Z jajkiem lub bez - zupa szczawiowa i tak będzie smakować doskonale. I przygotujesz ją w kilka chwil

Zupa szczawiowa - przepis na idealne danie w kilku bardzo prostych krokach sprawdzi się o tej porze roku. Przygotowanie potrawy nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy pokroić szczaw, połączyć go z bulionem i zaprawić zupę śmietaną.

Zupa szczawiowa to idealna propozycja na wiosenne danie. Jak ją przygotować, aby miała idealny smak? Najważniejsze będzie jej właściwe doprawienie. Gotową zupę warto zblendować - lekki krem doskonale komponuje się z różnymi dodatkami takimi jak świeże liście mięty, bazylii, gotowane jajka, grzanki czy kromka pełnoziarnistego chleba.

Zobacz wideo "Szybcy i wściekli 10" [ZWIASTUN]

Jak zrobić dobrą zupę szczawiową?

Do przyrządzenia zupy szczawiowej, oprócz szczawiu, będą potrzebne liście laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz śmietana i mąka do jej zaprawienia. Gotowe danie można podawać z dodatkiem jajek i gotowanych ziemniaków.

Składniki:

  • dwa litry bulionu warzywnego,
  • cztery pęczki szczawiu,
  • szklanka kwaśnej śmietany,
  • dwie łyżki masła,
  • łyżka mąki,
  • dwa liście laurowe,
  • cztery ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • jajka ugotowane na twardo.

To danie zrobisz w kilka chwil. Wiosną będzie idealne

Jak prosto i szybko zrobić zupę szczawiową? 

  1. Zagotuj bulion warzywny z liściem laurowym i zielem angielskim.
  2. Umyj dokładnie szczaw pod bieżącą wodą. Pokrój liście w drobne kawałki.
  3. Rozpuść masło na patelni, podsmaż na nim szczaw i przełóż do garnka z bulionem.
  4. Gotuj całość przez kilka minut na najmniejszej mocy palnika.
  5. Pod koniec gotowania zapraw zupę śmietaną wymieszaną z mąką i dodaj soli i pieprzu do smaku.

Zupę szczawiową po ugotowaniu można zblendować na delikatny krem. Danie smakuje najlepiej z dodatkiem jajek ugotowanych na twardo, natki pietruszki lub koperku. Sprawdzą się też świeże liście bazylii i mięty. Innym doskonałym dodatkiem będą grzanki i groszek ptysiowy.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.