. Podgrzej przed podaniem.
  12. Posyp koperkiem.

Danie ze szparagami zielonymi i łososiem. Małe co nieco dla kochających rybne smaki

Danie ze szparagami zielonymi i łososiem z powodzeniem można określić jako potrawę wykwintną. Jeżeli szukacie czegoś szczególnego, na przykład na romantyczną kolację, to ta propozycja jest dla Was. Przepis znajduje się poniżej:

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów
  • około 500-600 g łososia
  • 1 łyżka mąki
  • 1 mała cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • 1-2 łyżki oliwy
  • około 2/3 szklanki bulionu warzywnego
  • pół szklanki śmietanki – 30-procentowej
  • posiekany koperek

Wykonanie:

  1. Szparagi dokładnie umyj.
  2. Pozbądź się twardych końcówek.
  3. Łodygi pokrój w plasterki.
  4. Przejdź do wykonania ryby.
  5. Pozbądź się skórki z łososia. Następnie pokrój go na mniejsze kawałki.
  6. Dopraw przyprawami.
  7. Następnie obsmaż go na patelni.
  8. Później odłóż rybę na talerz.
  9. Cebule pokrój w drobną kostkę. Podsmaż ją.
  10. Dołóż przygotowane szparagi.
  11. Smaż kilka minut. Dolej bulion.
  12. Gotuj kilka minut.
  13. Wyrównaj temperaturę, dolej śmietankę. Wymieszaj.
  14. Umieść łososia w sosie. Wsyp koper.
  15. Gotuj przez 2-3 minuty.
Zobacz wideo Blanszowane szparagi z masłem czosnkowym i prażonymi migdałami

Dania obiadowe ze szparagami białymi – risotto w szparagowym wydaniu

Dania obiadowe ze szparagami białymi mogą być bardzo różnorodne. Możemy zrobić sałatki, zupy, sosy lub jeść ugotowane szparagi solo. Ciekawą propozycją jest także risotto. Przekonajcie się sami, jaki ma pyszny smak. Przepis znajduje się tutaj:

Składniki:

  • około 500 g szparagów
  • 2 domowe kostki rosołowe
  • 1-2 cebule
  • około 300 g ryżu typu risotto
  • świeże liście szpinaku
  • sól, pieprz
  • 100 ml białego wina
  • 100 g parmezanu
  • kilka ząbków czosnku
  • mrożony groszek
  • oliwa z oliwek – około 2-3 łyżek
  • śmietana 18-procentowa (około 100 ml)
  • woda

Wykonanie:

  1. Cebule obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj.
  2. Szpinak umyj i wysusz.
  3. Kostki rosołowe rozpuść w litrze wody.
  4. Ser zetrzyj na tarce.
  5. Szparagi dokładnie umyj, odetnij końcówki. Resztę pokrój na mniejsze części.
  6. Usmaż na oliwie czosnek i cebulę. Dodaj ryż. Po krótkim czasie dolej bulion.
  7. Później dodaj szparagi. Całość gotuj do czasu, aż ryż stanie się miękki, a bulion wchłonie się całkowicie.
  8. Pod koniec gotowania dodaj szpinak, groszek i śmietanę. Całość dopraw parmezanem.

Przepisy na dania ze szparagów - dania ze szparagami i kurczakiem to jest to!

Przepisy na dania ze szparagów  i kurczaka są często wybierane na niedzielny obiad. Receptura znajduje się tutaj:

Składniki:

  • pół kilograma filetu z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki mąki
  • połowa pęczka szparagów
  • 1-2 łyżki masła
  • pół szklanki śmietany
  • ¾ szklanki bulionu warzywnego
  • kurkuma, bazylia – do smaku

Wykonanie:

  1. Mięso umyj, osusz i pokrój na cieńsze filety.
  2. Rozbij tłuczkiem.
  3. Przypraw do smaku. Obtocz w mące.
  4. Później zajmij się szparagami. Dokładnie je umyj, osusz i usuń twarde elementy. Pokrój łodygi na plastry.
  5. Obsmaż filety i przełóż na talerz.
  6. Wlej bulion na patelnię i zagotuj. Dodaj szparagi i gotuj kilka minut.
  7. Umieść ponownie filety. Dodaj masło. Obróć mięso na drugą stronę.
  8. Dodaj kurkumę i bazylię do smaku. Wlej śmietanę. Wymieszaj i zagotuj na małym ogniu.

Zobacz też: Zupa szparagowa. Prosty przepis na udany obiad. Ta przyprawa to klucz do sukcesu

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.