Warzywa na grilla z wybornymi sosami. Sprawdź, co możesz zaserwować miłośnikom roślinnej kuchni

Warzywa na grilla to dobra opcja zwłaszcza dla tych, którzy nie lubią mięsa lub są na specjalnej diecie. Przygotowanie grillowanych warzyw jest banalnie proste i szybkie. Przekonajcie się sami, a nie pożałujecie.

Warzywa na grilla – przepisy, które warto znać

Przepisy na warzywa na grilla dają nam możliwość tworzenia wielu przysmaków. W gruncie rzeczy grillować możemy większość warzywa, czy też owoców. W artykule przedstawimy kilka przepisów na grillowane warzywa. Pierwszy z nich znajduje się poniżej.

Warzywa na grilla - przepis:

Składniki:

  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • sól, pieprz
  • cukinia
  • bakłażan
  • pieczarki
  • kilka ząbków czosnku
  • tymianek, bazylia, rozmaryn
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • pół łyżeczki cukru
  • sos czosnkowy
  • ketchup
  • oliwa

Wykonanie:

  1. Warzywa dokładnie umyj i osusz. Później paprykę, cukinię i bakłażana pokrój na plasterki i paski.
  2. Pieczarki opłucz i sparz w wodzie z dodatkiem octu. Następnie odcedź.
  3. Przygotuj marynatę.
  4. Oliwę wymieszaj z przyprawami, posiekanymi ziołami oraz rozgniecionym czosnkiem.
  5. Warzywa umieść w misce. Polej sosem. Wymieszaj dokładnie.
  6. Pozostaw na 15 minut w chłodnym miejscu.
  7. W tym czasie przygotuj sos. Wymieszaj ketchup z sosem czosnkowym.
  8. Przełóż dressing do salaterki.
  9. Warzywa przełóż na tackę do grillowania. Grilluj przez 8 minut.
  10. Warzywa podawaj z sosem.
Zobacz wideo Hummus z serkiem śmietankowym z grillowanymi warzywami

Jarzyny z grilla – marchewkowo-pietruszkowy zawrót głowy

Jarzyny z grilla to sama pychota! Z powodzeniem sprawdzą się jako przekąska podczas grilla, kiedy dopadnie nas głód. Poniżej przepis na grillowane jarzyny z dodatkiem sosu czosnkowego.

Warzywa z grilla - przepis z sosem czosnkowym:

Do wykonania przystawki będziemy potrzebowali:

  • marchewek
  • pietruszek
  • soli, pieprzu
  • oleju
  • rozmarynu

Składniki na sos:

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany

Wykonanie:

  1. Warzywa obierz, umyj i pokrój na słupki.
  2. Włóż na grilla.
  3. Piecz w umiarkowanej temperaturze.
  4. Przejdź do wykonania sosu.
  5. Wymieszaj wszystkie składniki na sos.
  6. Wyciśnij czosnek. Dodaj do masy i wymieszaj.
  7. Przed podaniem warto schłodzić.

Grillowane warzywa z miodowo-musztardowym sosem

Grillowane warzywa w miodowo-musztardowej oprawie? Brzmi pysznie! A w smaku jest jeszcze lepsze. Zaletą tego dania jest to, że jest ono niezwykle proste w przygotowaniu. Przepis znajduje się tutaj:

Składniki:

  • ulubione warzywa – mogą być to między innymi marchewka, pietruszka, bakłażan, cukinia, pomidor, papryka, cebula
  • sól, pieprz
  • koperek
  • oliwa

Składniki na sos:

  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki ulubionej musztardy
  • sól

Wykonanie:

  1. Warzywa obierz, umyj i pokrój na mniejsze części.
  2. Rozgrzej grilla.
  3. Umieść je na specjalnej tacy.
  4. Polej oliwą.
  5. Posyp przyprawami.
  6. Koperek dokładnie umyj, posiekaj.
  7. Posyp warzywa. Umieść je następnie na grillu.
  8. Piecz do miękkości.
  9. W międzyczasie przygotuj sos. Połącz wszystkie składniki na sos.
  10. Wymieszaj dokładnie.
  11. Umieść w lodówce na co najmniej 30 minut.
  12. Podawaj z gotowymi warzywami.

Zobacz też: Marynata na grilla. Jak marynować poszczególne mięsa? [Skrzydełka, karkówka, kurczak, boczek, schab, kaczka]

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.