Zamiast kupować sklepowe przetwory, lepiej zrobić je samemu w domu. Ogórki małosolne, szczególnie te z warzyw z własnej uprawy, będą o wiele smaczniejsze, a do tego mamy wpływ na to jak intensywny smak mają. Nie potrzeba do tego wiele składników, jednak na co najmniej dwie doby trzeba uzbroić się w cierpliwość. Efekty są jednak tego warte.
Najpierw najlepiej przygotować słoiki lub kamienne naczynia, w których będziemy przechowywać ogórki małosolne. Należy je dokładnie umyć, wyparzyć i pozostawić do wyschnięcia w czystym, przewiewnym miejscu. Ogórki zaś trzeba umyć z zabrudzeń i namoczyć w zimnej wodzie na około 3-4 godziny. W międzyczasie możemy obrać i pokroić w grubą kostkę korzeń chrzanu, obrać ząbki czosnku oraz przepłukać koper.
Do wyparzonych naczyń wkładamy na dno odpowiednie części chrzanu, czosnku, kopru i pokruszonych liści laurowych (ilość zależy od pożądanej intensywności smaku oraz wielkości słoików). Na to ciasno układamy ogórki. Najlepiej ułożyć je tak, by po zalaniu ich zalewą, żadne warzywo nie wypłynęło na powierzchnię. Mogłoby to przyczynić się do psucia przetworów.
Teraz pozostaje przygotować zalewę. Do 3 litrów wody wsypujemy sól kamienną (lub opcjonalnie sól morską) i czekamy, aż się rozpuści. Słoną zalewę można od razu użyć, a słoiki zawekować, lub ostudzić i zalać przetwory dopiero po wystygnięciu płynu. Wówczas nie musimy wekować ogórków małosolnych, a jedynie przykryć szczelnie talerzem lub zakrętką.
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przygotowaliście ogórki małosolne i już nie możecie doczekać się, aż będziecie cieszyć podniebienie domowymi przetworami? Na całe szczęście ogórki małosolne przygotowuje się bardzo szybko. Ci, którzy lubią wolą delikatny smak i aromat, mogą spróbować ich nawet po 12-24 godzinach. Przyjmuje się jednak, że ogórki małosolne potrzebują co najmniej dwóch dni, by faktycznie nabrały charakterystycznego smaku, który przez wielu jest uwielbiany. Jeśli jednak preferujemy bardzo intensywny smak, można przetrzymać warzywa nawet 5-7 dni w zalewie. Po dłuższym czasie mogą się już ukisić. Smacznego!