Warzywa na grilla – przepisy, które warto znać
Przepisy na warzywa na grilla dają nam możliwość tworzenia wielu przysmaków. W gruncie rzeczy grillować możemy większość warzywa, czy też owoców. W artykule przedstawimy kilka przepisów na grillowane warzywa. Pierwszy z nich znajduje się poniżej.
Warzywa na grilla - przepis:
Składniki:
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- sól, pieprz
- cukinia
- bakłażan
- pieczarki
- kilka ząbków czosnku
- tymianek, bazylia, rozmaryn
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- pół łyżeczki cukru
- sos czosnkowy
- ketchup
- oliwa
Wykonanie:
- Warzywa dokładnie umyj i osusz. Później paprykę, cukinię i bakłażana pokrój na plasterki i paski.
- Pieczarki opłucz i sparz w wodzie z dodatkiem octu. Następnie odcedź.
- Przygotuj marynatę.
- Oliwę wymieszaj z przyprawami, posiekanymi ziołami oraz rozgniecionym czosnkiem.
- Warzywa umieść w misce. Polej sosem. Wymieszaj dokładnie.
- Pozostaw na 15 minut w chłodnym miejscu.
- W tym czasie przygotuj sos. Wymieszaj ketchup z sosem czosnkowym.
- Przełóż dressing do salaterki.
- Warzywa przełóż na tackę do grillowania. Grilluj przez 8 minut.
- Warzywa podawaj z sosem.
Zobacz wideo Hummus z serkiem śmietankowym z grillowanymi warzywami
Jarzyny z grilla – marchewkowo-pietruszkowy zawrót głowy
Jarzyny z grilla to sama pychota! Z powodzeniem sprawdzą się jako przekąska podczas grilla, kiedy dopadnie nas głód. Poniżej przepis na grillowane jarzyny z dodatkiem sosu czosnkowego.
Warzywa z grilla - przepis z sosem czosnkowym:
Do wykonania przystawki będziemy potrzebowali:
- marchewek
- pietruszek
- soli, pieprzu
- oleju
- rozmarynu
Składniki na sos:
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany
Wykonanie:
- Warzywa obierz, umyj i pokrój na słupki.
- Włóż na grilla.
- Piecz w umiarkowanej temperaturze.
- Przejdź do wykonania sosu.
- Wymieszaj wszystkie składniki na sos.
- Wyciśnij czosnek. Dodaj do masy i wymieszaj.
- Przed podaniem warto schłodzić.
Grillowane warzywa z miodowo-musztardowym sosem
Grillowane warzywa w miodowo-musztardowej oprawie? Brzmi pysznie! A w smaku jest jeszcze lepsze. Zaletą tego dania jest to, że jest ono niezwykle proste w przygotowaniu. Przepis znajduje się tutaj:
Składniki:
- ulubione warzywa – mogą być to między innymi marchewka, pietruszka, bakłażan, cukinia, pomidor, papryka, cebula
- sól, pieprz
- koperek
- oliwa
Składniki na sos:
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki ulubionej musztardy
- sól
Wykonanie:
- Warzywa obierz, umyj i pokrój na mniejsze części.
- Rozgrzej grilla.
- Umieść je na specjalnej tacy.
- Polej oliwą.
- Posyp przyprawami.
- Koperek dokładnie umyj, posiekaj.
- Posyp warzywa. Umieść je następnie na grillu.
- Piecz do miękkości.
- W międzyczasie przygotuj sos. Połącz wszystkie składniki na sos.
- Wymieszaj dokładnie.
- Umieść w lodówce na co najmniej 30 minut.
- Podawaj z gotowymi warzywami.
Zobacz też: Marynata na grilla. Jak marynować poszczególne mięsa? [Skrzydełka, karkówka, kurczak, boczek, schab, kaczka]