Sałatka ze szparagami. Zapraszamy na przegląd ciekawych przepisów na pyszne sałatki ze szparagami

Sałatka ze szparagami w maju to bardzo częsty wybór. Nie ma w tym niczego dziwnego, sezon na szparagi właśnie rozpoczął się na dobre. Zapraszamy na przegląd najciekawszych przepisów na pyszne sałatki ze szparagami.

Sałatki ze szparagami w różnych odsłonach 

Sałatki ze szparagami mogą być różne. Szparagi wzbogacone o aromatyczne przyprawy zadowolą niejedno wymagające podniebienie. Poniżej przepis na sałatkę ze szparagami, jajkiem i sosem Cezar.  

Sałatka ze szparagami i jajkiem:

Składniki: 

  • pół paczki zielonych szparagów 
  • 4 jaja 
  • 2 miseczki zielonej sałaty 
  • 1 cebula dymka 
  • 1-2 pomidory 
  • parmezan 

Składniki na sos:  

  • 5 łyżek majonezu 
  • 2 łyżeczki sosu sojowego 
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • odrobina soku z cytryny 
  • łyżeczka miodu 

Wykonanie krok po kroku: 

  1. W pierwszej kolejności zajmij się myciem szparagów. Odetnij twarde końcówki i wypłucz pod wodą. Pokrój szparagi na plasterki. 
  2. Zagotuj wodę i delikatnie posól. 
  3. Umieść szparagi w wodzie i gotuj przez trzy minuty. Następnie przecedź.
  4. Jajka ugotuj na twardo. Ostudź i obierz. Pokrój je w ćwiartki. 
  5. Sałatę dokładnie umyj i osusz. Opcjonalnie możesz ją posiekać. Dopraw przyprawami i wymieszaj ze szparagami, które wcześniej ułożyłeś na talerzu. 
  6. Cebulę dymkę posiekaj i posyp nią szparagi.  
  7. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 
  8. Przejdź do wykonania sosu. 
  9. Wszystkie składniki na sos Cezar wymieszaj dokładnie.  
  10. Polej sosem sałatkę. Wierzch posyp parmezanem. 

Sałatka ze szparagami i truskawkami - idealna na lato! 

Sałatka ze szparagami i truskawkami może wydawać się połączeniem nie do końca oczywistym. Szparagi zwykle serwowane są z roztopionym masłem i masą przypraw. Jednakże warzywa te są na tyle uniwersalnym produktem, iż możemy łączyć je także z owocami. Świetnie skomponują się z truskawkami. Poniżej prosta sałatka ze szparagami krok po kroku. 

Składniki, które są nam potrzebne do wykonania sałatki, to: 

  • 500 g szparagów
  • 200 g truskawek 
  • 2-3 łyżki oliwy 
  • 1 opakowanie serka naturalnego 
  • 1-2 łyżeczki miodu 
  • liście mięty 
  • sól 
  • 1 łyżka octu balsamicznego 

Wykonanie:  

  1. Szparagi dokładnie umyj i odetnij twarde końcówki. Pokrój na plasterki.  
  2. Przygotuj naczynie do pieczenia i umieść je w piekarniku, który wcześniej rozgrzejesz do 180°C. 
  3. Piecz je przez około 15 minut. 
  4. Pamiętaj o tym, aby dostosować czas pieczenia do danego piekarnika. Każdy model piecze nieco inaczej. 
  5. Pozostałe składniki - oprócz mięty, wymieszaj ze sobą. 
  6. Przejdź do truskawek. Umyj je dokładnie pod bieżącą wodą i pozbądź się szypułek. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki. Połącz ze sobą szparagi oraz truskawki. Dodaj przygotowane wcześniej sos. Całość wymieszaj i dopraw do smaku. 
  7. Miętę umyj pod bieżącą wodą i posyp nią gotową sałatkę. 
Zobacz wideo Blanszowane szparagi z masłem czosnkowym i prażonymi migdałami

Sałatka ze szparagami i makaronem – pełnia smaków, która zachwyci gości 

Sałatka ze szparagami i makaronem jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim treściwa. Dlatego też z powodzeniem możemy zaserwować ją podczas plenerowej kolacji. Sprawdzi się świetnie także jako lekki obiad. Przejdźmy zatem do wykonania tego kulinarnego arcydzieła. Przepis znajduje się poniżej.

Składniki: 

  • pęczek szparagów 
  • 500 g piersi z kurczaka 
  • sól, pieprz 
  • około 100 g zielonego groszku 
  • 200 g makaronu świderki 
  • 1 łyżka octu winnego 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • oliwa 
  • kilka listków bazylii 

Wykonanie: 

  1. W pierwszej kolejności ugotuj makaron. Pamiętaj o tym, aby nie był on przegotowany. 
  2. Szparagi dokładnie umyj i odetnij zdrętwiałe końcówki. 
  3. Później pokrój je na mniejsze kawałki. 
  4. W dalszym kroku gotuj je w osolonej wodzie przez trzy minuty. 
  5. Groszek ugotuj w osolonej wodzie. 
  6. Przejdź do wykonania mięsa. 
  7. Umyj je dokładnie pod bieżącą wodą. 
  8. Następnie umieść mięso na rozgrzanej patelni i usmaż z dwóch stron. Przestudź i pokrój na kawałki.
  9. Przejdź do wykonania sosu. 
  10. Wymieszaj dokładnie ze sobą olej, ocet, miód. Dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek. 
  11. Dopraw do smaku przyprawami. 
  12. Wymieszaj wszystkie produkty ze sobą w misce i dodaj sos. Całość wymieszaj dokładnie. 
  13. Na wierzchu dodaj listki bazylii.  

Zobacz też: Zupa szparagowa. Prosty przepis na udany obiad. Ta przyprawa to klucz do sukcesu

Więcej o:
Copyright © Agora SA