Ciasto bez pieczenia na weekend - szybkie, tanie, a do tego pyszne desery, które oczarują gości

Ciasto bez pieczenia na weekend to strzał w dziesiątkę. Zwłaszcza wtedy, gdy spodziewamy się nagłych gości, a nasze zapasy są na wykończeniu. W takich chwilach warto postawić na szybkie ciasta bez pieczenia.

Ciasto bez pieczenia – przepis Joli: owocowe ciasto na herbatnikowym spodzie. Szybkie ciasto bez pieczenia dla zabieganych

Ciasto bez pieczenia, które ma owocowy smak i jest z chrupiącym spodzie? Na samą myśl ślinka cieknie. Na szczęście, jest na tyle proste, że poradzą sobie z nim nawet najbardziej początkujące osoby. Oto przepis na szybkie ciasto bez pieczenia:

Składniki:

  • 30 herbatników

Składniki na masę 1:

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • około 4 łyżek cukru
  • 200 g masła
  • około 0,7 l mleka krowiego

Składniki na masę 2:

  • 2 serki homogenizowane
  • 1-2 garści jagód
  • 3 łyżki cukru pudru

Składniki na wierzch:

  • 2-3 garści wiórków kokosowych
  • garść mali, borówek
  • winogrona zielone
  • kiwi

Wykonanie:

  1. Przygotuj blaszkę, wykładając ją papierem do pieczenia.
  2. Wyłóż na nią pierwszą część herbatników.
  3. Wykonaj pierwszą masę. Wlej mleko do garnka, odlej około pół szklanki. Resztę zagotuj. Wymieszaj budyń z mlekiem ze szklanki. Zagotuj mleko z garnuszka. Później dodaj cukier i masło. Na końcu rozpuszczony budyń. Następnie przelej gorący budyń na herbatniki.
  4. Ułóż kolejną warstwę herbatników. Wykonaj kolejną masę.
  5. Serki zmiksuj z cukrem pudrem. Dodaj jagody i zblenduj.
  6. Wyłóż masę na herbatniki.
  7. Wierzch posyp wiórkami i owocami.
  8. Gotowe.

Ciasta bez pieczenia – ekonomiczne, bo bez piekarnika. Czas na migdałowiec!

Ciasta bez pieczenia mogą być równie okazałe, jak i ich tradycyjne desery przygotowane w piekarniku. Wiele osób obawia się przygotowywania tego typu ciast, głównie dlatego, że spodziewają się oni trudności i niepowodzeń. Jednak kiedy postawimy na przepis, który wyszedł od kulinarnego speca, sprawa nabiera zupełnie innego wymiaru. Dlatego też serdecznie polecamy Wam przepis siostry Anastazji. Wieloletniej autorki książek i kulinarnych specjałów.

Zobacz wideo Czereśniowy cobbler

Ciasto bez pieczenia na herbatnikach siostry Anastazji – migdałowiec krok po kroku

Ciasto bez pieczenia na herbatnikach siostry Anastazji jest bardzo proste w przygotowaniu. Co więcej, przepis zawiera mało składników. Zresztą, przekonajcie się sami! Receptura na pyszny migdałowiec siostry Anastazji znajduje się poniżej. 

Składniki:

  • 2 duże paczki herbatników
  • 100 g płatków migdałowych

Składniki na masę krówkową:

  • 400 g masy kajmakowej

Składniki na krem budyniowy:

  • 1 l mleka
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 1 jajo
  • 1 budyń śmietankowy

Składniki na bitą śmietanę:

  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny

Wykonanie:

  1. Wykonaj masę budyniową.
  2. W tym też celu przelej 3 szklanki mleka do garnka.
  3. Dodaj masło i cukier. Wymieszaj i zagotuj.
  4. W pozostałej części wymieszaj obie mąki i budyń.
  5. Uważaj na grudki.
  6. Do mieszanki dodaj jajko.
  7. Wymieszaj ponownie.
  8. Przelej powoli do gotującego się mleka.
  9. Wymieszaj. Masa musi zgęstnieć. Odstaw masę do wystudzenia.
  10. Wyłóż blachę papierem. Rozłóż część herbatników, tak aby zakryć spód.
  11. Rozprowadź masę krówkową.
  12. Przykryj ją herbatnikami.
  13. Wyłóż ostudzoną masę budyniową.
  14. Rozłóż kolejną warstwę herbatników.
  15. Wykonaj bitą śmietanę.
  16. Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie.
  17. Schłodź w międzyczasie śmietankę. Wlej ją do wysokiego naczynia i ubij na najwyższych obrotach.
  18. Pod koniec dodaj cukier puder i przestudzoną żelatynę.
  19. Tak przygotowaną bitą śmietanę, umieść na wierzchu ciast.
  20. Ciasto ozdób płatkami migdałowymi.

Zobacz też: Nigdy nie dodawaj tego owocu do ciast. Galaretka nie stężeje, a ty najesz się tylko nerwów

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.