Warzywa sezonowe mają swój urok, zwłaszcza jeśli ich smak jest niepowtarzalny. Szparagi, na które często czekamy z niecierpliwością, od pewnego czasu dostępne są na sklepowych półkach. Niestety nie zawsze jakość warzyw zachęca do zakupu.
Kiedy szukasz świeżych warzyw, głównie zwracasz uwagę na ich wygląd. Nie inaczej jest w przypadku szparag. Popularne są dwie odmiany, biała i zielona. Cechą wspólną, która świadczy o tym, że szparagi były niedawno zebrane i przechowywane we właściwy sposób, jest ich jędrność i sprężystość. Warzywa te mają w sobie dużo wody, dlatego, jeśli zauważysz, że są lekko miękkie i pomarszczone to zrezygnuj z zakupu.
Białe szparagi powinny mieć zamknięte końcówki, natomiast zielone nie mogą być pokruszone i pozbawione pięknych pączków. Jeśli łodygi każdej z odmian przy pocieraniu o siebie wydają skrzypiący dźwięk, to znak, że są świeże. Końcówki nie mogą być wysuszone, zdrewniałe czy zwiędnięte.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Jeśli udało ci się kupić piękne i jędrne szparagi, a ich jakość skusiła cię do zrobienia większych zapasów, przyda się kilka wskazówek dotyczących przechowywania. Jeżeli zamierzasz zjeść warzywa w ciągu dwóch dni, to wystarczy, że zamieścisz je w lodówce.
Sprawdzoną metodą na przedłużenie świeżości szparag jest następujący trik:
Korzystając z tego rozwiązania, możesz cieszyć się ze świeżych szparag nawet przez kolejne pięć dni. Warto jednak codziennie zmieniać wodę. Szparagi możesz także zamrozić. Umyj je, osusz ręcznikiem papierowym i umieść w woreczku z klipsem lub pudełku. Włóż do zamrażarki nawet na 12 miesięcy.