Sałatki ze szparagami w różnych odsłonach
Sałatki ze szparagami mogą być różne. Szparagi wzbogacone o aromatyczne przyprawy zadowolą niejedno wymagające podniebienie. Poniżej przepis na sałatkę ze szparagami, jajkiem i sosem Cezar.
Sałatka ze szparagami i jajkiem:
Składniki:
- pół paczki zielonych szparagów
- 4 jaja
- 2 miseczki zielonej sałaty
- 1 cebula dymka
- 1-2 pomidory
- parmezan
Składniki na sos:
- 5 łyżek majonezu
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka musztardy
- odrobina soku z cytryny
- łyżeczka miodu
Wykonanie krok po kroku:
- W pierwszej kolejności zajmij się myciem szparagów. Odetnij twarde końcówki i wypłucz pod wodą. Pokrój szparagi na plasterki.
- Zagotuj wodę i delikatnie posól.
- Umieść szparagi w wodzie i gotuj przez trzy minuty. Następnie przecedź.
- Jajka ugotuj na twardo. Ostudź i obierz. Pokrój je w ćwiartki.
- Sałatę dokładnie umyj i osusz. Opcjonalnie możesz ją posiekać. Dopraw przyprawami i wymieszaj ze szparagami, które wcześniej ułożyłeś na talerzu.
- Cebulę dymkę posiekaj i posyp nią szparagi.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Przejdź do wykonania sosu.
- Wszystkie składniki na sos Cezar wymieszaj dokładnie.
- Polej sosem sałatkę. Wierzch posyp parmezanem.
Sałatka ze szparagami i truskawkami - idealna na lato!
Sałatka ze szparagami i truskawkami może wydawać się połączeniem nie do końca oczywistym. Szparagi zwykle serwowane są z roztopionym masłem i masą przypraw. Jednakże warzywa te są na tyle uniwersalnym produktem, iż możemy łączyć je także z owocami. Świetnie skomponują się z truskawkami. Poniżej prosta sałatka ze szparagami krok po kroku.
Składniki, które są nam potrzebne do wykonania sałatki, to:
- 500 g szparagów
- 200 g truskawek
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 opakowanie serka naturalnego
- 1-2 łyżeczki miodu
- liście mięty
- sól
- 1 łyżka octu balsamicznego
Wykonanie:
- Szparagi dokładnie umyj i odetnij twarde końcówki. Pokrój na plasterki.
- Przygotuj naczynie do pieczenia i umieść je w piekarniku, który wcześniej rozgrzejesz do 180°C.
- Piecz je przez około 15 minut.
- Pamiętaj o tym, aby dostosować czas pieczenia do danego piekarnika. Każdy model piecze nieco inaczej.
- Pozostałe składniki - oprócz mięty, wymieszaj ze sobą.
- Przejdź do truskawek. Umyj je dokładnie pod bieżącą wodą i pozbądź się szypułek. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki. Połącz ze sobą szparagi oraz truskawki. Dodaj przygotowane wcześniej sos. Całość wymieszaj i dopraw do smaku.
- Miętę umyj pod bieżącą wodą i posyp nią gotową sałatkę.
Zobacz wideo Blanszowane szparagi z masłem czosnkowym i prażonymi migdałami
Sałatka ze szparagami i makaronem – pełnia smaków, która zachwyci gości
Sałatka ze szparagami i makaronem jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim treściwa. Dlatego też z powodzeniem możemy zaserwować ją podczas plenerowej kolacji. Sprawdzi się świetnie także jako lekki obiad. Przejdźmy zatem do wykonania tego kulinarnego arcydzieła. Przepis znajduje się poniżej.
Składniki:
- pęczek szparagów
- 500 g piersi z kurczaka
- sól, pieprz
- około 100 g zielonego groszku
- 200 g makaronu świderki
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka miodu
- 2-3 ząbki czosnku
- oliwa
- kilka listków bazylii
Wykonanie:
- W pierwszej kolejności ugotuj makaron. Pamiętaj o tym, aby nie był on przegotowany.
- Szparagi dokładnie umyj i odetnij zdrętwiałe końcówki.
- Później pokrój je na mniejsze kawałki.
- W dalszym kroku gotuj je w osolonej wodzie przez trzy minuty.
- Groszek ugotuj w osolonej wodzie.
- Przejdź do wykonania mięsa.
- Umyj je dokładnie pod bieżącą wodą.
- Następnie umieść mięso na rozgrzanej patelni i usmaż z dwóch stron. Przestudź i pokrój na kawałki.
- Przejdź do wykonania sosu.
- Wymieszaj dokładnie ze sobą olej, ocet, miód. Dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dopraw do smaku przyprawami.
- Wymieszaj wszystkie produkty ze sobą w misce i dodaj sos. Całość wymieszaj dokładnie.
- Na wierzchu dodaj listki bazylii.
Zobacz też: Zupa szparagowa. Prosty przepis na udany obiad. Ta przyprawa to klucz do sukcesu