"Gdy widze kwaśnice to kwice". Poznaj tradycyjny przepis braci Golec na góralską zupę

Regionalna kuchnia ma w sobie wiele magii. Wszystko za sprawą przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Kwaśnica braci Golec jest przykładem tego jak pyszna, tradycyjna zupa może stać się przepisem na muzyczny hit. Przepis na tradycyjne danie górali pochodzi z ich rodzinnego domu. Jest prosty i bogaty w witaminę C.
Zobacz wideo Słoik ze zdrowiem - domowa kapusta kiszona

Kwaśnica braci Golec to tak naprawdę przepis ich mamy Ireny na tradycyjną góralską zupę. Wybierając się w Tatry niemal każda restauracja czy gospoda ma w menu właśnie tę lokalną potrawę. Jednak nie zawsze jej smak jest taki, jak oczekujesz. Wszystko za sprawą doboru odpowiednich składników. 

Przepis na kwaśnicę braci Golec. Kluczem jest kapusta

Góralska kwaśnica przypomina nieco popularny kapuśniak znany w całej Polsce. Wszystko za sprawą kiszonej kapusty, która stanowi jeden z kluczowych składników. W tradycyjnej zupie lądowała zawsze domowa wersja warzywa, często kiszonego w beczkach lub słoikach. Kapusta pochodziła z własnych grządek wolna od wszelkich nawozów. Wówczas kwaśnica, lub kapuśniak były nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe.

Jeśli nie masz domowej kapusty kiszonej, zwróć uwagę w sklepie na rodzaj oferowanego produktu. Na półkach jest także kapusta kwaszona, co oznacza, że proces fermentacji nie przebiegał naturalnie, a smak jest wynikiem dodania octu. Najlepszym rozwiązaniem jest kupowanie ekologicznej kapusty kiszonej. Jej zapach, smak i wartości odżywcze są nie do podważenia. 

Składniki:

  • pół kg żeberek wieprzowych,
  • pół kg podgardla,
  • pół kg kiszonej kapusty,
  • szklanka soku z kiszonej kapusty,
  • 2 pietruszki,
  • cebula,
  • 2 marchewki,
  • 5 liści laurowych,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 5 dużych ziemniaków,
  • sól,
  • czarny pieprz świeżo mielony,
  • łyżeczka kminku.

Kluczową kwestią jest ugotowanie obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków w osobnym garnku. Jeśli do gotującej się kwaśnicy wrzucisz surowe ziemniaki, to kwas sprawi, że mimo gotowania pozostaną twarde. 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Góralska kwaśnica braci Golec. Sposób przygotowania

  1. Mięso delikatnie opłucz pod bieżącą wodą. Podziel na mniejsze części i przełóż do wysokiego garnka. Zalej wodą, dodaj liście laurowe, kminek i ziele angielskie.
  2. Gotuj pod przykryciem, aż pojawi się piana. Za pomocą łyżki zbierz szumy z mięsa.
  3. Dodaj marchewki i pietruszki obrane i pokrojone na mniejsze części.
  4. W osobnym garnku umieść kapustę kiszoną i wlej dwie szklanki wody. Gotuj przez pół godziny.
  5. Cebulę obierz i pokrój w plastry. Podpiecz na patelni bez użycia tłuszczu. Wrzuć do zupy.
  6. Obrane ziemniaki posiekaj w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie.
  7. Podgotowaną kapustę kiszoną przełóż do wywaru mięsnego. Wlej sok z kiszonej kapusty i wyciśnij czosnek.
  8. Do kwaśnicy przełóż ugotowane osobno ziemniaki. Zupę przypraw solą i pieprzem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.