Przejechał całą Polskę, aby znaleźć najlepszy przepis na babkę. Tłusty składnik musi się w niej znaleźć

Ile domów tyle przepisów i opinii na temat znanych potraw. Jednak w tym przypadku nie ma co dyskutować. Wszystkim znany kucharz podał przepis na babkę, która swoim smakiem urzeknie każdego. Przejechał całą Polskę, aby stworzyć danie idealne.
Zobacz wideo Babka ziemniaczana - pyszny klasyk

Babka ziemniaczana jest tradycyjną potrawą kuchni białoruskiej. W Polsce zaś w najlepszej wersji można jej skosztować na Mazowszu Północnym, Podlasiu i Suwalszczyźnie. Znany kucharz, Karol Okrasa postanowił przejechać Polskę, aby odnaleźć przepis na to danie, który będzie wprost idealny. Udało mu się tego dokonać i jego zdaniem lepszej babki niż z tego przepisu nie da się przyrządzić. Aby wyszła dodaj obowiązkowy, tłusty składnik. Jest nim boczek, którego nie może zabraknąć. Czy aby na pewno kucharz miał rację określając jej smak? Warto się o tym przekonać.

Przepis na babkę ziemniaczaną Karola Okrasy

Składniki na babkę

  • 2 średnie cebule,
  • 40 g kaszy gryczanej,
  • łyżka mąki pszennej,
  • 250 g boczku wędzonego,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 100 ml mleka,
  • olej słonecznikowy,
  • łyżka suszonego majeranku,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki dodatkowe

  • cebula dymka,
  • 200 ml kwaśnej śmietany 12%,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego.

Sposób przygotowania

  1. Kaszę gryczaną ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  2. Ziemniaki obierz, przemyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie odcedź z nich nadmiar powstałej wody. Mleko umieść w rondelku, delikatnie podgrzej i wlej do ziemniaków. Wsyp również przesianą przez sitko mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wszystko z sobą wymieszaj. Ugotowaną kaszę gryczaną odcedź i wsyp do składników, ponownie wymieszaj.
  3. Boczek pokrój w kostkę, następnie umieść na rozgrzanej patelni i podlej łyżką oleju. Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Składniki przypraw majerankiem, solą i pieprzem. Smaż do zeszklenia warzywa.
  4. Podsmażoną cebulę z boczkiem przełóż do masy ziemniaczanej i odstaw do przestudzenia. Gdy składniki będą chłodne, dokładnie wymieszaj.
  5. Teraz czas na przygotowanie naczynia żaroodpornego. Wysmaruj je niewielką ilością oleju. Masę ziemniaczaną przełóż do naczynia i rozłóż po całej powierzchni. Całość włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 60 minut.
  6. 20 minut przed końcem zmniejsz temperaturę do 150°C i przykryj wierzch folią aluminiową.
  7. Tak przygotowaną babkę podawaj z kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA