Ziemniaki na grilla – aromatyczne ziemniaczane sprężynki wzbogacone o wyraziste przyprawy
Ziemniaki na grilla mogą mieć różną formę. Nie tylko tą standardową. Coraz bardziej popularne stają się ziemniaki-sprężynki, serwowane na długim szpikulcu. Z dodatkiem przypraw robią prawdziwą furorę! Zarówno wśród małych jak i dużych. Przepis znajdziecie tutaj:
Składniki:
- kilka dużych ziemniaków
- olej lub oliwa
- przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, ostra, czosnek, suszona cebulka, bazylia, rozmaryn
Wykonanie:
- Obierz ziemniaki, dokładnie umyj. Następnie nabij je na szpikulcu.
- Natnij nożem w taki sposób, aby powstała sprężyna.
- Nalej do miski oliwę, dodaj przyprawy. Wymieszaj.
- Obtocz ziemniaka w oliwie z przyprawami.
- Umieść na grillu, trzymaj w umiarkowanej temperaturze, do czasu aż ziemniaki będą zapieczone.
Sprężynki można podawać z sosem domowej roboty. Oto jedna z propozycji:
Sos do sprężynek:
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- bazylia, rozmaryn, sól, czosnek, pieprz, suszone pomidory
Wykonanie:
- Wymieszaj ze sobą musztardę, ketchup i majonez. Dosyp przyprawy do smaku.
- Całość dokładnie wymieszaj.
Zobacz wideo Grillowane Yakitori z kurczaka w marynacie z ajvaru
Grill przepis na ziemniaki palce lizać!
Planujesz grilla? Przepis na ziemniaki z rusztu zawsze się przydaje. Grillowane ziemniaki są proste w przygotowaniu i stanowią doskonały dodatek do innych potraw. Ziemniaki i grill? To na pewno będzie udany wieczór!
Przepis na ziołowe ziemniaczki ze szczypiorkiem
Składniki:
- ziemniaki
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, rozmaryn, czosnek, suszona cebula, papryka słodka, ostra
- oliwa
- szczypior lub koperek
Wykonanie:
- Ziemniaki dokładnie obierz ze skórki.
- Umyj.
- Następnie pokrój na mniejsze kawałki.
- Wymieszaj oliwę z przyprawami.
- Ziemniaki wymieszaj dokładnie w ziołowej mieszance.
- Umieść je na grillu.
- Na koniec przejdź do umycia i posiekania zieleniny. Gotowe ziemniaczki posyp szczypiorkiem lub koperkiem.
- Ziemniaki podawaj z mięsem lub innymi warzywami.
- Życzymy smacznego!
Ziemniaki na grillu z sosem czosnkowo-koperkowym
Ziemniaki na grillu z sosem czosnkowo-koperkowym są proste w przygotowaniu i przepyszne. Przepis znajduje się tutaj:
Składniki:
- ziemniaki
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Składniki na sos:
- kurkuma
- 1 łyżka mąki
- około 1/3 szklanki śmietany 30-procentowej
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz – do smaku
- czosnek sproszkowany – do smaku
- odrobina soku z cytryny
- pęczek koperku
- około 1,5 szklanki bulionu warzywnego
Wykonanie:
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
- Dopraw przyprawami do smaku.
- Przygotuj sos.
- Bulion zagotuj z kurkumą.
- Wykonaj zaprawkę z mąki i śmietanki. Wyrównaj temperaturę i wlej do bulionu.
- Mieszaj.
- Gotuj na małym ogniu.
- Dopraw przyprawami.
- Dodaj sok z cytryny i masło.
- Koper umyj i posiekaj.
- Włóż do garnka i wymieszaj.
- Odstaw z ognia.
Zobacz też: Boczek na grilla. Jak zrobić najsmaczniejsze mięso w okolicy? Ważny jest wstępny etap przygotowania