Ciasto bez pieczenia – przepis Joli: owocowe ciasto na herbatnikowym spodzie. Szybkie ciasto bez pieczenia dla zabieganych
Ciasto bez pieczenia, które ma owocowy smak i jest z chrupiącym spodzie? Na samą myśl ślinka cieknie. Na szczęście, jest na tyle proste, że poradzą sobie z nim nawet najbardziej początkujące osoby. Oto przepis na szybkie ciasto bez pieczenia:
Składniki:
Składniki na masę 1:
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- około 4 łyżek cukru
- 200 g masła
- około 0,7 l mleka krowiego
Składniki na masę 2:
- 2 serki homogenizowane
- 1-2 garści jagód
- 3 łyżki cukru pudru
Składniki na wierzch:
- 2-3 garści wiórków kokosowych
- garść mali, borówek
- winogrona zielone
- kiwi
Wykonanie:
- Przygotuj blaszkę, wykładając ją papierem do pieczenia.
- Wyłóż na nią pierwszą część herbatników.
- Wykonaj pierwszą masę. Wlej mleko do garnka, odlej około pół szklanki. Resztę zagotuj. Wymieszaj budyń z mlekiem ze szklanki. Zagotuj mleko z garnuszka. Później dodaj cukier i masło. Na końcu rozpuszczony budyń. Następnie przelej gorący budyń na herbatniki.
- Ułóż kolejną warstwę herbatników. Wykonaj kolejną masę.
- Serki zmiksuj z cukrem pudrem. Dodaj jagody i zblenduj.
- Wyłóż masę na herbatniki.
- Wierzch posyp wiórkami i owocami.
- Gotowe.
Ciasta bez pieczenia – ekonomiczne, bo bez piekarnika. Czas na migdałowiec!
Ciasta bez pieczenia mogą być równie okazałe, jak i ich tradycyjne desery przygotowane w piekarniku. Wiele osób obawia się przygotowywania tego typu ciast, głównie dlatego, że spodziewają się oni trudności i niepowodzeń. Jednak kiedy postawimy na przepis, który wyszedł od kulinarnego speca, sprawa nabiera zupełnie innego wymiaru. Dlatego też serdecznie polecamy Wam przepis siostry Anastazji. Wieloletniej autorki książek i kulinarnych specjałów.
Zobacz wideo Czereśniowy cobbler
Ciasto bez pieczenia na herbatnikach siostry Anastazji – migdałowiec krok po kroku
Ciasto bez pieczenia na herbatnikach siostry Anastazji jest bardzo proste w przygotowaniu. Co więcej, przepis zawiera mało składników. Zresztą, przekonajcie się sami! Receptura na pyszny migdałowiec siostry Anastazji znajduje się poniżej.
Składniki:
- 2 duże paczki herbatników
- 100 g płatków migdałowych
Składniki na masę krówkową:
Składniki na krem budyniowy:
- 1 l mleka
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ¾ szklanki cukru
- 250 g masła
- 1 jajo
- 1 budyń śmietankowy
Składniki na bitą śmietanę:
- 400 ml śmietanki kremówki
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
Wykonanie:
- Wykonaj masę budyniową.
- W tym też celu przelej 3 szklanki mleka do garnka.
- Dodaj masło i cukier. Wymieszaj i zagotuj.
- W pozostałej części wymieszaj obie mąki i budyń.
- Uważaj na grudki.
- Do mieszanki dodaj jajko.
- Wymieszaj ponownie.
- Przelej powoli do gotującego się mleka.
- Wymieszaj. Masa musi zgęstnieć. Odstaw masę do wystudzenia.
- Wyłóż blachę papierem. Rozłóż część herbatników, tak aby zakryć spód.
- Rozprowadź masę krówkową.
- Przykryj ją herbatnikami.
- Wyłóż ostudzoną masę budyniową.
- Rozłóż kolejną warstwę herbatników.
- Wykonaj bitą śmietanę.
- Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie.
- Schłodź w międzyczasie śmietankę. Wlej ją do wysokiego naczynia i ubij na najwyższych obrotach.
- Pod koniec dodaj cukier puder i przestudzoną żelatynę.
- Tak przygotowaną bitą śmietanę, umieść na wierzchu ciast.
- Ciasto ozdób płatkami migdałowymi.
Zobacz też: Nigdy nie dodawaj tego owocu do ciast. Galaretka nie stężeje, a ty najesz się tylko nerwów