Pomysły na śniadanie z awokado – pasta na kanapki, która doda odrobinę finezji do naszego menu
Pomysły na śniadanie z awokado nie muszą być nudne. Mimo swojej prostoty posiłki mogą być nie tylko ciekawe w smaku, ale także pełnowartościowe. Takim przykładem jest między innymi pasta na kanapki wykonana z awokado z dodatkiem czosnku. Prosty przepis na przepyszną pastę z awokado znajdziesz poniżej.
Fit śniadanie z awokado – pasta kanapkowa:
Składniki:
- 1 awokado
- sól, pieprz – do smaku
- odrobina oliwy
- 1 łyżka majonezu
- kilka ząbków czosnku
- szczypior
Wykonanie:
- Awokado dokładnie umyj.
- Następnie przekrój je na pół.
- Pozbądź się pestki i wyciągnij środek owocu.
- Dalej przełóż zawartość do miski.
- Dodaj rozgnieciony czosnek.
- Dołóż pozostałe składniki i dokładnie zmiksuj na gładką masę.
- Szczypiorek dokładnie umyj, osusz, a następnie pokrój.
- Dodaj do pasty i wymieszaj.
- Tak przygotowaną pastę, podawaj z chlebem. Można podgrzać go w piekarniku.
Zobacz wideo Chłodnik z ogórka i awokado - nowoczesny klasyk
Jak przyrządzić awokado na śniadanie? Zrób zdrowy, szybki koktajl. Śniadanie gotowe w kilka chwil
Jak przyrządzić awokado na śniadanie jeżeli nie masz dużo czasu? W takich sytuacjach doskonale sprawdzi się ekspresowy koktajl. Potrzeba tylko kilka składników, aby cieszyć się nie tylko doskonałym smakiem, ale też pożywnym posiłkiem. Przepis znajdziecie poniżej:
Składniki:
- cynamon, kardamon
- awokado
- szklanka jogurtu naturalnego
- 1 banan
- 1 łyżka miodu
- odrobina wody
Wykonanie:
- Awokado dokładnie umyj.
- Następnie osusz, przekrój na pół, pozbądź się pestki i wyciągnij miąższ.
- Przełóż zawartość do blendera.
- Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
* Koktajl można przyrządzić także z ulubionym mlekiem roślinnym lub krowim.
Przepisy na śniadanie z awokado - koktajl w kolejnej odsłonie
Przepisy na śniadanie z awokado są ostatnio bardzo popularne. Oto kolejna propozycja koktajlu z awokado. Tym razem z dodatkiem szpinaku, jabłka, cynamonu, banana oraz migdałowego mleka.
Składniki, które są potrzebne do wykonania koktajlu to:
- 1 awokado
- szklanka mleka migdałowego - możesz wybrać inne
- cynamon do smaku
- garść szpinaku
- 1 banan
- 1 jabłko
Wykonanie:
- Awokado dokładnie umyj.
- Przekrój na pół, wyciągnij pestkę.
- Wybierz środek.
- Wrzuć do blendera.
- Obierz jabłko, pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój na mniejsze kawałki i umieść w blenderze.
- Banana obierz i wrzuć do blendera.
- Umyj szpinak i dodaj do pozostałych składników.
- Całość zalej mlekiem roślinnym. Dodaj cynamon.
- Zmiksuj na gładką masę.
- Drugie śniadanie gotowe!
*Opcjonalnie: zamiast mleka możesz dodać wody. W razie potrzeby dodaj łyżeczkę miodu dla lepszego smaku.
Zobacz też: Sos musztardowy - idealny dodatek nie tylko do mięsa! W sam raz na letnie grillowanie