Bigos w słoiku to idealne rozwiązanie, kiedy chcesz zjeść coś pożywnego, ale nie masz czasu na gotowanie. Jak go jednak przygotować, aby mógł swobodnie stać w słoiku przez kilka tygodni?Pasteryzowanie bigosu w słoiku to jeden ze sposobów na przechowanie gotowej potrawy. Bigos to bardzo smaczne i cenione danie, ale jego przygotowanie jest bardzo pracochłonne, zajmuje nawet kilka godzin, więc nie zawsze możemy sobie na nie pozwolić. Na szczęście istnieją sposoby na przechowanie ulubionej potrawy, umożliwiające sięgnięcie po nią w dowolnym momencie. Do wyboru mamy właśnie pasteryzowanie, ale też mrożenie gotowej potrawy. Mrożenie jest równie dobrym sposobem na przechowanie potrawy na dłużej i zachowanie jej świeżości, musimy jednak mieć wystarczająco dużo miejsca w zamrażalniku, aby pomieścić większą ilość dania. Ponadto proces rozmrażania jest znacznie dłuższy niż odkręcenie słoika i podgrzanie zawartości.
Zastanawiasz się, jak zawekować bigos w słoiku? Pasteryzowanie bigosu w słoiku to czynność, do której trzeba się odpowiednio przygotować.
Zastanawiasz się, ile czasu gotować bigos w słoiku? Zacznijmy od tego, że zanim włożymy bigos do odpowiednio przygotowanych słoików, należy go dobrze podgrzać. Wekujemy tylko gorące potrawy. Gdy bigos osiągnie już odpowiednio wysoką temperaturę, przekładamy go do słoików. O czym należy pamiętać? Bardzo istotne jest, aby nie wypełniać słoików potrawą pod sam rant, tylko zostawić ok. 2 cm przestrzeni. Jeżeli słoik ubrudzi się nam potrawą, trzeba go dokładnie przetrzeć ręcznikiem papierowym. Gdy napełnimy wszystkie słoiki, zabieramy się za właściwą pasteryzację.
Wekowanie w garnku to nie jedyna metoda pasteryzowania bigosu w słoikach. Można wybrać także opcję wekowania w piekarniku. Jest to metoda prostsza, ale należy mieć na uwadze, że potrawa zawekowana w ten sposób będzie miała krótszy termin zdatności do spożycia. Jak długo gotować bigos w słoikach przy tej metodzie? Należy zacząć od nagrzania piekarnika do 100 stopni. Następnie układamy słoiki z gorącym bigosem na blaszce od piekarnika, do góry dnem. Wekujemy przez ok. 20-30 minut.
Jak przechowywać bigos w słoikach? W dużej mierze uzależnione jest to od sposobu pasteryzacji, który wybraliśmy. Bigos pasteryzowany w piekarniku powinniśmy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu kilku bądź kilkunastu dni. Wekowanie słoików z bigosem w garnku zapewnia możliwość zachowania świeżości potrawy przez znacznie dłuższy okres. Bigos zawekowany w ten sposób będzie dobry przez okres do dwóch miesięcy. Można go przechowywać w lodówce, ale nie ma takiej konieczności. Wystarczające jest odstawienie słoików w chłodne, zacienione miejsce.
Zobacz też: Najczęstsze błędy podczas gotowania bigosu. Złe proporcje i przypalony garnek to przy nich pestka