• Link został skopiowany

Ziemniaki z grilla - przepisy na chrupiące ziemniaki stworzone z miłością do grillowania

Ziemniaki z grilla to znakomity dodatek wielu dań. Pieczone ziemniaki doskonale komponują się z grillowanymi warzywami i mięsem. Ziemniaki można przygotować w niecodziennym wydaniu tzw. sprężynek. Sprawdź przepisy, które przygotowaliśmy.
Ziemniaki z grilla - przepisy na chrupiące ziemniaki stworzone z miłością do grillowania. Zdjęcie ilustracyjne
istock

Ziemniaki na grilla – aromatyczne ziemniaczane sprężynki wzbogacone o wyraziste przyprawy

Ziemniaki na grilla mogą mieć różną formę. Nie tylko tą standardową. Coraz bardziej popularne stają się ziemniaki-sprężynki, serwowane na długim szpikulcu. Z dodatkiem przypraw robią prawdziwą furorę! Zarówno wśród małych jak i dużych. Przepis znajdziecie tutaj:

Składniki:

  • kilka dużych ziemniaków
  • olej lub oliwa
  • przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, ostra, czosnek, suszona cebulka, bazylia, rozmaryn

Wykonanie:

  1. Obierz ziemniaki, dokładnie umyj. Następnie nabij je na szpikulcu.
  2. Natnij nożem w taki sposób, aby powstała sprężyna.
  3. Nalej do miski oliwę, dodaj przyprawy. Wymieszaj.
  4. Obtocz ziemniaka w oliwie z przyprawami.
  5. Umieść na grillu, trzymaj w umiarkowanej temperaturze, do czasu aż ziemniaki będą zapieczone.

Sprężynki można podawać z sosem domowej roboty. Oto jedna z propozycji:

Sos do sprężynek:

  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • bazylia, rozmaryn, sól, czosnek, pieprz, suszone pomidory

Wykonanie:

  1. Wymieszaj ze sobą musztardę, ketchup i majonez. Dosyp przyprawy do smaku.
  2. Całość dokładnie wymieszaj.
Zobacz wideo Grillowane Yakitori z kurczaka w marynacie z ajvaru

Grill przepis na ziemniaki palce lizać!

Planujesz grilla? Przepis na ziemniaki z rusztu zawsze się przydaje. Grillowane ziemniaki są proste w przygotowaniu i stanowią doskonały dodatek do innych potraw. Ziemniaki i grill? To na pewno będzie udany wieczór!

Przepis na ziołowe ziemniaczki ze szczypiorkiem

Składniki:

  • ziemniaki
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, rozmaryn, czosnek, suszona cebula, papryka słodka, ostra
  • oliwa
  • szczypior lub koperek

Wykonanie:

  1. Ziemniaki dokładnie obierz ze skórki.
  2. Umyj.
  3. Następnie pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Wymieszaj oliwę z przyprawami.
  5. Ziemniaki wymieszaj dokładnie w ziołowej mieszance.
  6. Umieść je na grillu.
  7. Na koniec przejdź do umycia i posiekania zieleniny. Gotowe ziemniaczki posyp szczypiorkiem lub koperkiem.
  8. Ziemniaki podawaj z mięsem lub innymi warzywami.
  9. Życzymy smacznego!

Ziemniaki na grillu z sosem czosnkowo-koperkowym

Ziemniaki na grillu z sosem czosnkowo-koperkowym są proste w przygotowaniu i przepyszne. Przepis znajduje się tutaj:

Składniki:

  • ziemniaki
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Składniki na sos:

  • kurkuma
  • 1 łyżka mąki
  • około 1/3 szklanki śmietany 30-procentowej
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz – do smaku
  • czosnek sproszkowany – do smaku
  • odrobina soku z cytryny
  • pęczek koperku
  • około 1,5 szklanki bulionu warzywnego

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Dopraw przyprawami do smaku.
  3. Przygotuj sos.
  4. Bulion zagotuj z kurkumą.
  5. Wykonaj zaprawkę z mąki i śmietanki. Wyrównaj temperaturę i wlej do bulionu.
  6. Mieszaj.
  7. Gotuj na małym ogniu.
  8. Dopraw przyprawami.
  9. Dodaj sok z cytryny i masło.
  10. Koper umyj i posiekaj.
  11. Włóż do garnka i wymieszaj.
  12. Odstaw z ognia.

Zobacz też: Boczek na grilla. Jak zrobić najsmaczniejsze mięso w okolicy? Ważny jest wstępny etap przygotowania

Więcej o: