Zupa szczawiowa to idealna propozycja na wiosenne danie. Jak ją przygotować, aby miała idealny smak? Najważniejsze będzie jej właściwe doprawienie. Gotową zupę warto zblendować - lekki krem doskonale komponuje się z różnymi dodatkami takimi jak świeże liście mięty, bazylii, gotowane jajka, grzanki czy kromka pełnoziarnistego chleba.
Do przyrządzenia zupy szczawiowej, oprócz szczawiu, będą potrzebne liście laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz śmietana i mąka do jej zaprawienia. Gotowe danie można podawać z dodatkiem jajek i gotowanych ziemniaków.
Składniki:
Jak prosto i szybko zrobić zupę szczawiową?
Zupę szczawiową po ugotowaniu można zblendować na delikatny krem. Danie smakuje najlepiej z dodatkiem jajek ugotowanych na twardo, natki pietruszki lub koperku. Sprawdzą się też świeże liście bazylii i mięty. Innym doskonałym dodatkiem będą grzanki i groszek ptysiowy.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl